Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653869 razy)

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1335 dnia: 08 Września 2019, 09:12:12 »
Powiedz coś więcej na temat różnicy między dwójka a trójką.zaskoczony jestem że wybrałeś dwójkę bo wszyscy tutaj mówią że trójka jest znacznie lepsza niż dwójka. Zatem co dokładnie Cię skłoniło do dwójki.
chris

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #1336 dnia: 08 Września 2019, 14:54:25 »
Szczerze to ciężko mi powiedzieć coś więcej na temat różnic, bo jechałem jedną 3, a czterema 2.
Ale co to zauważyłem:
1. wielkość wnętrza czy też bagażnika chyba wręcz taka sama tak na oko(nie sprawdzałem jak te liczby wypadają katalogowo),
2. 3 ma dużo więcej przycisków na desce rozdzielczej w porównaniu do 2,
3. w 2 licznik w lepszym miejscu i HUD nie potrzebny(licznik idealnie na wprost kierowcy pod szybą w 3 jest to przesunięte na środek)
4. no i jeśli chodzi o zawieszenie to tak jak pisałem wcześniej w 3 bardzo miękkie w 2 wydaje się trochę bardziej twarde(ale ogólnie Priusy bardzo miękkie, do tej pory jeździłem seatami ibizą z 2000 i 2009 oraz Aurisem hybrydą z 2014, no to te auta zupełnie co innego jeśli chodzi o zawieszenie i prowadzenie)   
5. a i jeszcze fotele w 2 są twardsze.

Tyle co mogę powiedzieć  :-)
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1337 dnia: 08 Września 2019, 16:38:18 »
Dziękuję.
chris

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1338 dnia: 08 Września 2019, 19:14:29 »
ale ogólnie Priusy bardzo miękkie,

co jak co, ale Prius 3 to do miękkich nie należy. Przed Priusem miałem Zafirę z aktywnym zawieszeniem, która w trybie Sport robiła się twarda, a Prius i tak był twardszy. Może miałeś "przyjemność" jazdy Priusami ze zużytymi amortyzatorami?

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #1339 dnia: 08 Września 2019, 22:45:44 »
Bardzo możliwe był to egzemplarz z komisu pewnie sprowadzony z zagranicy, więc trudno powiedzieć co tam w zawiasie siedziało.
W moim sprawność amorów na stacji kontroli pojazdów dla wszystkich amorów powyżej 70%.
Ogólnie to też śmieszna sytuacja bo byłem w SKP przy salonie Mazdy i diagnosta się pytał czy to diesel czy benzyna ogólnie chyba Prusaka pierwszy raz miał na kanale. Ale podsumował, że 10-11 letnie Mazdy wyglądają zdecydowanie gorzej od spodu.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline xoriori

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1340 dnia: 09 Września 2019, 00:42:24 »
Witam wszystkich na forum.
Opowiem wam moją historię zakupu priusa  :-)
Mając Yariskę z 99 w rodzinie 2+2 powoli zaczęło nam się robić ciasno (wcale nie narzekając na bagażnik w którym mieścił się na spokojnie podwójny wózek). Z yariską, przez kilka lat, żadnych problemów nie było mimo wieku, więc kolejna Toyota była pewna. Rozpocząłem swoje poszukiwania i pierwszym trafem był avensis III. Niestety w benzynie było ich tyle co kot napłakał, a w diesla nie chciałem się wpakować, bo głównie jeżdżę po mieście. Następna myśl, to auris ts w hybrydzie. Wybór był większy ale co ciekawsze ogłoszenia znikały zanim się na dobre pojawiły. Po jakimś czasie natrafiłem na ogłoszenia priusa III. Pojechałem, zobaczyłem i zauroczyłem się. Skupiony na PIII szukam na nowo ciekawych ofert, ale po kilku miesiącach żona już traci do mnie cierpliwość, że znowu szukam czegoś innego. W końcu udało się trafić piękny egzemplarz- 2015r, 140 000km, książka serwisowa do końca, żadnych większych przygód(jedna malutka szpachla za lewymi tylnymi drzwiami) przegląd w aso tylko potwierdził, że trzeba brać. Tak oto stałem się właścicielem Priusa+. Wyszło trochę przypadkiem, ale warto było. Dużo wygodniejszy, niż wszystkie inne samochody do których się przymierzałem, a cena wyszła mniejsza niż za aurisa ts w hybrydzie z podobnego roku.

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1341 dnia: 09 Września 2019, 10:47:11 »
Masz rację że ciekawe ogłoszenia uciekają prawie tego samego dnia. Czasami bywa że jak kupimy to po paru dniach coś ciekawego się pojawia i człowiek pluje sobie.....
chris

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1342 dnia: 09 Września 2019, 11:34:17 »
xoriori możesz napisać ile trzeba zapłacić za takiego priusa? tutaj lub na priv...
2015 to już ta nowsza buda tak? Jaki kraj pochodzenia?
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline rozwell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1343 dnia: 09 Września 2019, 11:59:53 »
Witam wszystkich na forum.
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu hybrydy najpierw miała być Yaris potem Auris ale zacząłem patrzeć na ogłoszenia Prius III i tera znalazłem dwa ciekawe dla mnie ogłoszenia powiedzcie co myślicie o takich egzemplarzach:

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-bixenon-parkassist-navi-headup-keyless-climatronic-alu-kamera-cofania-ID6CsMxu.html#6e75e10007

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hsd-luna-ID6Cm1LP.html#7b3aa96373

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1344 dnia: 09 Września 2019, 12:40:36 »
jeden po przejściach "z tyłu", a drugi "od przodu".
Poza tym biała perła jest najładniejsza ;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1345 dnia: 09 Września 2019, 12:54:49 »
A ja się coraz bardziej napalam na Priusa+  :cool: kolejne pytanie do użytkowników, jaka jest dokładnie odległość w cm od tylego oparcia maksymalnie odsuniętego fotela kierowcy (bądź pasażera z przodu) do klapy bagażnika, po podłodze (przy złożonych wszystkich siedzeniach) i drugi wymiar to najwęższa szerokość bagażnika po podłodze (to między nadkolami)? Sprawdzam czy mi rower (może 2?) wejdzie do środka bez zdejmowania kół  :o
I wiem że pewnie było ale jak w + jest z tym hakiem... :o nie chce nic ciągnąć tylko do rowerów ewentualnie.
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2019, 13:11:38 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1346 dnia: 09 Września 2019, 13:24:50 »
https://photos.app.goo.gl/HVw8n5iQHaucTZuf6
Jak kupisz to możesz powiększyć (czytaj pogłębić) bagażnik.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1347 dnia: 09 Września 2019, 13:32:33 »
Od przedniego fotela pasażera, fotel maksymalnie do przodu - 201 cm. Fotel maksymalnie do tyłu - 175 cm.
Haki są. Na aukcjach widziałem używki po niecały 1.000 zł. Można też na aukcjach zagranicznych nowe kupić, za niewiele większe pieniądze. Ktoś na forum kupił.

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1348 dnia: 09 Września 2019, 18:24:26 »
Sprawdzam czy mi rower (może 2?) wejdzie do środka bez zdejmowania kół  :o
ja mam Univege Terreno 5.0 XXL z ramą 64cm i się zmieściła bez problemu :)
Ale dwóch rowerów to bym tam nie wkładał - szkoda by mi było :)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1349 dnia: 09 Września 2019, 18:34:02 »
Piękne dzięki  :good:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl