Autor Wątek: Safety Sense w Verso od lutego 2016 ?  (Przeczytany 5311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
Safety Sense w Verso od lutego 2016 ?
« dnia: 08 Stycznia 2016, 14:55:01 »
Patrząc na tę zapowiedź troszkę się zirytowałem...

http://www.antyradio.pl/Motoryzacja/News/Toyota-Verso-po-liftingu-gotowa-na-rok-2016-5510

Dopiero co zakupiłem nową Verso z wyprzedaży 2015 (wciąż czekam aż dojedzie do dealera) i w trakcie zakupu pytałem czy i kiedy Safety Sense znajdzie się w Verso. Dealer nie potrafił podac żadnych informacji - wręcz twierdził że nieprędko a na pewno nie będzie opcji dodawania takiego rozwiązania do obecnie sprzedawanych modeli.

A tu - masz Ci los... od lutego SS będzie w standardzie. Do tego niby większa nawigacja i lepsze materiały wykończeniowe w środku.

:embarassed:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Safety Sense w Verso od lutego 2016 ?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Stycznia 2016, 15:11:01 »
Wow: "skrzynię biegów obszyto skórą"
Tez zamowilem verso i czekam - cóż takie życie.
Ja bardziej sie bałem ze wejdzie calkiem nowe verso za nizsza cene i wtedy mozna by sobie w brode pluc (w koncu versalka jest juz w nizmienionej bryle od 7 lat)

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2016, 21:57:11 »
EliEli

Chodząc po salonach Toyoty od początku grudnia wiedzialem o premierze nowej verso w lutym 2016

Z tą wiedza odpytałem każdy z 3 salonów toyoty w mojej okolicy o nowy model verso, kiedy premiera? co nowego w nowym modelu? etc etc - w 2 salonach rżnęli głupa że nic im nie wiadomo o nowym verso i przechodzili do tematu wyprzedaży.....a przypomnę to był początek grudnia 2015

Jasne nic nie wiedzieli ....a kampania reklamowa czeka w szufladzie na odpalenie. Potem jak już pojawiły sie artykuły w sieci coś tam zaczęli mówić, że tak owszem ale że się będzie czekało ho ho ho....

Ale tylko w jednym z salonów sprzedawca uczciwie od samego początku powiedział tak wchodzi nowy model i pokazał mi każdy detal w swoim kompie co się zmieni. I dlatego wybrałem ten salon na swój zakup.

Dlaczego wybrałem verso z roku 2015 i dlaczego też czekam na swój egzemplarz jak moi przedmówcy?
- cena - nie ma siły by cena verso po lifcie była tak atrakcyjna jak cena wyprz 2015, a brałem model premium+comfort+style+family i park. Do tego sprzedawca podorzucał parę gadżetów wyposażeniowych bez podbijania ceny oraz.... zimówki - gdzie indziej nie było mowy o oponach, ba! pozostałe salony twierdzily że to niemożliwe że dostałem opony.

Czy żałuję że nie poczekałem na premiere? Absolutnie nie. Nowe verso kupię sobie za 4 lata:) ...... z autem jak z telefonem.....jako gadżeciarz lubie nowe tel ale na razie galaxy S5 mi wystarczy....jak potanieje S6 to sobie go kupię:) Budżet jaki mialem to okolice 85 tys. Nie ma siły by za tyle wyrwać w lutym tak wyposażony model jak ten na który czekam.

Możemy do tematu wrócić jak poznamy ceny nowej verso w lutym 2016. Wtedy albo będę żałował:(.....albo zrobię uff:)

Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia 2016, 20:07:15 »
@gmarcin

Po tym jak opisałeś podejście salonu w trakcie wyboru swojego auta jestem niemal pewien, że wiem który to salon (zakładając że to Wrocław)   :-P

Doszedłem do takich samych wniosków jak Twoje - w końcu wyprzedaż to wyprzedaż a nie sprzedaż nowego modelu. Tyle że pewien niedosyt pozostaje.

« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2016, 15:44:09 wysłana przez felicjator »

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Stycznia 2016, 22:26:16 »
gmarcin:

Ale bardziej Wroclaw (Lexus...) czy okolice ? :)
Ja kupowałem w okolicach.

Widzę że mieliśmy również podobne dylematy - śledziłem ceny używanych Verso z niewielkim przebiegiem. Niby taniej - ale różnice w cenie rocznego auta z ~20 tys. km na liczniku a nowym w wyprzedaży 2015 nie były powalające (śledziłem ceny od wakacji). I w pełni się z Tobą zgadzam - za 4 lata kupię coś nowego a przez te 4 lata pożę rodzinkę mam nadzieję bezproblemowo.

Tylko tak wewnętrznie walczy we mnie zamiłowanie do gadżetów - stąd troszkę mi szkoda że Safety Sense nie będzie w Verso i nie będzie można go zamontować.
Tak z ciekawości - czy jak przeglądałeś te różnice z dealerem to jest coś więcej w modelu na 2016 niż SS + skóra w środku ?
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2016, 15:48:35 wysłana przez felicjator »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Stycznia 2016, 22:31:02 »
Powiem Wam tak, choć oczywiście zdarzają się wyjątki, ale: jak kupisz NOWE, to - owszem, drogo - ale WIESZ, CO MASZ!
A jak kupisz używane - choćby mało i krótko, to... no właśnie: często kasa niewiele mniejsza, a wątpliwości duże. :cool:
Te Safety Sense to bym się za bardzo nie przejmował, bo pewnie jak (kiedyś) policzysz, to byłoby niewiele więcej wyposażenia dodatkowo za stosunkowo duże pieniądze. I nie wiadomo kiedy.  :cool:
Poza tym - ZAWSZE tak jest, że później kupując coś jest więcej (ale często drożej): kumpel kiedyś tak kupował komputer - co wybrał i już szedł kupić, to były zapowiedzi nowszego, znowu czekał, znowu szedł, znowu czekał... i zwykle był bez komputera.  :cheesy:
A w ogóle co ja mam powiedzieć, skoro mam Verso sprzed liftingu, rocznikowo już prawie 5 lat i w ogóle "stare"... - co?  :-P :cheesy: Jakbym zaczekał jeszcze 2 m-ce to Toyota Sense bym miał - co nie?  :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Stycznia 2016, 22:37:09 »
sanchopan

Wiesz, co do braku SS w Verso to działa taki efekt: '...inne modele dostają bajery jak SS a mój nie, więc może coś z nim nie tak, albo już taki przestarzały...'. I zaczyna działać wyobrażnia.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Stycznia 2016, 22:44:22 »
Ano możliwe. :cheesy:
Z drugiej strony - w myśl zasady, że połowa szklanki pusta to też połowa szklanki pełna - można sobie w myślach powiedzieć taki wątek: Skoro w nowym modelu dali coś więcej np. Toyota Sense, to ciekawe CO ZABRALI albo co dali gorszego. :cheesy: :-P
Oczywiście, nie twierdzę, że tak jest - ale... to nie do końca wymyślone, bo auta koniec końców tworzą... księgowi.  :-) :cool:
No.  :cheesy:

Offline Martinez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2016, 09:25:04 »
Dołączę się Panowie do dyskusji - o SS w nowych modelach Verso od 2016 dowiedziałem się dopiero z tego wątku :)
Tak jak Wy mam zamówione Verso z wyprzedaży rocznika 2015 i nie żałuję, że tego systemu nie będzie - żałuję, że w nowych Verso plastiki będą lepszej jakości oraz że nie zamówiłem wersji STYLE  a PREMIUM+ COMFORT +FAMILY +PARK (xenonów nie będzie a szyby tak czy inaczej przyciemnię sobie :) )

Co do SS - w moim obecnym aucie często czujniki parkowania często sygnalizują przeszkodę której de facto nie ma (np. źdźbło trawy iczy inne pierdółki). Nie lubię systemów, które mogą ingerować bez mojej woli w prowadzenie auta.
Nie wiem czy to możliwe ale zastanówmy się co się stanie gdy kamera plus te czujniki laserowe zaczną szwankować i auta "zobaczy" niewidzialną przeszkodę i "stanie dęba" na autostradzie? Chociaż wiem, że raczej to niemożliwe ale.... szkoda by było tak ładnej dupki w Verso :)

Cytuj (zaznaczone)
Odczyty z kamery i czujnika laserowego są przesyłane do komputera głównego, który klasyfikuje zagrożenia, po czym uruchamia odpowiednie funkcje danego układu bezpieczeństwa Toyota Safety Sense. Na przykład w układzie PCS w pierwszej kolejności emitowane są sygnały dźwiękowe, a także wizualne na specjalnym ekranie TFT umieszczonym między zegarami na desce rozdzielczej, a następnie aktywowany jest układ hamulcowy.

« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2016, 16:12:02 wysłana przez felicjator »

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2016, 14:29:59 »
Panowie, wątek dotyczy Safety Sense w modelu na 2016r. Proszę nie odbiegać od tematu. Wpisy dotyczące złożonych zamówień zostały przesunięte do "Wątek: czas oczekiwania na samochód, zamówienia, negocjacje, pakiety, gratisy, akcesoria itp."
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2016, 16:05:13 wysłana przez felicjator »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl