Autor Wątek: Temp. płynu chłodzącego = 80st C.  (Przeczytany 5195 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FuThe

• Gość
Temp. płynu chłodzącego = 80st C.
« dnia: 05 Stycznia 2016, 14:24:08 »
Witajcie

Nabyłem ostatnio skaner ELM327 za grosze u chińczyków i odziwo udało mi się połączyć z moją versalką. Zrobiłem sobie szybkie skany - błędów brak, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie chodzi o temperaturę płynu  chłodzącego po rozgrzaniu silnika. Używam apki Torque (lite), gdzie podczas jazdy widzę na bieżąco zmieniające się parametry. W temacie tej temperatury  - w pierwszej fazie temperatura rośnie stosunkowo równo, do jakichś 70st.C, później nieco wolniej, ale dochodzi do jakichś 80-81st.C i już za wiele nie chce urosnąć. Może minimalnie czasem wyskoczy do 82stC ale po chwili spada do tych 81.

Powiedzcie proszę czy powinno to rosnąć do tych "standardowych" 90stC czy tak jest ok? Bo jeśli ma być 90, to chyba trzeba szukać termostatu, tak? Dodam jeszcze, że żadnych innych objawów nie zaobserwowałem. Nie wiem tylko czy silnik się nie dogrzewa, czy jest ok.

Z góry dzieki!

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
Odp: Temp. płynu chłodzącego = 80st C.
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2016, 21:16:40 »
Łapie się w normie.

Gdzie mierzona jest ta temperatura ?

FuThe

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2016, 09:47:08 »
Gdzie mierzona? A nie wiem - pewnie gdzieś jest jakiś czujnik, który śle info, które czyta ODB2, nie?

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2016, 10:27:24 »
Jak chcesz mieć idealnie to wymieniają termostat.
Dawno temu ow Audi A3 miałem identycznie ,wymienilem termostat i od razu było 90-93st.Dodatkowo wyjęty termostat przydał się koledze ,który bardziej "wysłał" silnik :)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

FuThe

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Stycznia 2016, 15:22:54 »
Pytam raczej czy można z tym jeździć - czy czemuś to nie grozi? Czy wpływa na spalanie? zużycie silnika?

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Stycznia 2016, 17:47:41 »
Teoretycznie ciutke niedogrzany silnik, przez co ciutke szybciej się z używający z ciutke większym spalaniem...
Ile ta ciutka jest to ci nikt nie powie, ale na pewni jest zaprojektowany,aby temperatura była o te ciutke większa. Jak jesteś pedantem to wymienisz ,jak Ci ciutke mniej zależy to jezdz:)
Pytanie czy nie zaobserwowała tego w te najgorsze mrozy? Bo generalnie w mróz to ciężko zagrażać diesla zwłaszcza na postoju.

A moze to wina czujnika? Nie dowiesz sie tego bez wymiany lub wyjecia i sprawdzenia.

« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2016, 17:50:35 wysłana przez MiG25 »

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2016, 20:58:52 »
Dlatego pytałem o miejsce pomiaru temperatury - może załatwi tę ,,ciutkę".

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2016, 08:38:58 »
Skoro to sygnał sczytany z ECU ,to możemy być pewni ,że jest w najbardziej odpowiednim miejscu :) Standardowo na kolektorze wodnym wychodzącym z glowicy.

FuThe

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Stycznia 2016, 13:05:03 »
Czyli zaproponuję mechanikowi wymianę termostatu. W sumie grosze kosztuje, a wolę przez tą "ciutkę" potem nie mieć problemów.

Offline rbt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2020, 20:10:44 »
Mam podobnie 82 max czy wymieniałeś termostat -pomogło?

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2020, 20:25:38 »
Sprawdź czy rura gumowa idąca z silnika do chłodnicy nie robi się lekko ciepła w trakcie dogrzewania silnika.
Powinno być tak że chłodnica jest zupełnie zimna aż do momentu otwarcia termostatu. I od tego momentu szybko się rozgrzewać. Jak masz lekko ciepłą chłodnice (w szczególności na samym dole) to termostat przepuszcza.

Offline mothra

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2020, 22:16:40 »
1.8 vvti też mam do 85 ?C. Termostat wymieniony parę  lat temu i bez zmian. Ten typ chyba tak ma.

Offline krzysieks1

• Początkujący
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marca 2020, 20:12:07 »
Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem i na 1.8 vvti mam max. 86 st. C. Może rzeczywiście ten typ tak ma.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marca 2020, 19:06:22 »
A tak z ciekawości spytam, jak wam się zachowuje silnik po odpięciu ELM237? Ja mam tak że zawsze wchodzi w taki stan jak po odpięciu aku czyli na nowo "uczy się" wolnych obrotów itd...
Chyba że źle go odpinam...? Mam to po prostu wyjąć z gniazda czy jakoś inaczej kończycie diagnozowanie???

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Marca 2020, 05:11:51 »
ja normalnie odpinałem po wyłączeniu zapłonu i nic się nie działo ale ostatnim razem po użyciu też mi się silnik zachowywał jak po odpięciu aku, od tamtej pory nie podpinałem bo nie miałem potrzeby ale muszę to na dniach sprawdzić jeszcze raz bo wczesniej takich objawów nie miałem a często podpinałem by skasować błąd kończącego się katalizatora. Używałem aplikacji Piston.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl