Autor Wątek: Auris wersja Wielka Brytania i Japonia- różnice  (Przeczytany 14024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
Auris wersja Wielka Brytania i Japonia- różnice
« dnia: 09 Lutego 2016, 19:21:45 »
Posiadam Aurisa 2007r.1.4 D4D wyprodukowanego w Japonii, mój tata posiada ten sam silnik, rocznik lecz wyprodukowany w Wielkiej Brytanii. Z czasem zauważam coraz więcej różnic między tymi samochodami. Są to m.in. inne elementy wykończenia wnętrza: kierownica jak i gałka zmiany biegów z całkiem innego rodzaju materiału, kapselek z chromem na gałkę zmiany również posiada inne mocowanie, jak wiadomo różnią się one również zastosowaniem innych systemów hamulcowych: Akebono vs Bosch. Ostatnio przestała mi działać tylna wycieraczka, po dobraniu się do mechanizmu okazało się również że jest inny- marki Mitsuba (której w chwili obecnej poszukuję) vs EU Denso. Ktoś się orientuję jakie są jeszcze różnice między tymi samochodami?.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2016, 19:23:46 wysłana przez asr21 »

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris wersja Wielka Brytania i Japonia- różnice
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2016, 22:47:42 »
Różnic może być wiele choć wcale nie są zauważalne na pierwszy rzut oka (złącza, kostki, sterowniki).
Kiedyś szukałem pasów bezpieczeństwa do corolli e11 i potrafiły różnić się szerokością o 6mm między japończykiem a z wielkiej brytanii, kostki air bag też były inne.
W aurisie na pewno jest spora różnica w jakości wykonania i spasowania plastików, przynajmniej tyle zauważyłem porównując mojego do aurisa znajomego.

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2016, 23:37:44 »
a Auris nie jest przypadkiem w Turcji produkowany?  :o

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2016, 23:56:35 »
Według wikipedii: Anglia- Derbyshire, Turcja- Sakarya, Japonia- Kanegasaki. Kto wie może turki mają też swoje "kwiatki".
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2016, 00:00:44 wysłana przez asr21 »

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2016, 09:32:03 »
a Auris nie jest przypadkiem w Turcji produkowany?  :o

W Anglii również jest produkowany. Nie mam porównania do wersji Japońskiej, ale te z Wielkiej Brytanii są naprawdę kiepskiej jakości jeśli chodzi o wnętrze  :thumbdown:

Offline kostek6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2016, 12:20:33 »
System hamulcowy BOSCH - samochody z UK, AKEBONO - pozostałe samochody. Nie znam technicznych różnic oprócz np. wymiarów tarcz/klocków itp. 

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2016, 23:46:08 »
Generalnie wszystkie japan maja tak JTD numer nadw ..

Marka Koito swiatla, Denso elektronika, 
nigny nie zrozumialem jak sie wzial intercooler z Hispanii w Japonskim aucie( DENSO MADE IN SPAIN!!!!!!!!!!!!)

Toyota VErso Turcia Auris ANGLIA ORAZ JAPAN

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2016, 00:30:16 »
Przeglądając katalog części Blue Print oprócz w/w różnic znalazłem jeszcze: wachacze dolne, końcówki drążka kierownicy L i P.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2016, 00:35:22 wysłana przez asr21 »

Offline alf1969

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2016, 22:04:56 »
Po za tymi różnicami wiem że również silniczki do spryskiwaczy w zbiorniczku są inne :)
Przestał mi działać przedni spryskiwacz i ...... kupiłem cały zbiorniczek z silniczkami wersji europejskiej oczywiście nie pasują. Zamieniłem przewody i teraz tylny nie działa ale przód tak :).
Oczywiście żeby nie było łatwo to przedni i tylny mają zupełnie inne kostki.
Wycieraczka tylna również odmówiła posłuszeństwa ale ..... po zakupie silniczka do tylnej wycieraczki (jak wspomniałeś) jak się okazało również nie pasuje do wersji wyprodukowanej w Japonii.
Na całe szczęście zardzewiał tylko mechanizm i wycieraczkę dało się rozruszać. Na początek przy pomocy penetratora, a później za pomocą oleju w spreju.
Wycieraczka dział już w ten cudowny sposób 3 lata :).
Spryskiwacz niestety nadal jest zamieniony tylny z przednim. Cały czas szukam oryginalnego do wersji Japońskiej.
"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle przesłuchani " Feliks Dzierżyński

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Marca 2016, 20:47:23 »
Cały czas szukam oryginalnego do wersji Japońskiej.
W ASO nie mają?

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maja 2016, 00:00:26 »
Przyszedł czas na zrobienie hamulców w mojej aurisce. Z racji że mam auto produkcji japońskiej to zamówiłem komplet tarcz oraz klocków textar z przeznaczeniem na system japonski- akebono. Jakież było moje zdziwienie gdy po dobraniu się do klocków te nie pasowały. Oczywiście okazało się że mój "japonczyk" ma wersję  brytyjską, co po wpisaniu nr VIN na toyodiy.com się potwierdza. Tarcze zwróciłem, klocków nie mam możliwości zwrotu ponieważ kupiłem wczesniej:/. Jakby ktoś był chętny na takie to oddam za połowę ceny:)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline Toni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maja 2016, 09:20:40 »
 Czy przypadkiem, nie zgubiła ciebie zbytnia pewność, że jak ktoś napisał "System hamulcowy BOSCH - samochody z UK, AKEBONO - pozostałe samochody." ?Pewności nie mam, ale wiele pisano o tym, że montowano i jeden i drugi system,niezależnie od miejsca produkcji, przestrzegano, że przed robotą należy sprawdzić.

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maja 2016, 12:47:51 »
Czy przypadkiem, nie zgubiła ciebie zbytnia pewność, że jak ktoś napisał "System hamulcowy BOSCH - samochody z UK, AKEBONO - pozostałe samochody." ?Pewności nie mam, ale wiele pisano o tym, że montowano i jeden i drugi system,niezależnie od miejsca produkcji, przestrzegano, że przed robotą należy sprawdzić.

Owszem, poszedłem na pewniaka myśląc że Japonia to Akebono Uk to Bosch. Cóż człowiek cały czas uczy się na błędach...

Offline leoncjo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Czerwca 2016, 22:15:12 »
a jaka jest Twoja opinia co do różnic w jakości i niezawodności miedzy wersja Japan a GB? Pewien profesor zafascynowany Japonią powiadał ze Japończycy robią niezawodne samochody ale tylko te idące na export..a te na kraj są jak kosiarki:) kilka lat eksploatacji i do utylizacji, bo Japończycy często zmieniają samochody na nowe...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Czerwca 2016, 00:20:22 »
kilka lat eksploatacji i do utylizacji

Raczej do Władywostoku  :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl