Autor Wątek: Dobrze - mam pytanko.  (Przeczytany 20198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SEAT

• Gość
Dobrze - mam pytanko.
« dnia: 09 Kwietnia 2005, 22:21:21 »
Bardzo prosze jesli ktoś z Was byłby uprzejmy i odpowiedział na postawione pytanie - a jak by mi przesłał zdjecia to byłbym cały szczęśliwy  :-DD

Chodzi o taka prosta rzecz jak wziernik do silnika - ja mam tylko jedna klapke pod fotelem kierowcy - z drugiej strony nie posiadam takowej ?

Kto z Was ma tez klapke pod fotelem pasażera?
Jesli ma ktos taka to prosze o zdjecia- błagam. :modlitwa

Nie chca mi nigdzie założyc gazu bo nie ma dostępu do kolektora wtrysków - jedyne wyjscie to wyciaganie silnika a podobno to tez nie rozwiazuje problemu bo do późniejszej regulacji potrzebny jest dostęp.
No i chcac niechcac musze sobie wyciac taka klapke sam - tylko ze nie bardzo wiem jak to wyglada ?
A moze znacie jakis warszat w okolicach Krakowa gdzie mi to zroba bez ciecia blachy.

Dziekuje i pozdrawiam RW

p_flori

• Gość
Dobrze - mam pytanko.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2005, 00:58:41 »
NIc dziwnego - u mnie dostęp mieli jak na dłoni a i tak spier.... i zrobili kolizje dwóch wężyków tak, że nawet ja prosty laik bym gorzej nie wymyślił. Aż strach pomyśleć co by było, gdyby podobni zabrali sięza silnik z gorszym dostępem. Pogadaj z blacharzami, niech wytną Ci taki otwór i zrobią blache np. przykręcaną na uszczelce. Każy blacharz z drobiną wyobraźni jest coś takiego w stanie zrobić

gabrish

• Gość
Dobrze - mam pytanko.
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2005, 08:25:02 »
SEAT zmartwiłeś mnie :( Ja też nie mam klapki pod siedzeniem pasażera :|  Ale polecałem Ci autoklinike tam koło Ciebie... Oni nic mi nie mówili o jakimś dodatkowym otworze. Podjedź do nich może to jakoś wykombinują? Ja teraz zbieram kase na instalacje ale mam z nimi umowe i jak coś to jade a nie chciał bym siędowiedzieć później ze jeszcze czeba coś ciąć więc jak byś mógł podjechać i zapytać jak by to wyglądało u Ciebie to bym wiedział jak będzie u mnie  8)

maran

• Gość
Dobrze - mam pytanko.
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2005, 09:34:33 »
Panowie nie chce mi sie wierzyc ze nie macie klapy pod siedzeniem pasazera.... ciekawe jak Toyota w Waszym przypadku przewidziała wymiane swiec??? nie wierzęze do wymiany swiec trzeba w Waszych wersjach wyjmowac cały silnik.

gabrish

• Gość
Dobrze - mam pytanko.
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2005, 09:51:35 »
A w jaki sposób w takim razie rozkłada sięfotel pasażera? Bo nie widziałem tam takiego pstyczka jak pod fotelem kierowcy :|  No chyba że sięgo poprostu przesówa?Czy fotel pasażera jest na zawiasach? Jeszcze dziaiaj chce na to zerknąć...

SEAT

• Gość
Jade do nich w poniedzia³ek.
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2005, 10:58:37 »
Cytat: gabrish
SEAT zmartwiłeś mnie :( Ja też nie mam klapki pod siedzeniem pasażera :|  Ale polecałem Ci autoklinike tam koło Ciebie... Oni nic mi nie mówili o jakimś dodatkowym otworze. Podjedź do nich może to jakoś wykombinują? Ja teraz zbieram kase na instalacje ale mam z nimi umowe i jak coś to jade a nie chciał bym siędowiedzieć później ze jeszcze czeba coś ciąć więc jak byś mógł podjechać i zapytać jak by to wyglądało u Ciebie to bym wiedział jak będzie u mnie  8)

Jak narazie to 3 gazowników w Krakowie - powiedziało ze nie robia u mnie gazu bo im sie to nie opłaca.  :aduh

JAk tak dalej pójdzie to zostanie  :adremel  blachy i robienie wziernika.

Pozdro rW

SEAT

• Gość
No w³asnie w tym problem iz
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2005, 11:01:28 »
Cytat: maran
Panowie nie chce mi sie wierzyc ze nie macie klapy pod siedzeniem pasazera.... ciekawe jak Toyota w Waszym przypadku przewidziała wymiane swiec??? nie wierzęze do wymiany swiec trzeba w Waszych wersjach wyjmowac cały silnik.

takowej klapy nie ma!!!!!! I z tego co wiem to jest wiele takich Previi.

JAk masz takowa to bardzo prosze zrób jej zdjecia i przeslij do mnie na e-mail polseat@neostrada.pl - bede musiał ciac i chciałbym to zrobic jak najlepiej i jaka najbardziej zblizona do oryginału.

Pozdro Rw

Ps: JAk sie wymienia swiece to nie wiem - ale przy okazji gazu bede chcial je własnie tez zmienic.

p_flori

• Gość
Dobrze - mam pytanko.
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2005, 15:04:59 »
Przede wszystkim nie ma raczej w Krakowie warsztatu gazowego godnego polecenia, ale to tylko moje osobiste zdanie.

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Dobrze - mam pytanko.
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwietnia 2005, 16:45:50 »
O ile sięnie mylę, to oprócz tej klapki pod siedzeniem kierowcy, z przodu są dwie klapy silnika, po stronie kierowcy i pasażera, ale trzeba najpierw wykręcić fotele a potem odkręcić te klapy, więc może o to chodzi ? To pod siedzeniem kierowcy to tylko takie okienko, a właściwy dostęp jest właśnie po wykręceniu foteli i zdjęciu tych klap. Mój gazownik ma nissana serenęi tam też jest coś w tym stylu ale na zatrzaski i podobno szybko sięto demontuje, a narzekał że w previi to sporo śrób trzeba naodkręcać żeby siędostać własnie.

gabrish

• Gość
Dobrze - mam pytanko.
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwietnia 2005, 18:09:19 »
Miejmy nadzieje że jest tak jak mówisz bartek bo wcale nie mam ochoty ciąć w swojej czego kolwiek bo od takich myków szybko chwyta korozja :( I SEAT spróbuj podjechać tam do autokliniki bo tam nic mi facet nie mówił o tym że będzie taki problem. A tam napewno będe robił bo mam już tam "zniżkę". Może w przyszłym miesiącu tam zaglądne z tym zrobić...Narazie naprawili mi tam jedną sonde lambda i pare innych drobiazgów i z 22l/100km zeszła do 14 (noi tak zadużo ale lepiej niż wcześniej :) Jeszcze pojade na komputerowe ustawienie. A! I jeszcze jedno: czu u Was w aucie działa kontrolka "door" (taki znaczek na desce pod prędkościomierzem) Bo u mnie jest a nie świeci a nie mam pojęcia jak siętam wymienia żaróweczki. Nie wie ktoś ile kosztuje przegub do przodu w wersji 4WD bo chyba on mi tak wali czy kierownicy :|

Miro

• Gość
Dobrze - mam pytanko.
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Kwietnia 2005, 20:07:17 »
Są dwie klapki:jedna pod siedzeniem kierowcy a druga pod siedzeniem pasażera.Trzeba odkręcić fotel pasażera.Przy drzwiach odkręcić plastikowa listwe i progową i podnieść tapicerke.Pod tapicerka jest klapa przykręcona na kilka śrub.Robota na około 40 minut.
Pozdrawiam

gabrish

• Gość
Dobrze - mam pytanko.
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Kwietnia 2005, 20:53:20 »
Mam jeszcze jedno pytanko, a mianowicie co to jest? I czy powinno być przerdzewiałe? :|  Tu jest fota:   www.previa.netcontrol.pl/09-04-05_1401co%20to

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Dobrze - mam pytanko.
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Kwietnia 2005, 21:12:41 »
to właśnie zawór recyrkulacji spalin "EGR" z którym miałem sporo problemów, odpowiada za to że część spalin "cofa" na dopalenie, a jego wadliwe działanie to przygasanie na wolnych obrotach i szarpanie przy przyspieszaniu,  http://dzieciaki.com/egr.jpg - tu w innym temacie wrzucałem fotke mojego, można go odłączyć zdejmując wężyk podciśnienia.

SEAT

• Gość
No to fajnie
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Kwietnia 2005, 22:18:39 »
Cytat: gabrish
Miejmy nadzieje że jest tak jak mówisz bartek bo wcale nie mam ochoty ciąć w swojej czego kolwiek bo od takich myków szybko chwyta korozja :( I SEAT spróbuj podjechać tam do autokliniki bo tam nic mi facet nie mówił o tym że będzie taki problem. A tam napewno będe robił bo mam już tam "zniżkę". Może w przyszłym miesiącu tam zaglądne z tym zrobić...Narazie naprawili mi tam jedną sonde lambda i pare innych drobiazgów i z 22l/100km zeszła do 14 (noi tak zadużo ale lepiej niż wcześniej :) Jeszcze pojade na komputerowe ustawienie. A! I jeszcze jedno: czu u Was w aucie działa kontrolka "door" (taki znaczek na desce pod prędkościomierzem) Bo u mnie jest a nie świeci a nie mam pojęcia jak siętam wymienia żaróweczki. Nie wie ktoś ile kosztuje przegub do przodu w wersji 4WD bo chyba on mi tak wali czy kierownicy :|

Co do kontrolki "door" to ja mam narysowany taki samochodzik z otwartymi dzwiami - w zasadzie chodzi o to samo - zaróweczki siei wymienia - w aso kosztuje 2,5 PLn ( zaróweczka ) ale sprawdz wczesniej czy przypadkiem którys czujnik przy dzwaicha sie nie posuł - ja tak mam i bede musiał go wymienic.
Do autokliniki podjade napewno bo tez mam cos z silnikime nie tak - zabyt bogata mieszanaka - tak wychodzi z analizy spalin - wiec wychodzi na to ze auto jezdzi na samej benzynie bez powietrza - cos z tym musze zrobic - potem bede dopiero montowal gaz.
Jesli pali 14 na miescie to i tak wynik jest rewelacyjny mi pali okolo 20 l.
Pozdr Rw

adamis

• Gość
Dobrze - mam pytanko.
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Kwietnia 2005, 22:34:25 »
Seat,reduktor gazu można bez problemów założyć pod siedzeniem kierowcy,tylko że nie będzie on dostępny przez klapkęa jedynie od spodu a i to po zdjęciu plastikowych osłon.U mnie zainstalowali mieszacz gazu we wnętrzu rury doprowadzającej powietrze nawet jej nie rozcinając.Poprostu wsadzili go do środka i wycięli jedynie otworek na wężyk z gazem.Jak otworzysz tą klapkępod siedzeniem kierowcy zobaczysz tam grubą ,czarną rurędoprowadzającą powietrze.Jest ona na tyle gruba,że zwężenie jej mieszaczem nie zaszkodziło mocy silnika.
Zrobili to w warsztacie sieci ''Czakram''w Mysłowicach,który o ile sięorientujęjest i w Krakowie.
Nie daj sobie wcisnąć,że trzeba ciąć bachy!Chcą iść na łatwiznęi tyle!
Klapępod siedzeniem pasażera można odkręcić i w 15 min.Nie ma tak źle! :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl