Autor Wątek: Problem z hamulcem  (Przeczytany 11401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Problem z hamulcem
« dnia: 31 Stycznia 2016, 09:52:36 »
Witam .
 Jezdze Priusem 3gen z 2010 . Samochod mam od nowosci . Przejechalem nim 420tys km . Moj problem to dziwnie halasujacy hamulec . Wyglada to nastepujaco . Po otworzeniu samochodu slychac dzwiek pompy ABSu ,normalna sprawa . Po nacisnieciu pedalu hamulca, nawet na postoju, slychac paskudny glosny dzwiek, ktory powtarza sie w 80% przypadkow nacisniecia hamulca . Dodam, ze dzieje sie tak na postoju i w chwili kiedy sie zatrzymuje. Bylem w ASO, zrobili wielkie oczy, wymienili plyn hamulcowy bo stwierdzili ze moze sie zapowietrzyl. Oczywiscie jak to w ASO, dzialanie na oslep . Problem jest nadal. Dzwiek ktory slychac przy wciskaniu hamulca wystepuje jeszcze w chwili zgaszenia samochodu po parunastu sekundach . Jest tak glosny, ze ludzie na ulicy sie odwracaja . Na desce rozdzielczej nie wyswietlaja sie zadne kontrolki , hamulec dziala normalnie .
Pozdrawiam

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z hamulcem
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2016, 12:18:55 »
A zaciski ktoś czyścił?

сделано в сарае

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2016, 13:30:55 »
Witam .
 Jak zaczal sie ten dziwny problem to wymienilem wszystkie tarcze i klocki hamulcowe . Wyczyscilem zaciski . Robilem to juz wiele razy i nigdy wczesniej nie bylo podobnego problemu . Po wymianie tych czesci problem pozostal .

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2016, 13:57:31 »
z 2010 . Samochod mam od nowosci . Przejechalem nim 420tys km

Fiu, fiu , niezły wynik  :shock:

420 tkm / 6 (a właściwie 5 bo mamy dopiero 1-szy miesiąc 2016) = 70 tkm/rok.
Na taxie jeździsz ?

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2016, 14:27:49 »
Witam . Woze pacjentow do szpitali w Londynie . Z calej poludniowej anglii . Jest to moj 2 prius . Pierwszego sprzedalem z przebiegiem 620tys km. W stanie ogolnym bardzo dobrym .  Wszystko w nim bylo sprawne . Samochod praktycznie niezniszczalny . Kwestia odpowiedniego serwisowania (samodzielnego) . Godny polecenia .

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2016, 18:51:37 »
Nie wiem dokładnie jak ten twój dźwięk brzmi. Ja być może miałem a właściwie nadal mam coś podobnego. Ja to nazywam "dźwiękiem osła" i czuć to też pod pedałem hamulca. Dżwięk się pojawia wtedy kiedy działają hamulce klasyczne a nigdy jeżeli działa hamowanie odzyskowe.  Pojechałem do ASO i powiedzieli mi, że w Priusie nigdy czegoś takiego nie mieli ale za to mieli w Lexusie i to był Actuator pompy ABS. Po naszemu to siłownik. U mnie (w gen.II) jest to osobny element ale w nowszych to jest chyba zintegrowane z pompą ABS.  Po dłuższej rozmowie  wyciągnąłem z serwisanta, że to raczej nie jest groźne tylko tyle że wkurza.  Tak jeździłem prawie pół roku.  Co ciekawe. Wymieniali mi płyn hamulcowy i mówiłem im, że wymieniałem pompę ABS a oni nie zrobili mi kalibracji układu. Parę dni temu kolega podłączył mi samochód do komputera.  i zrobił kalibrację. (Tam było napisane, że powinno się ją robić po każdej wymianie któregokolwiek elementu, a także po wymianie płynu hamulcowego) i dżwięk wogóle ustał na 2 dni. Teraz po tygodniu czasami się pojawia  (bo pewnie siłownik tak czy siak kwalifikuje się do wymiany)  ale bardzo sporadycznie i są to pojedyncze "stęknięcia" a nie cała seria.  Nie wymieniam tego siłownika bo w II gen. ponoć jest on w takim miejscu, że być może trzeba by było silnik opuszczać, żeby do niego dojść. Mój samochód ma 240tyś. km i był prawdopodobnie używany przez wściekłego Włocha taksówkarza :)

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2016, 19:22:10 »
Możesz nagrać telefonem film?

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2016, 01:05:39 »
Witam . Wszystko co napisal Timestudio sie zgadza . "dzwiek osla" to najlepsze okreslenie tego dzwieku . Actuator w Priusie 3gen tez jest osobnym elementem . Polaczony jest z pompa ABS i to z niego dochodzi ten dzwiek . Panowie w ASO w londynie powiedzieli ze to nie jest grozne tak jak panowie w ASO w PL . Pytanie tylko czy sie podpisza pod tym co powiedzieli ? Jakby nie bylo jest to uklad hamulcowy . Chyba najwazniejszy w calym samochodzie . Actuator w londynskim ASO kosztuje 1600£ plus robocizna , 5h x 140£/h . Zeby sie tam dostac nie trzeba rozbierac calego samochodu tylko wycieraczki i gorna polke . Panowie w ASO zawsze wyolbrzymiaja sprawe , chcac przedstawic siebie jako wielkich mechanikow ktorymi oczywiscie nie sa. Niedlugo odstawie samochod do ASO ,zobaczymy czy gwarancja obejmuje wymiane Actuatora .
Pozdrawiam

Jestem nowy na tym forum, nie wiem jak zamiescic plik z dzwiekiem ktory nagralem .

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2016, 17:03:22 »
Witam . Wszystko co napisal Timestudio sie zgadza . "dzwiek osla" to najlepsze okreslenie tego dzwieku . Actuator w Priusie 3gen tez jest osobnym elementem . Polaczony jest z pompa ABS i to z niego dochodzi ten dzwiek . Panowie w ASO w londynie powiedzieli ze to nie jest grozne tak jak panowie w ASO w PL . Pytanie tylko czy sie podpisza pod tym co powiedzieli ? Jakby nie bylo jest to uklad hamulcowy . Chyba najwazniejszy w calym samochodzie . Actuator w londynskim ASO kosztuje 1600£ plus robocizna , 5h x 140£/h . Zeby sie tam dostac nie trzeba rozbierac calego samochodu tylko wycieraczki i gorna polke . Panowie w ASO zawsze wyolbrzymiaja sprawe , chcac przedstawic siebie jako wielkich mechanikow ktorymi oczywiscie nie sa. Niedlugo odstawie samochod do ASO ,zobaczymy czy gwarancja obejmuje wymiane Actuatora .
Pozdrawiam

Jestem nowy na tym forum, nie wiem jak zamiescic plik z dzwiekiem ktory nagralem .
Hmm, mam Aurisa HSD i chyba taki dźwięk jak powiedzmy stęknięcie pojawia sie po minucie jak zgaszę auto po jeździe. Takie jednorazowe pierdnięcie chociaż osioł bardziej mi się podoba ;)

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2016, 22:44:11 »
mam Aurisa HSD i chyba taki dźwięk jak powiedzmy stęknięcie pojawia sie po minucie jak zgaszę auto po jeździe. Takie jednorazowe pierdnięcie
Ten dźwięk znają wszyscy, założycielowi wątku chodzi o bardziej zaawansowane pierdnięcie  :embarassed:
Zwłaszcza, że jak pisał Pawadam,  to juz jego trzeci Prius...

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lutego 2016, 00:55:52 »
Witam .
 Problemem nie jest dzwiek ktory slychac po zgaszeniu silnika . Nie powinno go byc i na pewno nie jest to zadna "przypadlosc" priusow czy innych samochodow hybrydowych.  Najgorsze jest ze po jakims czasie ten dzwiek slychac prawie zawsze po nacisnieciu hamulca gdy sie zatrzymujemy. Ostatnio zaczal sie pojawiac gdy wciskam hamulec na postoju .

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Czerwca 2016, 00:01:58 »
Witam . Dzisiaj odebralem samochod z serwisu po wymianie actuatora . Jak juz wczesniej pisalem , dziwny dzwiek ktory pojawial sie po nacisnieciu hamulca i po zgaszeniu samochodu , to glowny cylinder hamulca . Mechanik powiedzial ,ze uszkodzenie tego elementu systemu hamulcowego jest bardzo niebezpieczne  i nie nalezy tego lekcewazyc . Actuator jest cholernie drogi a jego wymiana dosc skomplikowana dlatego warto zaplacic za przedluzenie gwarancji ktora pokrywa jego wymiane w razie usterki. Mechanik jasno powiedzial ze system hamulcowy priusa moze wydawac ledwo slyszalne dzwieki pompy ktora reguluje cisnienie w ukladzie i to wszystko .

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lutego 2019, 11:26:00 »
Trochę odświeżę wątek. Opisywane wyżej dźwięki mam i ja w P2. Występuje czasami przy mocnym naciśnięciu na hamulec. Jest to takie pojedyncze stęknięcie, coś jak osioł albo takie krótkie trąbnięcie klaksonem. Oczywiście nie piszę tu o pracy pompy. Ostatnio, jakiś czas po zmianie tylnych tarcz i klocków, pojawiło się takie bardzo ciche "pyrkanie" przy naciskaniu na hamulec. Słychać to jak zaczynają działać tradycyjne hamulce i na postoju - jest nieregularne i ciągłe. Nie jest to zgrzytanie klocków o tarcze i wydobywa się gdzieś z tylnej części podwozia. Miał ktoś coś podobnego? W tym tygodniu wymienię jeszcze tarcze i klocki z przodu a na przyszły umówię się na wymianę płynu hamulcowego do ASO. Może podpowiedzą co to może być. Ktoś się orientuje czy w ASO przy wymianie płynu robią kalibrację?

Offline rom3o

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lutego 2019, 09:40:09 »
Ja tak miałem po wymianie tarcz i klocków w ASO. Mówili że już robili Priusy że spoko później okazało się że to był ich pierwszy.... nie cofnęli tłoczków ( z tego co kojarzę to komputerowo ) i dlatego tak się działo... jeździłem do nich 3 razy. Rozbierali czyścili itd dopiero zadzwonili do warszawy i się dowiedzieli co trzeba zrobić.

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lutego 2019, 12:06:12 »
Do tego komputerowego cofnięcia tłoczka jest potrzebne ściąganie klocków i zacisku?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl