Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654509 razy)

Offline Anna_Jot

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #525 dnia: 19 Marca 2017, 12:29:52 »
Dzięki wielkie :)
Dam jutro znać jak tylko sprawa się wyjaśni.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #526 dnia: 19 Marca 2017, 13:32:25 »
Witam Państwa,

Kupiłem swojego (dokładniej dla małżonki) pierwszego priusa 2 marca 2017 :)

Zakup ASO Niemcy, ja już od ponad 10 lat w PL aut nie kupuję, nawet obecnie roweru używanego bym już w Polsce nie kupił. WSZYSTKO jest drutowane, kombinowane, cudowane.

Wolę zapłacić te 20-30% więcej i mieć święty spokój. To się długoterminowo naprawdę opłaca.

Ja sam posiadam Lexusa GS450h z 2010 roku - już ponad 2 lata (zakup oczywiście nie w Polsce z przebiegiem 53000 km, obecnie 79000 km = ZERO problemów) i tak mi się to spodobało, że postanowiłem że małżonce zakupię mini lexusa czyli Priusa :)

Auto z 2009 roku, w momencie zakupu niecałe 47000 przebiegu, wersja executive z ledowymi światłami, systemem autopark i dużą nawigacją. Wnętrze alcantara szara, niestety bez solar dachu. Nie wiem czemu, ale nie znalazłem auta które miałoby naraz LED, skórę, szyberdach i navi. Te dodatki ewidentnie musiały się wykluczać nawzajem przynajmniej na rynek niemiecki.

Kolor 040 czyli biały, liczba właścicieli 1, pełna książka serwisowa. Dzień przed sprzedażą salon wykonał pełen serwis z wbiciem przeglądu do książki.

Cena: kosmos w kraju najniższych cen priusów i aurisów hybrid w EU. 12500 euro po negocjacjach. Taniej się nie da - od pół roku oglądam ogłoszenia.

To daje 54000 PLN, dla polskich państwowych ubezpieczycieli (chyba biorą ceny z podsiedleckich komisów) auto jest warte od 34 do 42 k PLN. Zeby było śmieszniej przy zapłacie akcyzy od 54000 jest wsio OK. Jakoś wtedy nie wołają, że to panie za dużo :D
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2017, 13:36:51 wysłana przez wojtekS »

Offline Anna_Jot

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #527 dnia: 21 Marca 2017, 22:16:03 »
Mam go :) Kupiłam i wszystko gra. Mam nadzieję, że w przyszłości też będzie grało :)))) Zrobię jakieś fotki do galerii i oficjalnie się przywitam ;P
Czadowe auto...:)))))

Offline Prius LBN

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #528 dnia: 21 Marca 2017, 22:44:34 »
Życzę miłego używania. Autko jest super. Miałem Toyotę RAV4 z 2004 i Nissan Murano z 2005, teraz Prius i nie oddam go za żadne skarby. Pozdrawiam

Offline Anna_Jot

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #529 dnia: 21 Marca 2017, 22:58:46 »
Dziękuję bardzo :-)  i już nie spamuję wątku ;-)

Offline Priusakolep

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #530 dnia: 22 Marca 2017, 15:49:55 »
Na początku chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum, a więc: Dzień dobry :)
Mam pytanie.
Dlaczego te dwa egzemplarze odbiegają ceną od innych?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-faktura-na-nowe-baterie-okazja-ID6yODqt.html#66680e80ca
oraz:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hybrid-sol-plus-automatic-serwisowany-bezwypadkowy-ID6yKvFR.html#50e27f4725

Co jest z nimi nie tak?
Ten pierwszy po wymianie silnika i baterii, to bym jeszcze zrozumiał ,ze tańszy-ale ten drugi?
Różnią się jakoś wyposażeniem od tych "droższych" za 40-50 tysięcy?
Czy warto patrzeć na auta w cenach oscylujących przed 30.000PLN?
Nie ukrywam ,że chętnie bym kupił któregoś z tych dwóch bo więcej kasy niezbyt chce wydać.
Powiedzcie mi proszę coś w tym temacie bo z hybrydami nigdy nie obcowałem.
Dzięki z góry.

Offline RAFAL71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #531 dnia: 02 Kwietnia 2017, 16:29:52 »
Witam serdecznie, niestety przy moich funduszach tj. 42 tys. PLN raczej mogłem sobie pomarzyć o PRIUSIE minimum z 2011 roku. Dlatego zainspirowany opiniami FAZIBAZIEGO postanowiłem rozglądnąć się za AUR ISKIEM.Niestety aż w OLSZTYNIE i od handlarza ale za to ze sprawdzonym przebiegiem, przeglądem w polskim salonie oraz certyfikatem na baterie. Na razie wszystko hula, autko nie jest wymęczone, po tygodniu normalnej jazdy mam 4,8 l/100 km. Niestety na najbliższe parę lat opuszczam tem wontek i przenoszę się do AURISA.

Offline joe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #532 dnia: 20 Kwietnia 2017, 23:38:11 »
Hej hej. To mój pierwszy post, więc się przy okazji chciałbym przywitać  :-)
Szukam od jakiegoś już czasu zadbanego Priusa II. Z tym, że w moich okolicach znalezienie czegoś sensownego graniczy z cudem.
Szczególnie, że tak naprawdę na całą Polskę dostępnych jest obecnie +- 20szt...  :wallbash:

Ok teraz przechodząc do sedna.. jest jedna szt. w 3mieście (heh  :cheesy: )
http://allegro.pl/show_item.php?item=6787091790#6ff97fff7c
Pod miano bardzo zadbanej bym jej nie zakwalifikował. Ale powiedzmy jest znośna.
Parę szczegółów do poprawy (do poprawek maska, do renowacji felgi, do wymiany letnie oponki etc.).
Teoretycznie historia w miarę znana (jest dokument potwierdzający przebieg przy sprowadzeniu, późniejszych faktur brak - ale przebieg wygląda na realny). Teoretycznie bezwypadkowa (szyba przednia wymieniona).
Może podpowiecie coś o niej ze zdjęć?
Albo może np ktoś w miarę ogarniający Priusa z trójmiasta przejeżdża Al. Grunwaldzką na trasie Gdynia-Gdańsk (okolice MediaMarkt w CH Oliwa) i mógłby podskoczyć rzucić okiem?

A tak jeszcze apropo... czemu ostatnio takie braki w Priusie II? Nie opłaca się? Mam wrażenie, że ostatnimi czasy podrożały w stosunku do rocznika (szczególnie patrząc na mobile). Niby się starzeją, a tu patrz, coraz droższe  :shock:

I jeszcze jedno.. może ktoś z moich okolic chce się np. przesiąść do III czy IV i swojej II chciałby się pozbyć? Chętnie przygarnąłbym dobry egz.  :hug: Auris I jakby co też mógłby być  :-)

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #533 dnia: 21 Kwietnia 2017, 08:13:47 »
mam taką samą, sam sprowadzialem z Holandii, na Twoim miejscu sprawdziłbym:

- przebieg w PL na stronie https://historiapojazdu.gov.pl/ oraz jeśli samochód był serwisowany w ASO poza granicami RP to także tam, jeśli nie masz takie wiedzy gdzie co i jak, to w naszym ASO powiedzą Ci chociaż o akcjach serwisowych, na jakie byli wzywani właściciele tego modelu, było ich z 5-6, przy każdej takiej akcji masz podane co było wymienione, przy jakim przebiegu i kiedy, można dzięki temu bardzo łatwo zweryfikować przebieg.

tak to wyglądało u mnie:

- baterię trakcyjną - albo ASO i pare set zł albo za free OBD i program na adroidzie hybrid assistance

- bezwypadkowość - tzn. czy nie był składany z 4 części, miernik lakieru i jedziesz + oglądasz samochód od dołu/góry.
Prius 2

Offline joe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #534 dnia: 21 Kwietnia 2017, 14:00:14 »
- Przebieg w PL niby wpisywany, ale to wiadomo, dopiero od 2014r.
  Ma też belgijskiego Car-Passa, więc kwestia przebiegu jest powiedzmy w miarę ok. Przynajmniej na pierwszy rzut oka.
  Książki serwisowej nie ma.
- Zadzwoniłem do Toyoty, ale nie udało się wyciągnąć info odnośnie akcji serwisowych. Trzeba się pojawić w serwisie
  z właścicielem  :embarassed:
- Bateryjkę chętnie bym sprawdził, ale nie mam jeszcze OBD  :-( Tak czy siak pewno za jakiś czas będzie trzeba kupić.
  Zrobiłem jedynie swój mały teścik.. po przełączeniu na EV przejechał z 1,5÷1,7km, więc wygląda, że jest w miarę ok.
  Po paru km była znów praktycznie pełna. Wiadomo ciężko przy takim teście sprawdzić poszczególne celle.
- Miernik lakieru akurat mam, ale nie miałem go podczas oględzin. Wg sprzedającego nie był nigdzie drugi raz lakierowany.
  Obcykam go sobie dokładnie podczas drugich oględzin. No i wiadomo, jak piszesz trzeba go jeszcze na spokojnie obejrzeć od spodu.

Także teeeoretycznie nie jest źle. Tylko kwestia ogólnego zaniedbania. Przynajmniej wizualnie. Będę chyba musiał go zabrać gdzieś na jakiś serwis sprawdzić przed zakupem, innej opcji nie ma.

Znacie jakiś dobry serwis w 3mieście, w którym ktokolwiek ogarnia Priusa? Carter sobie liczy za sprawdzenie + baterię 450zł  :shock:
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2017, 14:05:39 wysłana przez joe »

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #535 dnia: 21 Kwietnia 2017, 16:55:42 »
to normalna cena w ASO, ja jak kupowałem swojego P III to dalem prawie 3 stówki za sprawdzenie, ale nie robiłem testu baterii, który kosztuje 200 złociszy  :-)
aczkolwiek nie żałowałem, bo chciałem miec pewnośc ze jest ok.
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #536 dnia: 24 Kwietnia 2017, 10:38:15 »
czasem warto dać te 450 zł (może coś uda się urwać podczas osobistej wizyty) i wiedzieć, czy wszystko jest ok lub, gdy coś "znośnego" nie jest jest to argument do zbicia ceny.

jeszcze w zeszłym roku Priusów zawsze było +/- 30 szt. ostatnio było nawet tylko 15...  teraz ok. 20.  ciekawe egzemplarze od razu znikają. tylko w tym roku ze 4 poszły mi sprzed nosa... Garwolin, Ząbki, Olsztyn i Prius+ (2013 rok za 35k PLN) z Gniezna. do weekendu żadna dobra fura się nie utrzyma, a ciężko nagle w środku tygodnia jechać z kimś. zaliczek w ciemno nie lubię wpłacać.

jak rozmawiałem ze sprzedającymi już po fakcie, to mieli od groma telefonów z całego kraju... sami dziwili się.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2017, 10:42:11 wysłana przez jaroWM »

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #537 dnia: 02 Maja 2017, 23:15:38 »
sorki za post pod postem, ale minął ponad tydzień...

z uwagi na posuchę z Priusami 2 rozkminiłem temat Priusów+ (7 os.). są dostępne głównie od handlarzy w wlkp. rocznik głównie 2013, import z Francji, zawsze po taxi (głównie Paryż), zawsze powypadkowe ulepki - miernik grubości powłoki wskazywał dziś prawie 900 na obu przednich błotnikach, niektóre inne elementy także przynajmniej malowane, powgniatane, porysowane...

2 auta miał handlarz w zeszłym tyg, wziąłem VINy i ogłoszenie znikło, nie odbierał tel, po kilku dniach auta pojawiły się u innego typa z okolicy - Viny te same, ale przebiegi już mniejsze, no i umyte i odpicowane i droższe o 10 tys...

link ile potrafią robić Priusy na taxi - wystarczy sam tytuł

https://www.breezcar.com/actualites/article/toyota-prius-hybride-entretien-et-fiabilit%C3%A9-2014

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #538 dnia: 02 Maja 2017, 23:53:53 »
Prius 2

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #539 dnia: 03 Maja 2017, 06:31:39 »
link ile potrafią robić Priusy na taxi - wystarczy sam tytuł

Nie jest to reguła...
Ja też mam Priusa jako taxi z tym, że jeżdżę tylko piątek i sobota po południu, ponieważ mam inną stałą pracę, a taksówką sobie dorabiam.
Z racji, że Ustroń to miasto uzdrowiskowe to po północy za bardzo nie ma z kim kursować i robię około 300 km w te dwa dni przy dobrych wiatrach.

Wszystko zależy jak się dba o auto, regularnie serwisuje, itd.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl