Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654161 razy)

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #315 dnia: 11 Sierpnia 2016, 23:04:47 »
Witam .
 Mam prius 3gen ktorego kupilem u dealera toyoty w londynie . Samochod mial na liczniku 25k mil . Wszystko potwierdzone pieczatkami i wydrukiem z bazy toyoty . Samochod mam juz prawie3 lata i przejechalem nim ponad 250k mil . Licznik przekrecam 2x w roku  poniewaz tyle razy musze jechac na przeglad techniczny ( wymogi licencji ) na ktorym to wpisywany jest stan licznika . 2x w roku jade na serwis do toyoty zeby wklepali mi ten stan licznika do swojej bazy. Aktualnie samochod na liczniku ma 79k mil . Jezeli ktos sprawdzi go w toyocie to potwierdza mu ten stan licznika . Robie tak poniewaz oplacam przedluzenie gwaracji gdzie warunkiem jest przebieg mniejszy od 100k mil. Pisze to dlatego ,ze widze mnostwo ludzi ktorzy przy zakupie samochodu kieruja sie ksiazka serwisowa i sprawdzaniem samochodu w ASO . Moim zdaniem strata czasu i pieniedzy .
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2016, 23:11:40 wysłana przez Pawadam »

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #316 dnia: 11 Sierpnia 2016, 23:53:52 »
Ja tam proponuję Ci bana

Offline spidey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #317 dnia: 12 Sierpnia 2016, 13:33:11 »
Kolego Pawadam, nie ma się czym chwalić, rozumiem że jak będziesz sprzedawać to powiesz kupującemu o przypadłości twojego Priusa?
Do tego w pewien sposób okradasz Toyotę.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #318 dnia: 12 Sierpnia 2016, 14:47:26 »
Szczerze kolega pisze, a nie lukruje. To cenna wiedza. Natomiast "kto z Was jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień". Nie sądźmy pochopnie. PS. A serwisy nikogo ze swoich klientów nie "waliły w rogi"?

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #319 dnia: 12 Sierpnia 2016, 15:19:10 »
Witam . Niczym sie nie chwale . Zdaje sobie sprawę z okradania toyoty . Wykorzystałem swoją gwarancje raz . Wymiana głównego cylindra systemu hamulcowego . Koszt wymiany wraz z robocizna 3 tys £ . Za gwarancje płace 65£ miesięcznie . Gdybym tego nie naprawił w ten sposób to musiałbym sprzedać samochód z uszkodzonym układem hamulcowym albo oddać go na złom . Używam tego samochodu do pracy i jak sie uda to mam w planie jeździć nim 3 lata . Przypuszczam ze wtedy bedzie miał przejechane  około miliona km ,a wtedy ten samochód będzie sie nadawał jedynie na złom wiec o sprzedaży nawet nie myśle . Dealerzy sprzedają nam samochody kombinowane do granic możliwości dlatego ze maja wszystko co potrzebne żeby tak robić . Bazują tym samym na naiwności ludzi którzy przychodzą do autoryzowanego salonu kupić używany samochód w przekonaniu ze wszystko z tym samochodem jest ok . Mam znajomych którzy współpracują z takimi dealerami , przekręcając liczniki dla audi vw i wielu innych ponieważ sprzęt w autoryzowanym serwisie może kręcić licznik tylko do przodu ( w przypadku wymiany uszkodzonego ). Powtarzam jeszcze raz . Nie szczycę sie tym ,ze tak robię . Chce tylko zwrócić uwagę na to ze wizyta w ASO nie jest gwarantem dobrego zakupu . Może lepiej założyć temat o tym jak rozpoznać dobry samochód , na co zwrócić uwagę przy zakupie bo nie zawsze mały przebieg świadczy o dobrej kondycji samochodu .
Pozdrawiam i jeżeli ktoś poczuł sie urażony , przepraszam .
Który z Was sprzedając swój samochód powiedział kupującemu o wszystkich wadach ? Zawsze sprzedajecie samochód bo chcecie kupić nowszy model ? Dlaczego ktoś sprzedaje samochód z przebiegiem rzędu 50k km ?
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2016, 15:23:43 wysłana przez Pawadam »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #320 dnia: 12 Sierpnia 2016, 16:00:38 »
Dlaczego ktoś sprzedaje samochód z przebiegiem rzędu 50k km ?
bo kupujący takiego przebiegu oczekuje :-)
Chce tylko zwrócić uwagę na to ze wizyta w ASO nie jest gwarantem dobrego zakupu .
Oczywiście, że masz rację ale niejeden kupujący w to wierzy.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #321 dnia: 12 Sierpnia 2016, 22:05:20 »
Dziękuję za szczerość. Kamieniami rzucał nie będę, bo za szczeniackich czasów zdarzyło mi się ukraść piwo ze sklepu. Dumny z tego nie jestem, nie kradnę ani nie wciskam ludziom złomu, ale wolę wiedzieć  jak nie wpaść na minę, niż nie wiedzieć. No i teraz wiem nieco więcej.

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #322 dnia: 14 Sierpnia 2016, 00:54:31 »
coś napiszę tutaj od siebie jeszcze, kupiłem Priusa ok 1,5 miesiąca temu, stan licznika wskazywał 182tys km, pojechałem do serwisu Toyoty zweryfikować to, jedynie udało się w systemie znaleźć ostatni wpis z  końca 2014 roku 169tys, więc pomyślałem ok, niech przez te 1,5 roku można zrobić 20tys mało jeżdżąc, ewentualnie cofnięte 20tys nie jest zabójcze. Jednak dzisiaj pojechałem zrobić test baterii i okazało się że taki test był robiony  w maju 2015 ale przy przebiegu 203tys a ja mam teraz 187tys. Czyli teraz wnioskuję że sprzedawca sporo musiał cofnąć przebieg, pewnie z 70tys i z tego już nie jestem zadowolony, kierować sprawę do sądu? Sprzedawcą był autohandel czyli firma. Na fakturze nie mam przebiegu, natomiast mam dodatkową tzw gwarancję polisę na której jest wpisany stan licznika.

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #323 dnia: 14 Sierpnia 2016, 09:35:26 »
Cytuj (zaznaczone)
Dlaczego ktoś sprzedaje samochód z przebiegiem rzędu 50k km ?

Właśnie będę sprzedawał dwa samochody. Jeden to Avensis z 2005, drugi to Mitsubishi Outlander z 2008 roku. Obydwa były kupione przeze mnie jako nowe w salonie i obydwa mają przebieg ok 80tyś. km.
Kupiłem nowe samochody, bo te mi się znudziły, bo postęp w technologii szczególnie związanej z bezpieczeństwem był w tym czasie spory, bo miałem już dość jeżdżenia Dieslami i przerzuciłem się na Hybrydy.

Nie każdy wykręca duże przebiegi, zdarzają się stare samochody z małymi przebiegami.
Przez to, że część sprzedających kombinuje, ja nie będę mógł sprzedać tych samochodów za większą cenę na którą na pewno zasługują - no bo skoro nikt nie wierzy w przebieg, to też nie dopłaci za wyjątkowo niski.

I tak, mówię kupującemu o wszystkim a na pewno o tym co może mieć wpływ na jego bezpieczeństwo oraz portfel. Można przemilczeć np naprawę blacharską jak dotyczyła tylko poszycia i wiadomo, że była dobrze wykonana. Ale już nie można tego, że rzeczywisty przebieg wskazuje na konieczność wymiany np paska rozrządu a według książki był wymieniony 20tyś. km temu.[/size][size=78%].[/size]

Offline prusakolep

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #324 dnia: 23 Sierpnia 2016, 10:43:12 »
Cześć, jestem nowy na tym forum. Rozglądam się za Priusem III generacji, wiele dowiedziałem się z lektury tego forum. Wiecie może coś o aucie z tego ogłoszenia? http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-biala-perla-zamiana-niski-przebieg-ID6ysI51.html#55574d069c
Sprzedaje się już ponad miesiąc, zdjęcia wyglądają nieźle, na co zwrócić uwagę?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #325 dnia: 23 Sierpnia 2016, 10:51:10 »
w.g mnie to książka serwisowa kombinowana
na co zwr�ci� uwag�?
na niską cenę :-)

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #326 dnia: 23 Sierpnia 2016, 15:56:36 »
Na zdjęciach wyglada ładnie . Książka tez ładna :) . Cena bardzo ładna . Trochę za ładna ta cena . Trzeba pojechać i zobaczyć samochód . Kierownice , fotel kierowcy , tylna kanapę ( po co ktoś daje siedzonka dla dzieci ?) pasy , maskownice słupków przedniej szyby , kratki maskujące głośniki pod szyba , przednia szybę na obecność naklejek po taxi itd. Samochód z takim przebiegiem zawsze ma jakieś ślady użytkowania nawet jak ktoś jeździł nim tylko do kościoła .Przecież nikt nim nie jeździł po pokoju . Warto sie zapoznać z nr serii rocznika 2010 które miały fabryczna wadę bloku silnika , objawiało sie to dużym spalaniem oleju silnikowego .

Kratki maskujące głośniki pod szyba sa często uszkadzanie podczas demontażu deski rozdzielczej , tak samo osłony słupków przedniej szyby . Tylna kanapa wyślizgana przez pasażerów na taxi , tak samo pasy ( rozwinąć całe i sprawdzić czy nie sa już poszarpane , brudne gdy szare ) . Na przedniej szybie zawsze zostają ślady po naklejkach licencyjnych . Radio musi być spasowane idealnie bez szpary nad wyświetlaczem ( bardzo cieżko spasować tak jak było po demontażu ) . Plastik na progu bagażnika , czy mocno porysowany . Od zewnątrz wnęki klamek w tylnich drzwiach .
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2016, 16:03:38 wysłana przez Pawadam »

Offline prusakolep

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #327 dnia: 23 Sierpnia 2016, 16:12:02 »
Dzięki, świetne rady!

Offline tomaszeset

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #328 dnia: 23 Sierpnia 2016, 23:50:22 »
Proponuję sprawdzić ceny aut z takim przebiegiem na mobile.de i wtedy będzie jasne dla kogo to jest okazja. Gdyby nawet niemiec płakał przy sprzedaży, to polak nie oddałby tanio dobrego auta.

Offline prusakolep

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #329 dnia: 23 Sierpnia 2016, 23:58:38 »
Sprawdzam, sprawdzam i nijak mi się to nie klei :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl