Autor Wątek: Dziwny dźwięk po ruszeniu  (Przeczytany 2960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michal90

• Toyot Leżący
  • *
Dziwny dźwięk po ruszeniu
« dnia: 26 Stycznia 2016, 17:42:40 »
Witam, posiadam Aurisa 1.6 124 KM z 2008r.

Od ok. 3 miesięcy zauważyłem dziwny dźwięk zaraz po ruszeniu. Przypomina odgłos jakby załączała się jakaś pompa i coś przepychała. Trwa to ok. 3s. i towarzyszy tylko po ruszeniu po odpaleniu silnika. W czasie ponownego ruszania bez gaszenia silnika brak jakichkolwiek odgłosów. Gdy zgaszę silnik, odpalę i ruszę znów jest ten sam dźwięk. I tak za każdym razem, po wcześniejszym zgaszeniu. Nie ma znaczenia czy silnik zimny, czy ciepły. Ciekła mi pompa wody, więc myślałem, że może to, ale po wymianie bez zmian. Macie jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dziwny d�wi�k po ruszeniu
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2016, 17:51:36 »
To nie jest czasem dźwięk któregoś z systemów bezpieczeństwa? ABS VSC? Podobno tak ma być bo się te systemy uruchamiają czy coś.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
Odp: Dziwny dźwięk po ruszeniu
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lutego 2016, 15:55:29 »
jadac do produ tylko czy tez do tylu ????
za kazdym razem przy ruszaniu Ci to robi czy nie ??? jaki odglos?

Offline fLUNEq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2016, 14:31:32 »
Witam, mam podobny problem od dłuższego czasu. Odpalam silnik wrzucam jedyneczke ruszam z minimalną ilościa gazu i takie kołatania słyszę - tak jak kolega napisał przez ok 3 sekundy (jak szybko przerzucę na dwójkę to jest słyszalne ale od razu zanika). Odpowiadam na pytanie - nie za każdym razem, ponadto tylko przy ponownym odpalaniu auta - przy ruszaniu na odpalonym silniku nic nigdy nie słyszałem. Wydaje mi się, że jest to odgłos spod silnika - ale to tylko mi wydaje.  :embarassed:

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2016, 21:11:35 »
Tez tak mam. To normalne i zauwazalne tylko w aurisach w wersji wyposazenia prestige. Ten dzwiek to zalaczanie systemu ABD (wspomagania hamowania czy jakos tak). Sa to stuki slyszalne przy pierwszym ruszaniu po odpaleniu silnika. Jak zgasicie silnik i odpalicie przed uplywem minuty to ten system nie zdazy sie jeszcze dezaktywowac i stukow nie bedzie.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lutego 2016, 21:23:48 »
Chodzi Ci o system BA (brake assist)? Mam to u siebie ale żadnych dźwięków po ruszeniu nie mam.

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2016, 14:30:33 »
Potwierdzam że jest to dźwięk wydawany przez któryś z systemów wspomagających hamowanie (już nie pamiętam który), wytłumaczył mi to mechanik w ASO. Niczym się nie przejmuj.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2016, 05:59:08 »
U mnie też chrobocze. Też badałem sprawę. To normalne:)

Offline jacek21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Maja 2021, 21:27:05 »
Yaris premier edition przejechane 5 tys km. U mnie też ten dzwiek występuje. Byłem w Aso mówił mi ze to uruchamia się system automatycznego hamowania i ze to normalne ze niby klocki nie są dotarte I to minie. Tylko ja ma tak przy kazdym ruszaniu beż względu na to czy go odpalam czy ruszam ze skrzyżowania. Występują 2  3 takie stukniecia jakby coś uderzyło w blachę. Występuje to do prędkości 15 km/h a później jest normalnie. Niby tak działają te systemy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl