Autor Wątek: Zapasówka a polskie prawo  (Przeczytany 2253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
Zapasówka a polskie prawo
« dnia: 22 Stycznia 2016, 21:38:03 »
Według polskiego prawa o ruchu drogowym, na każdej osi musi być taka sama opona o tych samych parametrach. Co jeśli z jakiegoś powodu będę zmuszony użyć koła zapasowego, na którym jest opona o innym bieżniku i parametrach? Niby jadę do najbliższego warsztatu/miejsca postoju ale jednak jestem uczestnikiem ruchu drogowego, którego pojazd nie spełnia w/w wytycznych. Milicjanty bywają nieugięte. Co w takim przypadku? Muszę przyjąć mandat czy może lepiej holować pojazd niż zakładać zapasówkę?

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
Odp: Zapasówka a polskie prawo
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2016, 21:51:26 »
Odpowiedź znajdziesz w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2016, 22:08:52 wysłana przez felicjator »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2016, 21:55:57 »
Cytuj (zaznaczone)
Dopuszcza sie w celu krótkotrwałego uzycia wyposazenie pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niz parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposazenia pojazdu na warunkach okreslonych przez wytwórnie pojazdu

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2016, 22:22:45 »
Co jeśli na wyposażeniu pojazdu (corolla e11) mam pełnowymiarowe koło, które zakładam jako zapasówka a na miejsce zapasówki daje to uszkodzone/przebite? Przecież nie mam jak tego udowodnić, że użyłem zapasówki. Milicjanty są zawzięte (czyt. nieludzkie).
Jak milicjant organoleptycznie sprawdzi, że to uszkodzone koło, które dałem do bagażnika na miejsce zapasówki jest kołem uszkodzonym a nie zapasowym skoro jest tych samych rozmiarów co reszta?
Nie w każdym pojeździe mamy koło zapasowe które wyróżniałoby się od pozostałych bądź posiadało stosowne oznaczenia.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2016, 22:24:16 wysłana przez Ceglany »

Offline silvox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2016, 11:44:52 »
Nie przyjmujesz mandatu i ośmieszasz go w sądzie...
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl