Autor Wątek: Problem z hamulcem  (Przeczytany 11399 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z hamulcem
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Lutego 2019, 06:25:12 »
Do tego komputerowego cofnięcia tłoczka jest potrzebne ściąganie klocków i zacisku?
Nie bowiem nie ma tam silników elektrycznych jak np w passacie b6 więc sama hydraulika ,tłoczek wciśniesz np dużym śrubokrętem .Zacisk to dwie śruby do odkręcenia .Wszystko dokładnie wyczyścić zwłaszcza prowadnice i nasmarować jeśli trzeba (ja smaruje smarem ceramicznym bardzo delikatnie jeśli były zapieczone i trzeba było użyć papieru ściernego).Mój też wydawał dziwne dźwieki w szystko ustało jak zmieniłem klocki z przodu .Odłącz mały akumulator przed robotą,kontroluj poziom płynu hamulcowego.A skoro wybierasz się do ASO wymianę płynu to dobrze bo oni odpowietrzą i skalibrują układ.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline rom3o

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lutego 2019, 12:12:26 »
Może nie chodzi tyle o cofnięcie  tłoczków co o system odzyskiwania energii i jego kalibrację nie wiem dokładnie co robili wiem że musieli komputerowo coś zrobić. Było to tak dawno temu że nawet nie pamiętam.

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lutego 2019, 21:06:48 »
Do tego komputerowego cofnięcia tłoczka jest potrzebne ściąganie klocków i zacisku?
A skoro wybierasz się do ASO wymianę płynu to dobrze bo oni odpowietrzą i skalibrują układ.

Czyli już wiem, że muszę jechać do innego ASO na wymianę płynu. Po pytaniu o kalibrację nastała cisza w słuchawce, pytanie do kolegi... i odpowiedź, że nie ma czegoś takiego jak kalibracja układy hamulcowego :)

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Lutego 2019, 21:43:37 »
W PII nie ma czegoś takiego jak komputerowe cofnięcie tłoczka. Wyciąga się 2 przekaźniki. Żadnej kalibracji też nie ma. Procedurę wymiany/odpowietrzenia wykonuje się zgodnie z informacjami wyświetlanymi na testerze diagnostycznym.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lutego 2019, 22:03:30 »
pare razy wymienialem tarcze z przodu i klocki hamulcowe . Nigdy nie odlaczalem aku . Nigdy nie robilem zadnej kalibracji . Nigdy nie mialem z tego powodu zadnych problemow . Jedyne na co warto zwrocic uwage przy wymianie tych elementow to blaszki w jazmie i zacisku i balszki na samych klockach . Wielu majstrow je wywala bo ciezko wpasowac z nimi nowy klocek . Dzwiek "osla" o ktorym byla mowa wczesniej spowodowany jest zuzyciem uszczelnienia w glownym cylindrze , czesc pod podszybiem , nie mylic z pompa . Przy wymianie tego elementu trzeba odblokowac " kalibrowac " jego poprawne dzialanie . W priusie sa zwykle hamulce , zwykly "master cylinder" jedyna roznica to pompa hamulcowa ktora zastepuje serwo . Nie komplikujcie sobie zycia . Sa dostepne procedury wymiany klockow i tarcz w priusie . Wystarczy poczytac .

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lutego 2019, 23:01:35 »
Więc po prostu pojadę na wymianę płynu hamulcowego bo i tak już jest czas na niego. Tarcze i klocki mam już wymienione (Textar) na obu osiach u dobrego mechanika - jak domniemam. To pyrkanie nie jest jakoś bardzo głośne, wystarczy cicho włączyć radio i już tego nie słychać. Jednak w Priusie panuje tak fantastyczna cisza - przesiadka z Gofla w TeDeI ;) - że fajnie jakby była całkowita :)
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2019, 23:04:37 wysłana przez gregoi »

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lutego 2019, 23:55:46 »
Wymiana plynu w priusie .
https://youtu.be/UZ1wpW62L7U
Wymiana klockow i tarcz przod
https://youtu.be/HJK25-alw-g
Wymiana klockow i tarcz tyl
https://youtu.be/e--hGji5ibM

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lutego 2019, 00:30:29 »
Filmiki są o PIII a ja mam PII ale podejrzewam, że raczej będzie bardzo podobnie. U siebie nie miałem takich blaszek przy klockach przed zmianą i po zmianie też ich nie mam bo widać napis Textar. Patrzyłem jeszcze na kilka innych filmów z YT o wymianie klocków w PII i w kilku były te blaszki, a w innych nie. Dokupić to pewnie można tylko w serwisie.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Lutego 2019, 00:35:01 »
Te blaszki zapobiegaja piszczeniiu klockow . Nie pamietam jak bylo w PII ale w PIII sa montowane przy pierwszym montażu i trzeba je przekladac przy zmianie klockow . Wielu majstrow je wywala . Bo skoro przy nowych klockach nie daja blach tzn ze nie trzeba . Blaszki w serwisie sa tak drogie ze koles ktory zajmuje sie sprzedaza czesci sam byl zaskoczony cena .
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2019, 08:12:40 wysłana przez fazibazi »

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Lutego 2019, 10:31:52 »
Odpowietrzanie ukladu przy uzyciu Techstreama
https://youtu.be/4w4K9sEmtuI

https://youtu.be/yDdQir5xktU
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2019, 10:37:02 wysłana przez Pawadam »

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Lutego 2019, 08:37:55 »
Zmianą płynu i odpowietrzaniem zajmie się już serwis Toyoty. Zobaczę, może po tym zabiegu przestanie klikać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl