Autor Wątek: Jak rozpoznać zapchany dpf?  (Przeczytany 4765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline coza86

• Toyot Leżący
  • *
Jak rozpoznać zapchany dpf?
« dnia: 03 Lutego 2016, 09:29:49 »
Witam,
mam problem. Mam Auriska 1,4 D4D FL 2010. Ostatnio mam spore spalanie. Jeżdżę głownie po Warszawie. Fakt są korki, ale spalanie wychodzi mi i tak za duże. Po zalaniu pełnego baku (55L) przejechałem 710 km czyli średnia wychodzi 7,7 (pomijam fakt, że komputer pokazuje mi 6,5). Naczytałem się, że możliwe jest zapchanie dpf. Pytanie jak to rozpoznać? Czy zapali się jakaś kontrolka czy tylko podłączenie do komputera? Z góry dzięki za odp

Offline Mamal

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jak rozpoznać zapchany dpf?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2016, 15:13:47 »
To dojechałeś na stację bez paliwa w baku? 55 litrów to maksymalna ilość w zbiorniku. Jeżeli zalałeś 55litrów to znaczy, że na stacji Cię przycieli. Może warto zmienić stację.

Na poniżeszej stronie autoświata masz trochę informacji o DPF.
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/filtry-czastek-stalych-dpf-i-fap-radzimy-jak-poprawnie-eksploatowac-auto-z-filtrem/xp70j

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2016, 16:07:42 »
Auris z silnikiem 1,4 tez ma DPF ..? Nie wiedziałem, bo te z silnikiem 2,0  szczególnie sprowadzone z zachodu to w większości :o

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2016, 16:44:21 »
W znanym mi przypadku, aczkolwiek dotyczącym silnika fiatowskiego, zatkanie filtra wiązało się z załączeniem kontroli "check engine" i utratą mocy silnika,  sytuacja powtarzała się, pomimo zastosowania procedury wymuszonego wypalania (podpięty komputer) jak również chemicznego czyszczenia. Wiem, że w niektórych przypadkach "przybywa" oleju silnikowego w wyniku dopływu znacznych ilości oleju napędowego. To niedobre zjawisko bo może dojść do totalnej destrukcji jednostki napędowej w wyniku zassania przez odmę nadmiernej ilości mieszanki olejowej i niekontrolowanego wzrostu obrotów silnika.
Corolla TS 2.0 Hybrid Comfort + Tech

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2016, 12:02:25 »
od 2010 1.4 D4D wszystkie mają DPF, wcześniej to chyba różnie, moja jest z polskiego salonu i też posiada to ustrojstwo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl