Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653759 razy)

Velmer

• Gość
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #120 dnia: 20 Lutego 2016, 13:46:39 »
Nie popadajmy w populizm...
Najlepiej samemu sprawdzić co i jak.  Jakby każdy chciał szukać ideału to tylko do salonu. Nie ma dzisiaj aut zarówno w Polsce jak i za granicą,które nie miały by czegoś zarysowanego czy "puknietego" żaden z Was czy inny każdy szukający nic nie kupił. Poprostu trzeba mieć margines tolerancji.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #121 dnia: 20 Lutego 2016, 14:41:00 »
Tak, ale handlarz wmawia że auto się mieści w nim gdzie go dawno przekroczyło. Ja nie byłem w aso ale chociaż techstream miałem z sobą i brata który wszystkie kwiatki znajdzie. Trafiłem też na faceta który miał pieniądze, szanował je i nie chciał zarobić na tym a po prostu kupić żonie ct200h :)

сделано в сарае

Offline mav

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: 20 Lutego 2016, 14:54:15 »
Nie zdążyłem go sprawdzić w ASO bo zamykali o 14-tej. Natomiast w salonie Toyoty mieli na sprzedaż tę Yariskę (też hybryda):

http://otomoto.pl/oferta/toyota-yaris-hybrid-salon-polska-1-wlasciciel-serwisowany-dealer-toyota-ID6yhxlp.html

Zalety w stosunku do Priusa:
- nowsza o 3 lata
- polskie pochodzenie
- serwisowana w ASO, jest historia serwisów, nadal na gwarancji napędu hybrydowego
- bardzo niski przebieg

Wady:
- to nie Prius :)
- cena wyższa o 8 tys.

I co tu teraz począć?? :|

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 20 Lutego 2016, 15:29:11 »
To ty będziesz jeździł, do miasta yaris spoko może być, ale na trasy to raczej szału nie będzie.
Na pewno trzeba na spokojnie do tematu podchodzic, nie kupować pod wpływem emocji tylko chłodnej kalkulacji.

сделано в сарае

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #124 dnia: 20 Lutego 2016, 16:01:00 »
Kochani! Serdecznie dziękuje za pomoc i wspaniałą atmosferę na forum. Nestety proza życia wygrała z moimi chęciami i niestety nie kupiiłem Priusa. Sprawdziłem dokładniej ten samochód http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hybryda-niski-przebieg-po-oplatach-ID6yhP11.html#4bc5cb4aa2 i wyglądał zachęcająco, jeżeli ktoś z forum jest zainteresowany mam kilka dokumentów z ASO na jego temat. Jeszcze raz dziękuję za wszystko, może kiedyś uda mi się kupić Priusa. Pozdrawiam Paweł

Nie poddawaj się w poszukiwaniach bo mimo wszystko warto. Jeżeli np jestes w stanie zaakceptowac nieco już przestarzałą sylwekte PII to ja bym poszedł tą drogą ponieważ technicznie jest to samochód niewiele gorszy od PIII. W niektórych aspektach może nawet lepszy. Za dolną granice budzetu PIII można już rozpocząć poszukiwania dobrego egzemplarze poprzedniej generacji. I tak jak mówię jeśli choć raz rozważałeś kupno Priusa to warto to zrealizować. Nie jest to samochód idealny ale wiele mu nie brakuje.
Świetą rzeczą jest cierpliwość. Jeśli masz czym jeździć to szukać na spokojnie. Nie brać pierwszego lepszego.
Spritmonitor.de" border="0

Offline mav

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 20 Lutego 2016, 16:08:46 »
Będzie jeżdżone głównie po mieście, 2-3 razy w miesiącu krótkie trasy (do 50 km). Dlatego też rozważam tę Yariskę, bo jest pewniejsza (przeglądy w ASO, młodsza). Ale powiem szczerze, żę Prius mnie bardziej ciągnie, tylko jest mniej pewny. Wiem że coś było robione, ale nie wiem co :-(.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #126 dnia: 20 Lutego 2016, 17:04:49 »
Może urażę właścicieli Yarisów, ale moim zdaniem to bardziej dla małżonki do miasta. Fajne autko, pojezdzilem kilka dni (miałem zastępcze z Toyoty) ale Prius to jednak kawał fury. Dodam jeszcze, że z daleka nie pomyli się go z żadnym innym samochodem i to mnie też kręci :)
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2016, 17:20:37 wysłana przez Priusman »

Offline Bodzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: 20 Lutego 2016, 17:20:35 »
Moja żona dostała na tydzień Yaris a jeździ na codzień priusem ( którą kocha i nazywa "Brydzia). Wrazenia jakimi się podzieliła to: po pierwsze Brydzia jest jak Pszczółka a yariska jak pchełka po drugie yariska wiecej pali. Brydzia po miescie latem spala jej 3, 6 a yariska paliała 4, 5 . Nie wiem jak ona to robi, że jej tyle prius pali, bo mi się to nigdy nie udało :o ona sama niechętnie daje mi pojeździć,  bo jak mówi " psuje" jej statystyki :grin:

Offline p.stradowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 20 Lutego 2016, 19:45:26 »
Velmer & Crane83
Serdecznie dziękuję za słowa otuchy, ale proza życia w moim przypadku to rozmowa z żoną na temat naszych potrzeb. Mamy 2 małych dzieci i na głowie coś w rodzaju przeprowadzki na dystansie ok 650 km. Mieszkamy w domu na wsi, czasem coś remontujemy  i sporo podróżujemy z dużą ilością gratów.
W tej sytuacji musiałem wybrać coś większego niż Prius, ale jeżeli kiedykolwiek będe miał możliwość posiadania drugiego auta w rodzinie to sobie nie odpuszczę :-/

Pozdrawiam
Paweł

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #129 dnia: 20 Lutego 2016, 20:06:22 »
Niestety bagażnik i wózek w tych autach nie chcą współpracować. Dopiero jak spacerowka wystarczy to można w miarę podróżować.

сделано в сарае

Offline ReddyS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Lutego 2016, 20:27:22 »
Witam,
jako nowy użyszkodnik witam  stałych bywalców tego forum.
Pojawiłem się tu z prozaicznego powodu, bardzo poważnie rozważam zakup Prius, ewentualna alternatywa to Auris w wersji kombi. Dziwny wygląd Prius mnie nie przeraża ;) bo od nowości jeżdżę SsangYong Action Sports, kto go widział wie o co chodzi.:)
Przewidziany budżet to 50-60 tyś.,preferuję wer. III. Mam nadzieję, że chętnie będziecie dzielić się pożytecznymi uwagami.
pozdr ReddyS.

Offline mav

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Lutego 2016, 20:48:42 »
Od jakiegoś czasu próbuję kupić samochód i zachorowałem na Toyotę. Po oględzinach różnych Aurisek, Yarisek w końcu trafiłem na Priusa i... chyba się zakochałem . No ale do rzeczy - jadę jutro oglądać to auto: http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-pisemna-gwarancja-maly-przebieg-ID6ydLsl.html Co o nim sądzicie? Jestem zielony jeśli chodzi o kupowanie aut z komisów/od handlarzy (zawsze kupowałem jakoś "po znajomości"), a poza tym nie znam się też na Toyotach (to będzie moja pierwsza) więc przydałaby mi się fachowa opinia .
No niestety, jednak ten Prius odpada. Rozmawiałem z właścicielem komisu i okazuje się, że nie dam rady wziąć go w leasing, ponieważ jak to właściciel określił "nie wystawia na niego pełnej faktury", czyli kwota na fakturze będzie inna niż faktyczna wartość pojazdu. A żaden leasingodawca na to nie pójdzie. Okazuje się że to było zbyt piękne żeby było prawdziwe, by za tę cenę mieć takiego Priusa :(. Będę rozglądał się dalej, może trafi się coś innego.

Offline arti-s72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 20 Lutego 2016, 23:04:47 »
Nie przejmuj się, ja auta szukałem 2 miesiące, jedno mi poszło sprzed nosa... Jeżdżę prusakiem III od roku i nie zamieniłbym go na żaden inny samochód. Moja żona jeździ yariską 2004r., ale też woli moim prusakiem. Plan mam taki, że za kilka lat mojego prusaka podaruję żonie, a sobie kupię nowszego... Ale wszystko zależy od finansów... Jak dla mnie jest to auto idealne :good:

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 21 Lutego 2016, 00:08:10 »
reddyS pytaj koledzy na pewno i pomogą. Ją jestem posiadaczem priusa od kilku dni i mi wszystko pasuje w tym aucie.
Panowie jak się włącza tempomat po pierwsze,a po drugie ten nożny hamulec w jakich sytuacjach się stosuje ?

Do tej pory jak jadę na zakupy czy gdziekolwiek jak parkuje to naciskam P i wychodzę z auta bo P to park D drive R reverse N neutral i jeszcze jeden do czego...

Offline ReddyS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 21 Lutego 2016, 02:05:32 »
Cytuj (zaznaczone)
ten nożny hamulec w jakich sytuacjach się stosuje ?

Do tej pory jak jadę na zakupy czy gdziekolwiek jak parkuje to naciskam P i wychodzę z auta bo P to park D drive R reverse N neutral i jeszcze jeden do czego...
Mnie uczono,że w automatach postępujemy w takiej kolejności: zatrzymujemy się, zaciagamy ręczny hamulec, robimy luz czyli N, puszczamy hamulec nożny aby zlikwidować ewentualny luz i wtedy przyłączamy na parking czyli P.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl