Dopytam jeszcze o przedłużaną gwarancję na baterię. Czy auto musi mieć ciągłość tej gwarancji, czy można wykupić taka gwarancję w trakcie eksploatacji ? Czy przy sprowadzanym aucie też jest taka możliwość ?
Gwarancję możesz dostać na auto które ma nie więcej niż 10 lat, nie ma znaczenia skąd pochodzi.
Mnie też ten temat interesuje.
Dzwoniłem do ASO w różnych miastach i odpowiedzi były różne.
Jedni twierdzą że musi być zachowana ciągłość przeglądów baterii (co rok lub co 15kkm), inni że wystarczy pozytywnie przejść test baterii i dają na kolejny rok oczywiście do 10lat.
Dzwoniłem do Toyoty Motor Poland, to gość powiedział że musi być zachowana ciągłość przeglądów baterii, inaczej mogą nie uwzględnić ewentualnych napraw gwarancyjnych.
Mnie w ASO namawiają na test baterii (mam P3 2012r z NL sprowadzony we wrześniu 2018r), gdy podałem im książkę serwisową z NL, to nie potrafili stwierdzić że w NL miał robione testy baterii co roku lub 15kkm.
Myślę że w moim przypadku przedłużać gwarancję na baterie nie wiem czy jest rozsądne, gdyż nie wiem czy była kontynuacja.
Gdybym umiał, (tak jak inne Osoby na naszym forum) to bym sam zrobił test baterii.