Autor Wątek: Prius Plus instalacja gazowa STAG  (Przeczytany 18122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GlobTaxi

• Toyot Leżący
  • *
Prius Plus instalacja gazowa STAG
« dnia: 24 Stycznia 2016, 20:38:37 »
 :song:
Witam. Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Priusa Plus  :good: samochód ciut  :-P większy od normalnego Priusa 7 duszyczek na pokład może zabrać. Od tygodnia posiada również instalację gazową STAG Qubox montowaną w profesjonalnym warsztacie. Pierwsze wrażenia z jazdy pozytywne, brak różnicy w jeździe poza kosztami na stacji tankowania  :grin: samochód używany jako TAXI więc przebiegi konkretne :) spalanie średnie LPG w okresie zimowym (dogrzewanie na postojach) średnio 8,5 litra. Obecnie tankuje na stacji 1,39 gaz za litr więc koszt 100 km to tylko : 11,8 zł. Opinie klientów korzystających z przejazdu bezcenne  <taniec> :)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Prius Plus instalacja gazowa STAG
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2016, 21:33:07 »
Wrzuć jakieś zdjęcia tego auta - bardzo fajny model :) Ile kosztowała Cię instalacja? Czy w Priusie + jest jakiś inny silnik spalinowy względem zwykłego Priusa?

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2016, 21:37:32 »
Wrzuć jakieś zdjęcia tego auta
noo, fajnie by było zobaczyć ;)

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2016, 21:43:33 »
A STAG to jest jedynie sterownik :)

Gdzie jest ta stacja z LPG po 1,39 zł?

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2016, 00:36:49 »
Gdzie jest ta stacja z LPG po 1,39 zł?
Pewnie zaraz za profesjonalnym warsztatem  :-P

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2016, 08:09:07 »
Na szczescie co raz to nowsze sterowniki LPG wymagają mniej ingerencji od "profesjonalistów" i póki nie zaczna oni próbować myśleć to jest duża szansa ze będzie to działać.
Natomiast w dalszym ciągu bez zrozumienia jak działa silnik to będzie tylko w miarę jako tako zrobione, zresztą w takim priusie filozofii nie ma. Zapewne przewody wszystkie przypięte opaskami zamocowanymi w otworach zrobionych profesjonalna wiertarka i profesjonalnie zabezpieczone ślina - za parę lat amator kornik powie co z tego wyszło :P
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2016, 08:10:43 wysłana przez tomasz.k »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2016, 08:46:42 »
Na szczescie co raz to nowsze sterowniki LPG wymagają mniej ingerencji od "profesjonalistów" i póki nie zaczna oni próbować myśleć to jest duża szansa ze będzie to działać.

Co Ty za bzdury piszesz? Zaden super nowy sterownik nie obejdzie sie bez dokladnego strojenia i zadne wodotryski tego nie zastapia.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2016, 09:01:44 »
A gdzie napisałem że nie trzeba? Trzeba trochę mniej i tyle (np stag z obd). Nie zmienia to faktu że 1 na 1000 gaziarzy ma sprzęt konieczny do ustawienia tego.

сделано в сарае

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2016, 09:23:03 »
Trochę racji z gazmenami masz, ale sytuacja się na szczęście zmienia na dobre. Strojenie po OBD to nie wszystko niestety i gazownicy dokładnie o tym wiedzą. Sprzęt mają i potrafią go używać, ale trzeba być też świadomym użytkownikiem auta z LPG.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2016, 09:40:55 »
Ilu ma sonde szerokopasmowa i wie co powinna pokazywac?
Ja widzialem dwoch co mieli i slyszalem o trzecim - ten podobno wiedzial do czego jest i co ma pokazac :P

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Stycznia 2016, 10:22:40 »
Trzeba trochę mniej i tyle (np stag z obd)

Trzeba tyle samo, a wiara w to, że jak sterownik będzie podłączony do ODB to się będzie samo regulować to trzeba między bajki druciarzy wsadzić.
Podłączenie sterownika do OBD jest dobre do podglądu korekt.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2016, 10:33:19 »
Może. Jak chciałem mieć gaz dobrze zrobiony to musiałem to sam ogarnąć. Teraz mnie nie ciągnie już do tego.

сделано в сарае

Offline GlobTaxi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Stycznia 2016, 13:19:02 »
Widać sami znawcy  :good: tak dla informacji montażu dokonał : Altop Warszawa ul. Chodecka 1a link do strony : http://www.alltop.pl/ co do profesjonalizmu warsztatu nie mam zastrzeżeń (serwisowałem u nich wszystkie auta z gazem). Co do zamontowanych części : reduktor AC R01, listwa wtryskowa AC W01, sterownik Qubox, zbiornik we wnęce koła zapasowego. Co do stacji to fakt w okolicy warszawy to chyba jedyna stacja gdzie ceny każdego paliwa są dużo niższe tuż za Radzyminem w kierunku Warszawy ul. Jana Pawła dzis gaz 1,34  :laugh: :) (tylko nie piszcie że paliwo do d... i takie tam dłuższy czas tam tankuje) dla tych co zbierają punkty na markowych stacjach  <kawusia>. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że instalacja gazowa to ingerencja w samochód więc będę pisał wrażenia z jazdy oraz eksploatacji.
http://scr.hu/0evs/gpsnm
http://scr.hu/0evs/vwgsl
http://scr.hu/0evs/hbqut
pozdrawiam i więcej optymizmu  :grin:

Offline Gutek021

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Stycznia 2016, 13:45:45 »
Cześć. Chciałem się zapytać z którego roku i ile dałeś i gdzie kupiłeś ? A gaz wcześniej u nich już robiłeś? Czy pierwszy raz?ile zapłaciłeś i ilu litrową masz butlę ?pozdrawiam

Offline GlobTaxi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Stycznia 2016, 13:55:42 »
Siemka. Samochód kupiony w komisie sprowadzony z Holandii. Rok produkcji 2012 cena 65 tys. Za instalację zapłaciłem 3,2 tys, butla 45 litrów spokojnie się zmieściła zamiast zapasu (teraz trzeba wozić koło zapasowe w puszce :-P ) pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl