Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654448 razy)

KubaCamry

• Gość
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1665 dnia: 21 Września 2024, 10:58:44 »
@topoll to zobacz co się dzieje w środku Dacijki  :-)
Jak to co? Poziom bardzo zbliżony. Jakość wykładzin trzyma ten sam poziom. Dacia chyba uznała, że jak ma „przykrywać” koło zapasowe tekturą, to lepiej już nic nie dawać. W sumie ekologiczne podejście. :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1666 dnia: 21 Września 2024, 11:41:46 »
@pireus STOP. Stawianie w jednym szeregu osób niepełnosprawnych z idiotami nigdy nie powinno mieć miejsca. Szanujmy słabszych, nic więcej, po prostu SZANUJMY!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1667 dnia: 21 Września 2024, 11:42:02 »
@topoll to zobacz co się dzieje w środku Dacijki  :-)
Nie interesowała mnie w ogóle. Zatem nie wiem. Zwracam uwagę na to, co odwiodło mnie od zakupu Priusa+. W pracy mamy Sandero, plastiki ma lepsze.
To zwróć uwagę na to, że pytanie nie dotyczy tego, co Cię odwiodło od zakupu x/y/z. Pytanie jest bardzo precyzyjne :)
Ja Daci kijem nie dotknę, też mieliśmy w pracy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1668 dnia: 21 Września 2024, 12:04:13 »
OP prosił o sugestie i opinie. Zasugerowałem zwrócić uwagę na to co uznałem za wadę. Dopóki nie wsiadłem i nie pomacałem to nie zwracałem na to uwagi. I co odwiodło mnie od zakupu tego modelu. Być może dla OP to jest bez znaczenia, ale po sobie wiem (a nie jestem przesadnie wybredny i np nie razi mnie plastikowe wykończenie dolnych partii boczków drzwi), że jak często się zdarza zdjęcia nieco przekłamują. Jak organoleptycznie stwierdzi, że mu to nie przeszkadza to ma z głowy.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2024, 12:11:29 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1669 dnia: 21 Września 2024, 12:09:35 »
Osobiście uważam, że w tego typu pytaniach ważniejsze jest zwrócenie uwagi na tego typu „drobiazgi” niż jałowe „weź X”. I raz jeszcze podkreślę, tak jak mityczne wycie e-CVT. Wielu o tym pisze a na przykład ja tego w ogóle nie odczuwam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1670 dnia: 21 Września 2024, 13:16:57 »
...nie wciskasz gazu w podłogę, to nie odczuwasz :)
Oba wymienione auta wyżej, to "plastik/fantastik" z tą różnicą, że w tym modelu Daci technologia i zawieszenie to III sort.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1671 dnia: 21 Września 2024, 13:50:16 »
Toyota w przypadku Priusa III też się szczyciła, że głośniki i tapicerka i kilka innych drobiazgów są robione prawie że z odpadów, ponoć szybko się rozkladajacych hehe :)
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2024, 14:02:09 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1672 dnia: 21 Września 2024, 14:45:51 »
@pireus STOP. Stawianie w jednym szeregu osób niepełnosprawnych z idiotami nigdy nie powinno mieć miejsca. Szanujmy słabszych, nic więcej, po prostu SZANUJMY!
Przepraszam.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1673 dnia: 21 Września 2024, 14:54:34 »
...nie wciskasz gazu w podłogę, to nie odczuwasz :)
Oba wymienione auta wyżej, to "plastik/fantastik" z tą różnicą, że w tym modelu Daci technologia i zawieszenie to III sort.
Po autostradzie jeżdżę 120-140. Przyspieszam też raczej dynamicznie choć bez wdeptywania pedału w podłogę. Ale fakt, że nie jeżdżę zerojedynkowo. A na pewno wpływ ma referencja do Jeepa który był zdecydowanie głośniejszy. Niemal zawsze ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1674 dnia: 21 Września 2024, 20:16:36 »
@Raf29 zacznijmy od początku czyli Prius ma silnik 1,8 znany i używany od wielu lat. Razem z napędem jest to synonim bezawaryjnej jazdy. Przebieg 30k.km.jest praktycznie znikomy więc tak jak byś miał nowe auto. Do tego w P+ masz e-cvt który daje naprawdę fajną płynną jazdę o ile nie ćwiczysz non stop "klepy".
Kolejny temat to oszczędność czyli nie musisz stosować wielkich zabiegów żeby wyjść ze spalaniem na 6l. No i jak jesteś za granicą to chyba lepiej unikać warsztatów bo =$$$.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1675 dnia: 21 Września 2024, 20:31:44 »
Dacia, pewnie pisałeś o opcji 0,9l.
Silnik jest taki na 3+ gdzie jego zalety kończą się na niskim spalaniu przy ostrożnej jeździe oraz nie rozpada się jak fordowy 1,0eb. Ale jest r3 z kulturą pracy kosiarki, z wiecznymi awariami osprzętu, rozrząd często ma problem być cichy już przy 80k.km. Charkterystyka jazdy jest bardzo kiepska. Do tego skrzynia manualna na max papierowa. Nie wiem czy tam była oferowana skrzynia w stylu Toyotowej mmt ale takim czymś jechałem w Renault. Jest tak samo kiepsko jak z toyoty MMT. Zawieszenie niby proste ale na maxa nietrwałe.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1676 dnia: 21 Września 2024, 20:41:19 »
Napisałem ogólnie bo jest limit 600znaków dobrze że nie koni  :-)

Dacia jest to budżetowe auto i jak Ci się podoba to bierz ale w porównaniu do P+ już nie za bardzo.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2024, 21:03:47 wysłana przez ledziu »

Offline Raf29

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Renault scenic
« Odpowiedź #1677 dnia: 21 Września 2024, 21:41:50 »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.Wahałem się jeśli chodzi o priusa bo naczytałem się że mały przebieg po tylu latach to bardzo źle dla baterii.i ogólnie 7 letnie auto....
Miałem okazję siedzieć w obu samochodach i byłem zaskoczony brakiem zużycia w Priusie(2016r-103000 przebieg).auto było jak nowe.
Czyli w ostatecznym rozrachunku mówicie że lepszy prius 7 letni niż dacia jogger.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2024, 21:49:41 wysłana przez Raf29 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1678 dnia: 21 Września 2024, 22:13:50 »
Przy używanych autach mówimy o ryzyku zaistnienia jakiejś nerwowej sytuacji i tu Dacia przegrywa w szczególności drobnymi awariami które często mogą być uciążliwe i kosztowne. Co do baterii no jest to element do popsucia się tylko nie zapominaj że 0,9 tce ma turbinę i pewnie chciażby dwumasę. A nam sam koniec trzeba mieć z tyłu głowy ile będzie kosztować Prius z nalotem pod 200k.km.a ile Dacia  :-)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1679 dnia: 22 Września 2024, 09:15:31 »
@Raf29 zawsze możesz zapytać użytkownika @Colin co wybrałby na Twoim miejscu do długiej i bezawaryjnej jazdy Joggera 0,9 r3 czy P3+ 1,8h oba z nalotami 30k.km.
Ma warsztat Toyoty a zagadnienia innych popularnych marek chyba nie są mu obce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl