Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rast

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #390 dnia: 14 Listopada 2016, 11:08:39 »

Offline Konrad2

• Początkujący
« Odpowiedź #391 dnia: 14 Listopada 2016, 14:28:25 »
Witam,
mój tata przymierza się do Priusa (na firmę) cenę jaką mu zaproponowano w salonie na Żeraniu to 126.800 za model w wersji Elite plus jakiś pakiet VIP w skład którego chyba wchodzi kamera i kilka gadżetów, pytanie moje dotyczy czy orientujecie się czy różnice w cenach na nowe auta sa sztywne czy też są salony słynące z większych rabatów niż ten na Żeraniu czy warto szukać?
Pozdrawiam.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #392 dnia: 14 Listopada 2016, 18:38:55 »
Warto szukać. Mojemu bliskiemu koledze bardziej opłacało się zamówić samochód (nie toyote co prawda) w Grudziądzu niż w Trójmieście a mieszka w Tczewie  :song:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Kurinin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #393 dnia: 16 Listopada 2016, 13:46:39 »
Dzień dobry

Planuję kupić Priusa . Mam dwa wyjścia :

a) Prius II generacji za gotówkę  - około 20 tyś złotych

b) Prius III generacji gotówka + kredyt 15 tyś = 35 tyś złotych

Samochód typowo do  wożenia się do pracy. Trasa - droga krajowa 35 km , miasto - 13 km (Bydgoszcz) , co daje około 100 km dziennie (70 km trasa , 26 miasto )

Podróż zaczynam praktycznie od trasy , więc powinien się sprawnie rano dogrzewać .

Czy za określone pieniądze będę w stanie kupić dobrze wyposażone auto , czy jednak budżet jest  niewystarczający ?

Na portalach sprawne Priusy 3 zaczynają się od 27k PLN  , wiadomo najtańszego nie warto kupować.

Prius 2 W sumie w ostateczności z uwagi na wiek , aczkolwiek  biorę pod uwagę .

« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2016, 13:48:37 wysłana przez Kurinin »

Offline sitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #394 dnia: 16 Listopada 2016, 14:14:00 »
Mogę Ci pomoc kupić priusa 3 za 23-25 tyś napisz wiadomość na priv

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #395 dnia: 16 Listopada 2016, 15:06:55 »
Proponuję jeżeli masz już kupować i ten zakres cenowy to szukaj III. Dojeżdżasz codziennie te 100km? Jeśli dawało by to przynajmniej  2000km miesięcznie (24 tyś na rok) to proponuję rozważyć wstawienie LPG  :o . Jeżeli planujesz użytkować auto po zakupie przez parę lat to warto to rozważyć - dodatkowy koszt ok 3000zł ale wraca do ciebie przy KAŻDYM tankowaniu itp itd..... Ja obecnie dobijam do 45tyś na LPG i jedyne co mogę powiedzieć to  :good: Na takiej trasie jak podałeś (znam okolice, to moje strony i w Bydzi co prawda nie codziennie ale często bywam) i jeździe zgodnie z przepisami i po opanowaniu autka zakładam spalanie LPG od 5l-6l/100km bo w takim trybie te autka dają najwięcej korzyści (odcinki na trasie gdzie jedziesz na EV itp.) A myślałeś o Aurisie I HSD? Ta sama jednostka napędowa co w PRIUSIE III i cenowo korzystniej.

Podróż zaczynam praktycznie od trasy , więc powinien się sprawnie rano dogrzewać .

Najlepiej jakby było jeszcze dodatkowo trochę pod górkę  :grin:
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2016, 15:16:42 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Kurinin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #396 dnia: 16 Listopada 2016, 15:28:39 »
Minimum 500 km tygodniowo (Pon-Pt), zazwyczaj jest to 600 km tygodniowo (Pn-Sb do samej pracy) .
Nie chciałbym uszkodzić silnika tym LPG chociaż brzmi kusząco wychodziło by gdzieś pewnie w okolicach 15 zł 100 km :)
Butla zajmuje miejsce w bagażniku ?

Offline Kurinin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #397 dnia: 16 Listopada 2016, 15:31:19 »
Aurisa nie brałem pod uwagę , nawet nie wiedziałem ,że istnieje. Niestety nie jest to miłość od pierwszego wejrzenia , ale poczytam o nim trochę.W przeciwieństwie do Priusa.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #398 dnia: 16 Listopada 2016, 17:29:02 »
35 tys to raczej budzet na zadbany egzemplarz PII. Chyba ze nie gra roli przebieg, stan i rok produkcji. Ja bym sie w to nie pakował.
Spritmonitor.de" border="0

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #399 dnia: 17 Listopada 2016, 11:05:10 »
Za 35k na upartego kupisz III gen z dużym przebiegiem, prawdopodobnie bez historii serwisowej. Z uwagi na fakt, że auta są bezawaryjne może będziesz zadowolony. Nie zmienia to faktu, że potrzeba powyżej 40k na zadbany egzemplarz z pełną historia serwisowa.

Offline Kurinin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #400 dnia: 17 Listopada 2016, 15:02:29 »
Dziękuję za słowa otrzeźwienia  , jak najbardziej nie chciałbym kupić złomu , preferowany produkt z polski lub dam kupić auto mechanikowi z rodziny w Niemczech , zastanowię się nad zwiększeniem budżetu , lub po prostu poczekam do lutego na pieniążki z nadgodzin. 35 tyś wydaję się sporo za wersję II , więc chyba warto dozbierać te ~ 5 tyś.

Offline MZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #401 dnia: 18 Listopada 2016, 19:19:09 »
Witam,w ubiegłym  roku znalazłem krajową  ,bez przygód  serwisowaną  w ASO  2008-2015 + drugi komplet alufelg  z oponami  chyba - oryginalne ,przebieg 92 tys ,wyposażenie brak podgrz. fotel  i JBL Dokumentacja i faktury -poszła za 35 kpln, warta tej ceny.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #402 dnia: 26 Listopada 2016, 19:16:55 »
No ja bym tyle nie dał za II gen. Może ma to sens dla osoby, która bardzo się przyzwyczaja do samochodu i zwykle nim jeżdzi 15 lat.
Ja dałem rok temu za  IIgen. 2009r. w Niemczech po włoskiej taksówce niecałe 20tys.zł. z przebiegiem 220tys. Zbyt piękna nie jest jak to we Włoszech są wgniotki. Musiałem też pomalować dach, bo Włosi montują koguty do dachu. Za całość wyszło ok. 22tys. już z wszystkim. Z uwagi na długowieczność tych samochodów to powinien jeszcze pół miliona przejeżdzić, co w moim przypadku równa się ponad 10 lat a więcej jak 5 lat nie  zamierzam nim jeżdzić. Moim skromnym zdaniem nie ma co za dużo kasy ładować. Ważniejsze jest to, żeby nie kupić jakiegoś odklepanego rozbitka.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2016, 19:19:49 wysłana przez Timestudio »

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #403 dnia: 07 Grudnia 2016, 13:22:19 »
dziś i wczoraj pojawiły się 2 ciekawe oferty - jednak daleko ode mnie... ogłoszenia wyglądają ok, ale jaka jest prawda z autami?

Szczecin http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-zadbana-pierwszy-wlasciciel-w-pl-bogate-wyposazenie-stan-tech-b-d-ID6yGl67.html#xtor=SEC-8

Bytom http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-5-hybryda-ID6yG8Rt.html

Offline MZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #404 dnia: 07 Grudnia 2016, 14:17:55 »
Ceny niższe jak na" zadbane",pierwszy właściciel w kraju powinien znać historię ewentualnych napraw.Nawet nie ma wzmianki w rodzaju bezwypadkowy.Wszystko zależy od tego co jesteś zaakceptować i za ile.Nie są to max wersje wyposażenia np brak nawigacji,co prawda aktualizacja kosztuje więcej jak markowa z doż aktualizacją,nie wiem czy jest w tych wersjach zestaw do połączenia z telefonem,dla mnie ze  względu na wyk pracę ważny i użyteczny dodatek i takie szukałem i kupowałem Priusy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl