Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654368 razy)

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1245 dnia: 15 Sierpnia 2019, 21:19:08 »
W Polsce raczej może być ciężko

Raczej tak. Zależy ile masz czasu na szukanie....
Czasu jest dużo jak to się mówi cierpliwość wynagradza :) Możecie polecić gdzie szukać?
1. Czy warto kupić np po taxi jak ktoś jeździł?
2. Przy jakim przebiegu nie warto kupować 200 tys?
3. Co jeszcze byście doradzili?
4. Może ktoś mógłby pomóc szukać :) oczywiście wynagrodzę $
5. Czy to nie będzie skarbonka bez dna ? Patrząc na baterię, układ hybrydowy?
6. Może lepiej dołożyć i kupić nowego Yarisa 1,5?
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2019, 21:21:13 wysłana przez obek »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1246 dnia: 16 Sierpnia 2019, 06:00:43 »
1. Zależy jak serwisował i dbał;
2. Patrz pkt.1 ale 200tys nie jest czymś nadzwyczajnym;
3. Jeżeli ma poniżej 10 lat to czy byly robione testy baterii trakcyjnej (gwarancja itp.) choć tolerancja tych testów jest dyskusyjna;
4. Trojmiasto;
5. Tego akurat obawialbym się najmniej ale patrz punkt 1 i 2. Sprężarka klimy, pompa wody ale to też nie ma reguly;
6 Zależy jak intensywnie i w jaki sposob bedziesz uzytkowal auto. Hybrydy najlepiej się sprawdzają na trasach podmiejskich, dlugich przebiegach z predkosciami do 100km/h dając satysfakcję z jazdy i niskie spalanie....tak ogólnie.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline wojredus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1247 dnia: 16 Sierpnia 2019, 15:38:36 »
[Kupię Prius] [Budżet 20 - 25 tysięcy zł] [Prośba ofertę/poradę]

Hej,

szuam priusa pod taxi/ubera i też do codziennej jazdy po mieście do pracy.
Chciałbym zacząć swoją przygodę z hybrydami. Trochę przerażają mnie przebiegi oferowanych aut (200-300 k km), ale słyszałem, że nie warto się tym przejmować aż tak.

Może ktoś móglby mi poradzić na co zwrócić szczególną uwagę przy oglądaniu Priusa 2.
-> Czy warto sprawdzić auto w ASO Toyoty plus przegląd i ile to kosztuje
-> Gdzie można sprawdzić stan baterii i ile to kosztuje ;)

Może ktoś chciałby sprzedać swojego Priusa w dobre ręce - jestem z Wrocławia ale mogę też dojechać bez problemu :)
PS dzisiaj jadę sprawdzić następujące auto:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-gwarancja-baterii-ID6C8zhH.html#dfe4a918a6
-> Czy ktoś miał może doczynienia z tą firmą (Hybridcars Wrocław)
Pozdrawiam i proszę o pomoc! :)
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2019, 15:41:52 wysłana przez wojredus »

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1248 dnia: 16 Sierpnia 2019, 21:21:20 »
3. Jeżeli ma poniżej 10 lat to czy byly robione testy baterii trakcyjnej (gwarancja itp.) choć tolerancja tych testów jest dyskusyjna;
4. Trojmiasto;
5. Tego akurat obawialbym się najmniej ale patrz punkt 1 i 2. Sprężarka klimy, pompa wody ale to też nie ma reguly;
6 Zależy jak intensywnie i w jaki sposob bedziesz uzytkowal auto. Hybrydy najlepiej się sprawdzają na trasach podmiejskich, dlugich przebiegach z predkosciami do 100km/h dając satysfakcję z jazdy i niskie spalanie....tak ogólnie.
@fazibazi Ja zazwyczaj nie przekraczam 120 km/h :)
Serwisowanie zostaje tylko w ASO Toyota a jak wiadomo tam są kosmiczne kwoty za serwis.
Teraz mam Toyotę Yaris jeżdzę trasa + miasto Warszawa i na cały bak robię około 660 km.
Czy ktoś może się podzielić ile Prius jest w stanie zrobić na całym baku?
Najważniejsze to żeby były sprawne poduszki powietrzne, sprawny układ hybrydowy i niski przebieg czy to możliwe ? :)

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1249 dnia: 17 Sierpnia 2019, 00:48:04 »
4. Trojmiasto;
@fazibazi Ja zazwyczaj nie przekraczam 120 km/h :)
Serwisowanie zostaje tylko w ASO Toyota a jak wiadomo tam są kosmiczne kwoty za serwis.
Teraz mam Toyotę Yaris jeżdzę trasa + miasto Warszawa i na cały bak robię około 660 km.
Czy ktoś może się podzielić ile Prius jest w stanie zrobić na całym baku?
Najważniejsze to żeby były sprawne poduszki powietrzne, sprawny układ hybrydowy i niski przebieg czy to możliwe ? :)

W P2 przejechanie ponad 900km na pełnym zbiorniku (45l) nie jest żadnym wyczynem, serwisowanie rzeczy nie wymagających specjalizowanych narzedzi/komputera możesz robić sam przy użyciu kilku kluczy, naprawdę polecam, wiesz wówczas co i jak jest zrobione, nie wiem czy koledzy zgodzą się ze mną ale ja niskim przebiegiem zupełnie bym się nie sugerował - hybrydy mają jeździć a nie stać pod chmurką.
Prius 2

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1250 dnia: 17 Sierpnia 2019, 16:04:23 »
zgodzą się ze mną ale ja niskim przebiegiem zupełnie bym się nie sugerował - hybrydy mają jeździć a nie stać pod chmurką.

Zgodzą, zgodzą. Hybrydy z niskim przebiegiem są podejrzane....

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1251 dnia: 17 Sierpnia 2019, 20:24:18 »
Panowie doradźcie czy lepiej skupić się na Priusie II /III czy Toyota Auris Hybrid?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-auris-prestigexenonyledynavi-pl-dvdpanoramadachallcantaraparkassist-ID6C90H4.html co sądzicie o tym aucie?
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2019, 21:21:36 wysłana przez obek »

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1252 dnia: 17 Sierpnia 2019, 21:57:35 »
To zależy czego oczekujesz:
- większy bagażnik, nieco bardziej komfortowe zawieszenie, klasyczne i lepiej wykończone wnętrze - Auris
- więcej miejsca na nogi z tyłu, oryginalniejszy wygląd, nieco niższe spalanie - Prius

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1253 dnia: 17 Sierpnia 2019, 22:26:18 »
Panowie doradźcie czy lepiej skupić się na Priusie II /III czy Toyota Auris Hybrid?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-auris-prestigexenonyledynavi-pl-dvdpanoramadachallcantaraparkassist-ID6C90H4.html co sądzicie o tym aucie?
Wersja fajna.
Minusy:
-komisy Gniezno
- Auris ?oklepany? . Na Priusa jeszcze patrzą z zaciekawieniem. No chyba, ze nie lubisz być na ?świeczniku?.
Pozdrawiam

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1254 dnia: 17 Sierpnia 2019, 22:38:52 »
@stefanq82 czemu na minus Komisy Gniezno ?

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1255 dnia: 17 Sierpnia 2019, 23:01:19 »
Najważniejsze to żeby były sprawne poduszki powietrzne, sprawny układ hybrydowy i niski przebieg czy to możliwe ?
Jeśli chodzi o PII to tak, ale musisz szukać czegoś powypadkowego z niskim przebiegiem. Poza tym musisz założyć, że w PL tani Prius z niskim przebiegiem to na 100% auto powypadkowe. Z moich doświadczeń wynika, że lepiej szukać takiego auta bezwypadkowego na Zachodzie, ale ... nie będzie tanie.

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1256 dnia: 17 Sierpnia 2019, 23:38:27 »
@stefanq82 czemu na minus Komisy Gniezno ?
Tylko moje doświadczenie.
Sam szukałem i między innymi zahaczyłem o komisy w Gnieźnie.
Tam sprzedający ? nic nie wie o samochodzie? a dokumenty ? może gdzieś są?.
Generalnie jak już to szukaj od osób prywatnych lub na zachodzie. Ale i tam trzeba uważać.
Pozdrawiam i powodzenia.

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1257 dnia: 18 Sierpnia 2019, 15:38:55 »
Najważniejsze to żeby były sprawne poduszki powietrzne, sprawny układ hybrydowy i niski przebieg czy to możliwe ?
Jeśli chodzi o PII to tak, ale musisz szukać czegoś powypadkowego z niskim przebiegiem. Poza tym musisz założyć, że w PL tani Prius z niskim przebiegiem to na 100% auto powypadkowe. Z moich doświadczeń wynika, że lepiej szukać takiego auta bezwypadkowego na Zachodzie, ale ... nie będzie tanie.

@JanB mnie interesuje samochód do 50 tys maks Jak miałbym wydać ponad 80 tyss to bym wziął nowe z salonu.
Panowie powiedzcie i doradźcie czy do 50 tys lepiej Aurisa Hybryd czy Priusa?
Prius widzę że mają przebiegi po 500 tys  <taniec> a czy Auris poradzi sobie z taimi przebiegami? Aurisa z przebiegiem 160 tys warto brać?
Jeszcze jest opcja z Toyota Outlet tylko tam jest pewnie drożej z 5-6 tys.
Orientuje się ktoś czy kupując auto z komisu mogę sprawdzić stan akumulatora i układu hybrydowego w Toyocie? Jaki może być koszt takiego serwisu ?

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1258 dnia: 18 Sierpnia 2019, 16:21:24 »
Jak masz male dzieci i lubicie dalekie podróże to nastawiałbym się na Aurisa kombi. Baterię sprawdzisz w Toyocie (ok. 200 zł) lub testerem OBD + program (Hybrid Assistant lub Prius Doktor).

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1259 dnia: 18 Sierpnia 2019, 17:16:13 »
Kupując z programu toyota pewne auto test HSD (jeżeli jeszcze się łapie - 10lat) masz w cenie. Też tak jak parian poleciłbym AII TS lub priusa+.To jedyne samochody ktore mnie interesują obecnie 2+2 rowery i inne bajery.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl