Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653668 razy)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Lutego 2016, 22:40:30 »
z autem w międzyczasie mogły dziać się czary - stojąc gdzieś w garażu u szamana, będąc oklepywanym, prostowanym, auto dostało nowe życie

Dokładnie o to mi chodziło. Mogłem jeszcze dodać: "szczególnie te z systemem keyless". Dziękuję Kristoff za pomoc.Temat jest nie o tym ile wytrzyma aku 12v w hybrydzie (8 lat mnie nie dziwi) tylko o tym, żeby nie kupić Priusa (albo innej hybrydy), który stał pół roku jako wrak u Niemca i został sprzedany do PL w cenie złomu by po kolejnych 3 m-cach "drobiazgowej i rzetelnej" naprawy trafić na polski rynek jako bezwypadkowy i promocją "nowy akumulator rozruchowy!!!". Przykłady takowych (Auris HSD I) z własnych poszukiwań przed zakupem mam dwa.

Sama wymieniałam akumulator po 9 latach na nowy, a auto używam regularnie. Jaki w tym zły znak???

No w tym wypadku żaden, pogratulować i wcale mnie to nie dziwi. Mój po wymianie w poprzedniej naprawdę regularnie użytkowanej w większości na trasach niehybrydowej  :grin: Mazdzie 323f wytrzymał już 5ty rok i tej zimy nie dał oznak zmęczenia (Yuasa). Wierz mi, że jest wiele aut używanych w sprzedaży na Polskim rynku wiekiem młodsze od twojego o POŁOWĘ i o dziwo pomimo "regularnego" w/g książki serwisowej i zapewnień sprzedającego użytkowania trzeba było wymienić aku 12v (oryginał z fabryki) na nowy bo "podobno, te auta tak mają" :laugh:  . Chodzi mi o uczciwość sprzedawców.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2016, 22:54:15 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline p.stradowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Lutego 2016, 23:05:27 »
Cytuj (zaznaczone)
Ktoś sobie po prostu w Belgii dołożył we własnym zakresie odtwarzacz DVD
Patrzę na przebieg i zastanawiam się, czy ten ktoś był może taksówkarzem ? :)
Jutro pewnie się pochwalę dalszym researchem. Kupowanie używanego samochodu robi się podobne do CSI  :)

Pozdrawiam
Paweł

Offline p.stradowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Lutego 2016, 23:07:24 »
Cytuj (zaznaczone)
Złym znakiem w tych autach są rozładowane aku 12v na granicy użyteczności albo wymienione na nowe.....oznacza to ze auto stało i nie jeździło przez dłuższy czas....

Jak to sprawdzić przy zakupie, wystarczy zmierzyć napięcie na akumulatorze?
Edit: już znalazłem: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37223.0.html

Pozdrawiam
Paweł
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2016, 23:53:10 wysłana przez p.stradowski »

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Lutego 2016, 06:45:39 »
na 99% to jest po taxi, przebieg + właśnie ten wyświetlacz, puszczają na nim reklamy.
 (widziałem taksówki z takimi wyświetlaczami)
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2016, 07:10:54 wysłana przez Krisstof »

Offline p.stradowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Lutego 2016, 08:28:30 »
To nasze polskie taksówki są dużo tańsze i trochę już wiszą na otomoto:
http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-jeden-wl-salon-polska-biala-perla-ID6ycbOn.html#58a2194498

Pozdrawiam
Paweł

Offline pitttt80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Lutego 2016, 09:58:41 »
Jutro pewnie się pochwalę dalszym researchem. Kupowanie używanego samochodu robi się podobne do CSI  :)
Trzymam kciuki, wreszcie jakiś ciekawy wątek dotyczący zakupu priusa. Tym bardziej ciekawy dla mnie ponieważ za 2- 3 miesiące zamierzam sam zacząć poszukiwania.. Troszkę przeraża mnie ten rynek aut używanych w PL  <zalamka> Albo tanie szroty albo przecenione auta w salonach Toyoty. Najciekawsze jest to, że Eurotax mówi że te szroty od naszych handlarzy wcale nie są takie super tanie.. Prius 2011 150kkm eurotax wycenia na 37kPLN, a ten sam ale już po FL (właśnie takim jestem najbardziej zainteresowany) ceni na 42kPLN, też przebieg 150kkm. Jest taki jeden w ogłoszeniu na otomoto, 2011 FL co prawda z niższym przebiegiem (45kkm) ale wyceniony na 64kPLN  :wallbash: Co prawda takie wysokie wyceny pokrywają się z cenami u naszych zachodnich sąsiadów więc chyba jednak Eurotax felernie wycenia na podstawie ofert handlarzy czyli kręcone lub/i rozbitki. Dziwny ten kraj..

Offline p.stradowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Lutego 2016, 13:27:19 »
Ja już robię się paranoicznie podejrzliwy - gość od tego Priusa z ekranem twierdzi że samochód jest z polskiego salonu.
Wieczorem ma mi podać VIN i datę pierwszej rejestracji, to sprawdzę.
Generalnie to wykańcza mnie to szukanie samochodu - chyba skończy się to tak, że nie kupię sobie Priusa albo pójdę w większe kredyty i kupię któregoś z tych droższych :-(

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Lutego 2016, 15:39:01 »
Faktycznie nieraz jest lepiej dać bankowi niż mechanikowi

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Lutego 2016, 16:21:52 »
Ja już robię się paranoicznie podejrzliwy - gość od tego Priusa z ekranem twierdzi że samochód jest z polskiego salonu.

Oczywiście, może być z polskiego salonu, jak pisałem wyżej, jest na 99% z/po taxi.

Offline DarkMind

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Lutego 2016, 17:21:25 »
gość od tego Priusa z ekranem twierdzi że samochód jest z polskiego salonu.

uhm...a w ogłoszeniu napisał: "KSIĄŻKA SERWISOWA Z REGULARNYMI PRZEGLĄDAMI, CAR PASS,CERTYFIKAT POJAZDU"
Rozumiem, że ten CAR PASS to mu wydali, jak przekraczał granicę województwa  :laugh:

kupię któregoś z tych droższych
...niestety w droższych sytuacja wygląda podobnie  :wallbash:

Jak popatrzeć na ceny Priusów i Aurisów HSD u naszych sąsiadów, to okaże się, że jesteśmy mekką najtańszych Priusów i Aurisów HSD w Europie - ciekawe dlaczego :grin:

« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2016, 17:48:37 wysłana przez DarkMind »
Toyota Camry 96 Kanada sedan manual
Toyota Auris I HSD 2011
Toyota CHR 2019

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Lutego 2016, 17:51:59 »
Ja pamiętam ( jesień 2014) białego z salonu peugeot w Warszawie - wolali za niego dużo a zmęczony był życiem wyraźnie.

сделано в сарае

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Lutego 2016, 17:54:07 »
..nie przesadzajcie koledzy, nie popadajcie w paranoję, zbliżcie-powiększcie zdjęcie z ramką rejestracji, toż tam widnieje napis TOYOTA, przypuszczam, że wszystko jest O.K.

Cytuj (zaznaczone)
Patrzę na przebieg i zastanawiam się, czy ten ktoś był może taksówkarzem ? :)
mówię 3 x raz, że na 99% tak, ale czy to "-" ? sam zadecyduj.

Offline p.stradowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Lutego 2016, 18:27:51 »
Po sprawdzeniu historii w CEPIKu wygląda na to, że to jednak  polski Prius :-)
Czy taksówka to minus - absolutnie nie, natomiast zawsze jest większe ryzyko niż w przypadku samochodu z mniejszym przebiegiem.
Cały czas chodzi za mną ten prius: http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hybryda-tylko-120tys-km-stan-idealny-ID6yfvIT.html#b94dbb05b6
martwię się tylko tym, że nie mogę nic o nim znaleźć - nawet we włoskim  ASO Toyoty podobno nic nie ma.

Pozdrawiam
Paweł

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Lutego 2016, 18:38:39 »
Masz do niego na tyle blisko, że nawet z ciekawości pojechalbym obejrzeć. Jeśli wstępne oględziny przejdzie pomyślnie to zabierz go do ASO w Krakowie, zobaczą co i jak, sprawdza układ hybrydowy.. Gdybasz a auto mniej niż godzinę drogi od Ciebie :)

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Lutego 2016, 18:56:06 »
Oczywiście, z Wieliczki do Krakowa nie jest szmat drogi, należy się ruszyć, a z włoskiego ASO nic się nie dowiesz, przypuszczam, że była tylko widoczna data zakupu auta, i.. This is the end, my friend..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl