Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654346 razy)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1215 dnia: 05 Czerwca 2019, 11:38:35 »
Czyli myślisz, że to nie jest dealer? Jak wszedłem na ich stronę:

Faktycznie wygląda, że to dealer Toyoty.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline gandi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1216 dnia: 06 Czerwca 2019, 20:02:30 »
Trochę jednak przy tym PIII z DE budżet mi się nie spina :(
A co sądzicie o takich ofertach jak niżej? Warto w ogóle sobie zawracać głowę?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-100km-hybryda-tempomat-klimatronik-jeden-wlascicel-serwis-aso-toyo-ID6BWIPw.html#a8e8e3032e

Mam też na oku inne auto:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-oryginal-lakier-pelen-serwis-ID6BYUkg.html

No i jeszcze jedno pytanie - z jakim maksymalnym przebiegiem kupować Priusa, żeby zrobić nim te 50-70 tys. jeszcze?
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2019, 20:44:54 wysłana przez gandi »
Prius II 2008

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1217 dnia: 06 Czerwca 2019, 23:38:36 »
Rocznik i przebieg w tych autach nie jest najważniejszy.
1.Stan baterii i układu hybrydowego.
2. Silnik.
Napisał koledze jaronx i tego powinieneś się trzymać. Kilkaset tysięcy dla hybrydy serwisowanej właściwie nie jest problemem. I inna uwaga: lepiej się trzymają hybrydy użytkowane codziennie niż te jeżdżone od święta.
W tym wątku masz o przebiegach http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,41508.0.html

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1218 dnia: 08 Czerwca 2019, 17:56:07 »
Jestem po oględzinach kolejnego priusa gen2, zdemontowałem pokrywkę obudowy filtra powietrza, ręcznie ustawiłem przepustnicę w pozycji otwartej, i widzę olej w kolektorze ssącym :wallbash: Czy to normalne że on się tam znajduje? Znaczy czy jakaś minimalna ilość jest normą? Ale wydaje mi się że było go dużo, na pewno nie była to chmurka olejowa, i wyglądał na świeży/ładny. Zrobiłem nawet zdjęcie, ale słonce tak dawało że nic nie widziałem na ekranie telefonu, później się okazało że złapało focusa na przepływomierzu  :embarassed:
Widać na dnie że jest brązowo od oleju, generalnie nie było widać suchego miejsca. https://cl.ly/3192c53885a2 Auto ma niby 140 tysięcy przebiegu, sprawdzone po VINie na stronie Duńskiego urzędu transportowego. Odpuścić ten egzemplarz?

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #1219 dnia: 08 Czerwca 2019, 19:04:40 »
Nie

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1220 dnia: 08 Czerwca 2019, 22:14:49 »
W moim PII też jest trochę oleju w kolektorze i mam podobny przebieg. Oleju od wymiany do wymiany +/- co 15 tyś. km praktycznie nie ubywa. Z tego co widziałem na różnych filmach YT i czytałem forum priuschat, to raczej normalne, że jest tam trochę oleju. Zobacz sobie filmy o czyszczeniu przepustnicy w PII, tam będzie to widać prawie w każdym przypadku.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2019, 22:16:43 wysłana przez gregoi »

Offline Danimir

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1221 dnia: 12 Lipca 2019, 08:07:11 »
Mam zamiar wymienić Priusa III (2012 r - 206000 km) na Priusa IV , ale mam wątpliwości czy warto , bo na temat P IV nic nie wiem. Proszę o radę.

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1222 dnia: 25 Lipca 2019, 08:48:07 »
Z racji, że to mój pierwszy post na tym forum to chciałbym się ładnie przywitać :)

Po latach jeżdżenia Galantem również mnie dopadła potrzeba zmiany samochodu :-(
Wybór padł na Priusa II z paru powodów: na auto chcę przeznaczyć maks 25 tysięcy PLN (uwzględniając wszystkie potrzebne opłaty i ewentualne "naprawy", jeśli była by taka potrzeba).
Szukam wersji poliftowej (od 2006 roku), najlepiej z kamerą cofania i audio JBL (bardziej zależy mi jednak na kamerze). Przeczytałem cały ten wątek (szczerze mówiąc szkoda, że nie ma jakiegoś FAQ na początku tego tematu, mogło by to uprościć szukanie potrzebnych informacji) i mam prośbę - czy jest tu ktoś ze Śląska (Tychy +60km) do kogo mógłbym podjechać, pogadać trochę o samym Priusie (przy Priusie :) ), na co zwrócić uwagę... chciałbym sprawdzić czy potrafię także zrobić test układu HV (zakupiłem polecany tu moduł OBD Bluetooth).

Chciałbym się "przygotować" do wyjazdu za granicę po Priusa - prawdopodobnie tak się to skończy, ponieważ na rodzimych serwisach auta wyglądają podejrzanie.
Przykład auta, któremu się przyglądam, a które wydaje mi się "kręcone":
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-toyota-prius-ID6BWZlU.html?fbclid=IwAR1LPa5_fnvum9AbJePAFdGytbWVp-DFJom_AW88oz_624xl3P_qCSJEGSo
Są zdjęcia książki serwisowej, problem taki, że pieczątki są z serwisu pod Berlinem, a auto ma rejestracje z Kronbach (350km od tego serwisu). Dzwoniłem do tego serwisu, jednak Pani na recepcji mówiła bardzo słabo po angielsku, a Pan z serwisu już w ogóle - więc nie uzyskałem tam informacji. Na maila po angielsku nie odpisali - myślicie, że warto pisać jeszcze raz po Niemiecku (google translator i heja)?

Z góry dziękuję!

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #1223 dnia: 25 Lipca 2019, 08:57:07 »
Mam zamiar wymienić Priusa III (2012 r - 206000 km) na Priusa IV , ale mam wątpliwości czy warto , bo na temat P IV nic nie wiem. Proszę o radę.

A co chcesz wiedzieć o P IV posiadam taką wersję :)
RAV4 PHEV

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1224 dnia: 25 Lipca 2019, 08:59:27 »
Z racji, że to mój pierwszy post na tym forum to chciałbym się ładnie przywitać :)

Są zdjęcia książki serwisowej, problem taki, że pieczątki są z serwisu pod Berlinem, a auto ma rejestracje z Kronbach (350km od tego serwisu). Dzwoniłem do tego serwisu, jednak Pani na recepcji mówiła bardzo słabo po angielsku, a Pan z serwisu już w ogóle - więc nie uzyskałem tam informacji. Na maila po angielsku nie odpisali - myślicie, że warto pisać jeszcze raz po Niemiecku (google translator i heja)?

Z góry dziękuję!

Pewnie że warto napisać po Niemiecku.
I tak bym zrobił nic cie to nie kosztuje a może coś się dowiesz :)
RAV4 PHEV

Offline Danimir

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1225 dnia: 25 Lipca 2019, 09:13:49 »
Chcę się dowiedzieć , czy warto dokładać 30-40 tyś do P IV , czy jest tak samo bezawaryjna jak P III . Swoją zrobiłem za niecałe 2,5 roku około 55 tyś.km bez żadnych problemów , tylko wymiana płynów i filtrów + dwie akcje serwisowe. Obecnie ma 207 tyś. i siedem lat

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1226 dnia: 25 Lipca 2019, 09:37:51 »
Chcę się dowiedzieć , czy warto dokładać 30-40 tyś do P IV , czy jest tak samo bezawaryjna jak P III . Swoją zrobiłem za niecałe 2,5 roku około 55 tyś.km bez żadnych problemów , tylko wymiana płynów i filtrów + dwie akcje serwisowe. Obecnie ma 207 tyś. i siedem lat
Skoro przez ten czas P3 nie sprawia żadnych problemów, to po co zamieniać na P4. Nie masz pewności że jak kupisz używany  P4 to będzie również tak bezproblemowo eksploatowany. Oczywiście to są twoje piniądze(piniędzy nie ma i nie będzie- Vincent Rostkowski) i twoje ryzyko.

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1227 dnia: 25 Lipca 2019, 10:34:01 »
Skoro przez ten czas P3 nie sprawia żadnych problemów, to po co zamieniać na P4. Nie masz pewności że jak kupisz używany  P4 to będzie również tak bezproblemowo eksploatowany. Oczywiście to są twoje piniądze(piniędzy nie ma i nie będzie- Vincent Rostkowski) i twoje ryzyko.

Dokładnie tak jak nic się nie dzieje to po co zmieniać :)
ja posiadam PIV i teraz ma 50 Tyś. wymieniam olej i nic sie nie dzieje :)
jedna akcja serwisowa.
dla mnie na plus aktywny tempomat od zera , utrzymanie pasa ruchu , wygodny na dalekie trasy ( co rok wakacje min 1300 w jedna stronę)
i mało pali :)
RAV4 PHEV

Offline Andres

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1228 dnia: 26 Lipca 2019, 00:55:05 »
Jak kupowałem Priusa II

Pół roku tomu udało mi się upolować dwójkę w Portugalii w dobrym stanie i z przebiegiem 134 tys. Wklejam tutaj instrukcję wedle której sprawdzałem stan auta. Nie jestem specem, prawie wszystkie wskazówki wziąłem z forów lub z YT. Może się komuś przyda, może ktoś coś zweryfikuje.

1.. Test baterii HV
a) test aplikacją Hybrid Assistant powinien dać dobre rezultaty, jeśli się przeprowadzi go zgodnie z instrukcją, potrzebny oczywiście czytnik OBD2. Instrukcja po ang.: http://hybridassistant.blogspot.com/p/hv-battery-check.html
b) można też zrobić test baterii HV w ASO. Ceny są rożne, do chyba około 200 zł, ja zapłaciłem 15 euro.
c) test przy hamowaniu:
1. Jedziesz około setką
2. Jak batería jest na lekko powyżej połowy, hamujesz przy 95 kmh
3. Jeśli jest batería ok, poziom baterii spadnie tylko ze dwie kreski. Jeśli wyraźnie słaba, spadnie dużo niżej

2.. Test akumulatora 12V (akumulator typu AGM jest zalecany i wymienia się go zwykle co 4/5 lat):

1. Power button bez hamulca
2. Jak zniknie znaczek Toyoty na ekranie, naciskamy i przytrzymujemy przycisk Display i światła 3x przekręcamy o jeden klik tylko.
3. Jak puścimy Display, wejdziemy do trybu diagnostycznego
4. Tapnąć u góry w Menu i potem w Display Check, a następnie w Vehicle Signal Check
5. Jeśli Battery będzie poniżej 12V, zalecana wymiana. Powinno być około 12.4
6. Jak wcisniesz znów Power button, powinno być lekko poniżej tej wartości, ale wciąż lekko wyżej niż 12.
7. Jak wciśniesz Power button z hamulcem, powinno być około 14.5.

3.. Skan komputera appką w telefonie - Pistonem lub Car Scannerem.

4.. Pomiar lakieru (do 150 około, poniżej 100 na słupkach) i ogólne oględziny
a) dach - kilka pomiarów rożnych
b) słupki i progi wewnątrz
c) błotniki - zwłaszcza tylne i zwłaszcza przy krawędziach przy zderzakach
d) klapa silnika - zwłaszcza przy krawędziach
e) kielich amortyzatora - W Priusie prawie go nie widać
f) słupki zewnętrzne - po kilka pomiarów, ważne jak dach
g) drzwi
h) klapa bagażnika
*Powłoka grubsza niż 200 ?m oznacza zwykle dwie warstwy lakieru. Powyżej 350 ?m to szpachla.

Warto przeczytać też wskazówki kolegi Maniek2710: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,40785.0.html

5. Felgi + tarcze z klockami + opony

6.. Szyby - czy te same i czy działają

7. Bezkluczykowość - smart key. NIe działa tak płynnie jak np. w BMW, ale po kilku próbach, wiadomo, o co chodzi

8.. Wypukłość nad schowkiem to nie problem - jeśli obudowa nad schowkiem odstaje, obejrzyj to: https://www.youtube.com/watch?v=oRzxGCGJsPg&feature=youtu.be

9. Lusterka i KAMERA cofania

10. Radio

11.. Klima i ogrzewanie. Na YT jest sporo filmików, które pokazują dziwne dźwięki uszkodzonego kompresora klimy, który słychać pod maską.

12.. Włączyć silnik, żeby pochodził chwilę i sprawdzić, czy płyn inwertera lekko wibruje. Potem wyłączyć silnik i znów sprawdzić, czy jeszcze wibruje.

13. Na kanale
a) zawieszenie
b) ew. wycieki
c) rdza

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1229 dnia: 26 Lipca 2019, 11:27:33 »
fajny poradnik, na pewno przyda się dla osób, które chcą samodzielnie zakupić auto, nie rozumiem tego punktu:

c) test przy hamowaniu:
1. Jedziesz około setką
2. Jak batería jest na lekko powyżej połowy, hamujesz przy 95 kmh
3. Jeśli jest batería ok, poziom baterii spadnie tylko ze dwie kreski. Jeśli wyraźnie słaba, spadnie dużo niżej

Chyba chodzi Ci o to że poziom baterii wzrośnie?
Prius 2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl