Autor Wątek: Klimatyzacja ????  (Przeczytany 61885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
Odp: Klimatyzacja ????
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Lipca 2007, 14:52:59 »
Przy okazji chcialem zapytac - Wam tez lopocze klima (slychac to na jalowych obrotach, jest takie lopotanie, odglos jakby ptak machal skrzydlami)

Łopocze  :roll: jak śmigłowiec.

Jak kupowałem auto (1.3 Sol; na serii bez klimy) ASO też chciało 5000 PLN, po negocjacjach klimę dostałem za...... DARMO  :grin:
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Lipca 2007, 15:35:55 »
Nam po negocjacjach dali ... 100zl upustu (a chcieliśmy dywaniki :laugh:)

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Lipca 2007, 07:29:40 »
slyszalem od serwisu ASO, ze nie warto ustawiac klimy w poz max (chyba chodzi o sprezarke) oraz zeby pamietac o wylaczeniu klimy na kilka minut przed wylaczeniem silnika (rozumiem, ze chodzi o powrot plynu).

a mi to wyłączanie wcześniejsze tłumaczył ktoś inaczej(chyba szymon14) że to chodzi raczej aby wilgoć zdążyła odparować z przewodów klimatyzacji, dzięki temu ponoć mają w mniejszym stopniu rozwijać się bakterie wirusy i grzyby które są później winne nieprzyjemnemu zapachowi zgnilizny który może wydobywać się z klimy...
Pozatym wedłum mnie powino wymieniać sie ten olej choćby z tego wzgledu że po pewnym czasie traci on swoje zdolności smarne !!!

beep

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Lipca 2007, 18:09:28 »
...
Pozatym wedłum mnie powino wymieniać sie ten olej choćby z tego wzgledu że po pewnym czasie traci on swoje zdolności smarne !!!

Nie tylko olej powinno sie uzupelniac ale i takze czynnik chlodniczy, ktory moze sie ulatniac.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Lipca 2007, 22:59:15 »
w układzie klimatyzacji obydwa te czyniki mieszaja sie ze soba z tego co wiem :cool:
ale przy ich wymianie są spowrotem oddzielane...

Franek

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Lipca 2007, 22:32:53 »
slyszalem od serwisu ASO, ze nie warto ustawiac klimy w poz max (chyba chodzi o sprezarke) oraz zeby pamietac o wylaczeniu klimy na kilka minut przed wylaczeniem silnika (rozumiem, ze chodzi o powrot plynu).

a mi to wyłączanie wcześniejsze tłumaczył ktoś inaczej(chyba szymon14) że to chodzi raczej aby wilgoć zdążyła odparować z przewodów klimatyzacji, dzięki temu ponoć mają w mniejszym stopniu rozwijać się bakterie wirusy i grzyby które są później winne nieprzyjemnemu zapachowi zgnilizny który może wydobywać się z klimy...

W sprężarkach chłodniczych używa się olejów estrowych o podwyższonych parametrach. Zasada jest taka, samochód powinien się już dawno rozpaść a olej jest nadal OK.

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Lipca 2007, 21:48:41 »
Moze cos myle, ale wczoraj zauwazylem na tabliczce znamionowej klimy napis "Refrigerator cos tam.. No oil" Czyzby sprzezarka nie wymagala smarowania olejem?

mkr

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Lipca 2007, 16:42:35 »
Mój yaris jest z '99 roku i jeszcze nigdy nie było przy klimie nic robione, a chłodzi elegancko :)
Jesli chodzi o to wczesniejsze wyłączanie, to mi też tak powiedzieli, ale nie kilka minut, tylko po prostu najpierw klima, światła i wyłączam silnik, w drugą stronę - silnik, światła, klima :)

dar

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Lipca 2007, 17:34:40 »
w układzie klimatyzacji obydwa te czyniki mieszaja sie ze soba z tego co wiem :cool:
ale przy ich wymianie są spowrotem oddzielane...
to taki żart?nie pisz takich rzeczy,bo tu ludzie nie są fachowcami,a z doświadczeń innych czerpią swoją wiedzę.sprężarka jest smarowana czynnikiem chłodzącymi tylko tym.dlatego np.zaleca się włączanie jej raz w tygodniu,aby została przesmarowana(nawet zimą).co do wcześniejszego wyłączania klimy,to to są gusła.są auta które mają automatyczne klimatyzacje.i nie słyszałem,aby ktokolwiek wyłączał klimatronika.a co,jak ma także z tyłu.powinien wysiąść z auta 10 min przed dojechaniem do domu i wyłączyć?do wszystkiego można dorobić teorię,tylko nie zawsze ma ona sens.ps.do odgrzybiania służą preparaty.wystarczy raz w roku udać się do profesjonalisty i po sprawie...

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Lipca 2007, 08:12:28 »
sprężarka jest smarowana czynnikiem chłodzącymi tylko tym.dlatego np.zaleca się włączanie jej raz w tygodniu,aby została przesmarowana(nawet zimą).
[/quote]

Hm.. coś mi się wydaje że ty też do końca nie mówisz prawdy. Uważam że klimatyzacji nie przesmarowuje się CZYNNIKIEM CHŁODZĄCYM!! a czynnikiem smarnym podajże pod nazwą PAG (specjalny olej sprężarkowy). Czynnik chłodzący służy tylko do spręzania się i rozpręzania.
Jeżeli ktoś ma inną teorię to proszę o sensowne wyjaśnienie.

Pozdrawiam
Obi

dar

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Lipca 2007, 09:03:06 »
sensowne wyjaśnienie?proszę bardzo!słyszałeś o tym,żeby ktoś,kiedys,gdzies wymieniał ten"czynnik smarny"?nie!bo go nie mam.widzę,że niestety koledzy na forum w ogóle nie czytają prasy motoryzacyjnej.niektóre problemy sa w niej co roku wałkowane do bólu,a czasami wydawane są leksykony dość dobrze wyjaśniające zasadę działania pewnych układów.o tym właczaniu klimy w zime mozna przeczytać niemal na każdym forum i nikogo to nie dziwi.a tu sie operuje magicznymi słowami"czynnik smarny",moze jeszcze "czynnik paliwowy" zamiast benzyny i "czynnik napedowy"zamiast silnika?ps.owszem mogłem się mylic,ale nie nie mówiłem nie prawdy,a tu jest zasadnicza różnica.ja swoje tezy popieram wiedzą,a kolega swoje "uważam że" czym? i gdzie można kupić PAG?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Lipca 2007, 10:25:09 »
no ja na szczescie nie czytam prasy motoryzacyjnej, bo bardzo czesto pisza tam bzdury wieksze niz czasmi komus zdarzy sie na forum....
nie znam sie na zagadnieniach technicznych, ale przegladajac dzialy CA (a w kazdej moto gazecie takie sa) zalewa mnie krew skad biora tych 'expertow'.....

a wracajac do tematu (ja nie wiem czym to sie smaruje jak dziala itd), ale faktem jest ze jak jest klima auto to jest odpalona non-stop ...

w Y tez gasilem, niejednokrotnie zapalalem auto na klimie.... - nigdy nie zauwazylem zeby cos jej dolegalo...:)

jedyne co (wedlug mnie) dostaje w takim momencie po tylku to aku - duze zapotrzebaowanie na prad w momencie rozruchu...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Lipca 2007, 11:16:46 »
co do wcześniejszego wyłączania klimy,to to są gusła.są auta które mają automatyczne klimatyzacje.i nie słyszałem,aby ktokolwiek wyłączał klimatronika.a co,jak ma także z tyłu.powinien wysiąść z auta 10 min przed dojechaniem do domu i wyłączyć?do wszystkiego można dorobić teorię,tylko nie zawsze ma ona sens.ps.do odgrzybiania służą preparaty.wystarczy raz w roku udać się do profesjonalisty i po sprawie...

Nie mogę się zgodzić że to są gusła. Może jeśli jest klima automatyczna to ma ona nieco inną konstrukcję.
- faktem jest że jeśli wyłączasz klimę razem z silnikiem to potem czuć specyficzny smrodek klimy, to od zgromadzonej wcześniej wilgoci
- zwróć też uwagę jakim wilgotnym powietrzem dmucha nawiew po wyłączeniu klimy - aż szyby parują, jak tej wilgoci nie wydmuchasz przed wyłączeniem auta to co się z nią dzieje?
- ciekawe też dlaczego tak często ludzie chorują od klimy w aucie? W większości wypadków pewnie nawet nie kojarzą tych dwóch faktów
Seat Leon Cupra :D

Online KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Lipca 2007, 11:30:45 »
ale faktem jest ze jak jest klima auto to jest odpalona non-stop ...
Tzn ? Nie rozumiem zbytnio tego stwierdzenia. Chodziło o to, że przy klimatyzacji automatycznej sprężarka pracuje cały czas ? Jeśli o to, to nie mogę się z tym zgodzić.
Pozdrawiam,

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Lipca 2007, 11:41:29 »
sensowne wyjaśnienie?proszę bardzo!słyszałeś o tym,żeby ktoś,kiedys,gdzies wymieniał ten"czynnik smarny"?nie!bo go nie mam.

Oj oj widze że kolega to młody gniewny, który wszystkie rozumy pozjadał i nie liczy się za zdaniem innych. Otóż odpowiadam Ci że owszem jest czynnik smarny w uzytkowanej przez Ciebie klimatyzacji (dla rozumiejących inaczej - OLEJ - czyli substancja ciekła zawierająca związki na bazie węglowodorów alifatycznych i aromatycznych), który na ASO jest dozowany razem z substancją chłodzącą - (Czynnik R142a - co oznacza potocznie chloro-di fliuroetan o symbolu 142) a więc nie wiem jaką literaturę czytasz, żeby tego nie wiedzieć. Wracając do twojej wypowiedzi, specjalnie zadzwoniłem na stację ASO w celu doinformowania mnie, czy w klimatyzacjach jest stosowany "czynnik smarny" czy nie oraz nieomieszkałem się zapytać w jaki sposób jest on wymieniany/uzupełniany. Miły pan serwisant powiedział, że we wszystkich klimatyzacjach jest stosowany OLEJ do kompresora, który jest dozowany razem z substancją chłodzącą za pomocą komputera - (moja niewiedza jest tak wielka, że nie wiem jak nazwać taką maszynę dozującą ,podłączaną do samochodu w celu nabicia klimatyzacji, ale zapewne Ty znasz jej nazwę i mnie małego żuczka raczysz oświecić)
owszem mogłem się mylic,ale nie nie mówiłem nie prawdy,a tu jest zasadnicza różnica.ja swoje tezy popieram wiedzą,a kolega swoje "uważam że" czym? i gdzie można kupić PAG?
Nadal twierdzę, że powiedziałeś nieprawdę, iż nie stosuje się CZYNNIKA SMARNEGO. A odnośnie mojej wiedzy  no cóż jesli czegoś nie wiem to staram się uzupełnić zaległości i drążę temat, ale nikogo nie obrażam że czegoś nie ma BO JA TAK TWIERDZĘ!

Czynnik PAG kupujesz razem z czynnikiem chłodzącym.

Pozdrawiam
Obi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl