Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653679 razy)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #675 dnia: 29 Maja 2018, 11:16:06 »
Nie wiesz czy do priusa plug-in można założyć gaz?

No tego jeszcze nie widziałem  :o ale nie powiem sam o tym myślałem  :laugh: . Założyć żaden problem bo silnik i układ HSD ten sam, pozostaje kwestia lokalizacji zbiornika, jego montażu i rozmiaru, nie liczyłbym, że wejdzie cos więcej niż 630/180 (pojemność ok 48l nominalna). DO montażu raczej na pewno trzeba by wyciągnąć cały zestaw baterii bo zajmuje 2x więcej miejsca niż sama "tradycyjna" HV zwykłego priusa.

https://youtu.be/pU8Xp9Gx2To?t=104

Z tego co widać na tym filmiku to raczej marne szanse bo we wnęce na koło idą jakieś bebechy. Ja bym się na to nie porywał tym bardziej ze plugin jest droższy w zakupie, mniej pali co w tym przypadku tylko wydłuży ewentualną amortyzację. Lepiej szukaj darmowych gniazdek (np. u pracodawcy) albo kup zwykłego PIII i tam możesz sobie baniak wstawić bez problemu. W dużym zbiorniku jest minus taki, że bardziej obciążamy tylną oś a plus poza wiadomym zasięgiem to to że możemy sobie swobodnie wybrać stację na której zatankujemy, podjechać dalej 20-40km rożnica w cenie czasem wystarczy na gratisową kawę czy hot doga  :roll:.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2018, 11:28:28 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #676 dnia: 29 Maja 2018, 11:40:03 »
Wywaliło mi cały post i odpowiedź :(
Fazibazi ma oczywiście rację. W PIP bateria jest większa przez co jest cięższa i nie ma miejsca na koło zapasowe. Zatem gdybyś chciał zagazować PIPa (powodzenia :) ) to z bagażnika niewiele by pozostało. Idea PIP jest po prostu inna niż Priusa. Masz baterię którą możesz ładować i gdyś jezdził tylko na EV to 100km kosztowałoby 6,6-7zł. Toyota przyjęła założenie że np. amerykańska dzienna trasa to 10mil zatem EV miało pokryć trasę przynajmniej w jedną stronę. Możesz nie ładować i PIP jest zwykłą hybrydą jak Prius ale z troszkę gorszym spalaniem ze względu na baterią którą cały czas wozi :) Tak jak napisałem wcześniej idea PIPa była inna.
Co do cła to go nie ma a z akcyzy plug-in jest zwolnione ustawą o elektromobilności (choć głowy sobie nie dam uciąć czy zwolnienie jest także na używane auta), VAT także nie płacisz bo jest już w cenie (jeśli kupujesz od osoby prywatnej).
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #677 dnia: 29 Maja 2018, 12:17:33 »
Dzięki Panowie za odpowiedzi.

Lechu,
a Ty kiedy kupowałeś swojego? płaciłeś w Polsce akcyzę 3.1% ? Gdzie się ją opłaca? W jakim urzędzie?
Czyli wychodzi na to, że PIP jest dobry do codziennej jazdy do ok. 50 km max, a zwykły Prius z założoną instalacją gazową będzie ekonomiczny i na krótkich i na długich trasach.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #678 dnia: 29 Maja 2018, 12:33:11 »
Prius LPG powinien być ekonomiczniejszy od Pb i na krótszej i na dłuższej trasie. Jeśli masz długie trasy dzienne to z PIP dałbym sobie spokój.
W moim przypadku trasę mam ok 45km, średnie spalanie na 1750km mam 2,5 l/100km.
PIPa kupowałem na początku lutego. Ustawy o elektromobilności jeszcze nie było :( więc kilka stówek musiałem opłacić. Akcyzę zgłosiłem na portalu https://puesc.gov.pl/, opłaciłem przelewem bankowym.

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #679 dnia: 29 Maja 2018, 12:39:11 »
2,5L/100 km - świetny wynik, czyli 100 km za ok. 12,00 pln. Rozumiem, że codziennie ładujesz baterie z gniazdka, czyli trzeba doliczyć koszt prądu, jaki on może być?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #680 dnia: 29 Maja 2018, 12:45:47 »
Ktos juz liczyl w innym watku i koszt pradu wyszedl ok. 9zl/100km

Offline piro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #681 dnia: 29 Maja 2018, 12:53:23 »
W Holandii nie ma problem z angielskim.
Nie wiem co to za program Toyota Plus - kupowalem samochod wybrany ze storny Toyota.nl Occasions
W salonie z kazdym moglem porozmawiac po angielsku. Dwa razy dogadywalem sie co do ceny i dwa razy udalo mi sie uzyskac obnizke ok 10%. W czasie jazd testowych samochod byl do mojej dyspozycji. Byl wiec czas na dokonanie swoich testow. Dodatkowo, jeszcze w Polsce, kazdy samochod sprawdzilem na stronach holenderskiego urzedu komunikacji po numerze rejestracyjnym.
Platnosc przelewem. Nie chcialem jechac z gotowka, a wyplata z bankomatu za granica to wg mnie bardzo duze koszty. Za przelew zaplacilem 20zl (bo zalezalo mi na czasie), a pieniadze na koncie salonu znalazly sie po 3h (nie posiadam konta walutowego  :-) wykorzystalem troche inna instytucje niz bank)
Rowniez liczylem na pomoc salonu przy przerejstrowaniu na eksport ale okazalo sie to zbyteczne. Sprzedawca powiedzial gdzie mam podejsc (przerejestrowac samochod mozna w GKW Travelex, ktory znajduje sie w kazdym miescie). W urzedzie rowniez nie bylo problemu z angielskim. Koszt przerejestrowania na eksport przy powrocie samochodem na kolach, z ubezpieczeniem samochodu i tablicami to koszt 150euro. Sprzedajacy nie jest potrzebny... postepowalem zgodnie z tym co na tej stronie https://www.wiatrak.nl/53297/import-samochodu-z-holandii.

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #682 dnia: 29 Maja 2018, 13:02:16 »
piro,
leciałeś samolotem? wypożyczałeś auto na miejscu, aby przemieszczać się między salonami? płaciłeś w Polsce akcyzę?

Offline piro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #683 dnia: 29 Maja 2018, 13:13:12 »
Do Holandii samolotem. Na miejscu komunikacja miejska i pociagami.
Ale wypozyczenie samochodu rowniez bralem pod uwage ale z komunikacja nie ma problemu i nizsze koszty.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #684 dnia: 29 Maja 2018, 13:20:59 »
Mam taryfę G12e, noc 0,28pln/1kWH, taryfa całodobowa G11 0,53pln/kWh

Energia na 1 ładowanie - 65% z 4,4kWh x 1,15 (straty) = 3,3 kWh
Koszt ładowania taryfa nocna G12e = 3,3 kWh x 0,28pln = 0,92pln/20km = 4,6pln/100km
Koszt ładowania taryfa całdobowa G11 = 3,3 kWh x 0,53pln = 1,75pln/20km = 8,75pln/100km

Trasa 100km, w tym 20km EV i 80km ze spalaniem 5l/100km = 0,28pln + 4l x 5,15pln = 20,88pln/100km czyli 4l/100km.
Założenie jednak sr.spalania na hybrydzie 5l/100km  wydaje mi się za wysokie, kalkulowałbym raczej 4-4,5l/100km. Oczywiście kalkulacje w trybie ECO, poza tym trybem spalanie jest nieograniczone :)))))

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #685 dnia: 29 Maja 2018, 13:26:27 »
No i trzeba wspomnieć ze kalkulacje są dla normalnie ukształtowanego terenu :) bez większych górek ;). Jeśli trasa jest górzysta to normalne dla mnie jest że spalanie będzie znacząco wyższe pomimo odzysku energii podczas zjazdów.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #686 dnia: 29 Maja 2018, 13:30:41 »
Bus do Amsterdamu kosztował 150pln, nocleg 90EUR, bilet komunikacji całodzienny bodajże 7,5EUR

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #687 dnia: 29 Maja 2018, 13:44:19 »
Panowie,
gratuluje zakupów  :-) i chylę czoła przed Waszą odwagą. Jak czytam Wasze opisy to wszystko wydaje się takie łatwe i proste. Ale do odważnych świat należy  :-)

Lehu2,
a w Amsterdamie gdzie spaliście, w hotelu czy w Hostelu, gdzie szukać noclegów? Mieliście wcześniej zarezerwowany nocleg?
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2018, 14:00:31 wysłana przez szymonk1 »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #688 dnia: 29 Maja 2018, 14:02:05 »
W Amsterdamie nocleg mieliśmy w SINGEL HOTEL kilkaset metrów od dworca głownego. Ceny z tego co widzę poniżej 100EUR/noc

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #689 dnia: 29 Maja 2018, 14:03:16 »
Koledzy,
ma ktoś może porównanie które auto jest wewnątrz cichsze podczas jazdy autostradowej, powiedzmy z prędkością ok. 140 km/h:
- Prius III
- Avensis III benzyna

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl