Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654147 razy)

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1305 dnia: 28 Sierpnia 2019, 12:19:16 »
Osobiście zainteresowałbym się białym (drugi link). Ma słuszny przebieg, więc auto nie stało, i jest bogato wyposażony - światła LED (to nie są ksenony) i porządne auto. No i kolor...

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1306 dnia: 28 Sierpnia 2019, 22:52:57 »

Jest jeszcze Toycars w Starachowicach ale na ten moment nie ma u nich nic ciekawego w mojej opinii. Ale może ktoś z was ma jakieś informację na temat tego sprzedającego?

Toy-Cars mogę z czystym sumieniem polecić. Bardzo rozsądny właściciel. Nie ściemnia i nie bajeruje. Kupiłem tam swojego poprzedniego Priusa, a dwa miesiące temu Priusa+ kupił u niego mój przyjaciel. Przebiegi niemałe, tzn. realne :)
Samochody są z Włoch, więc możesz się spodziewać pomalowanych elementów, ale aut po dzwonie tam nie zobaczysz.
Jedyny "problem", to słaba dostępność lepszych wersji wyposażeniowych (te "golasy" to najczęściej jakieś taksówki, albo "firmowe").

edit:
natomiast co do ogłoszeń, to jedynie ta biała perła rokuje pozytywnie i ewentualnie ten czerwony (ale to golas niestety), bo pozostałe już po samych zdjęciach widać, że mają coś "za uszami" (zwłaszcza ten srebrny)
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2019, 23:07:17 wysłana przez GregPL »

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1307 dnia: 01 Września 2019, 23:05:34 »
Cześć mam na imię Krzysiek.
Jestem za 5 /12sta przed zakupem priusa 2. Mam straszny mętlik w głowie od czytania. 2 lata juz rozmyślam o tym i chyba nadszedł ten fakt.  Choć dalej mam jedno zasadnicze pytanie.
Jak można sprawdzić baterię przy kupującym , czy tylko pozostaje ASO , czy są jakieś sposoby , nie mówię tu o smatfonie.
Leczy czy można to odczytać z wyświetlacza auta, czy jakoś może w inny sposób.

pozdrawiam
Chris
chris

Offline qbaxs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1308 dnia: 02 Września 2019, 00:52:42 »
Zrobisz to przez odb podpinając ELM327 i uruchamiając apkę Dr. Prius i tam  możliwy jest "Pełny test baterii" i "Test żywotności" ale chwilę to trwa i musisz stosować się do wskazówek wyświetlanych podczas testu
http://priusapp.com/
https://youtu.be/Vu0D-ImqMgo
https://youtu.be/uCZOdge0uAQ

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1309 dnia: 02 Września 2019, 07:24:47 »
czy można to odczytać z wyświetlacza auta
Nie
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1310 dnia: 02 Września 2019, 08:05:14 »
Dziekuje chłopaki za szybką odpowiedz.
Mam na tapecie auto z przebiegiem 180 tyś i 111 tyś oboje z 2007 r wiec ten z niskim jest ryzykowny, choć kusi.

pozdr

dam znać jak kupię :)
chris

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1311 dnia: 03 Września 2019, 19:13:27 »
Panowie odbyłem jazdę próbną Priusem co prawda 8 km spalanie wyszło mi 7,5 :) pokatowałem go trochę może dlatego :)

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1312 dnia: 03 Września 2019, 20:56:32 »
Dziekuje chłopaki za szybką odpowiedz.
Mam na tapecie auto z przebiegiem 180 tyś i 111 tyś oboje z 2007 r wiec ten z niskim jest ryzykowny, choć kusi.

pozdr

dam znać jak kupię :)

Ktoś kupił priusa i robił nim 9 tys km. rocznie? Podszedłbym do tego ostrożnie (nie chcę krakać, ale mogą mieć spokojnie po 100 tys. km "w pamięci" ;) )

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1313 dnia: 03 Września 2019, 20:59:27 »
Panowie odbyłem jazdę próbną Priusem co prawda 8 km spalanie wyszło mi 7,5 :) pokatowałem go trochę może dlatego :)

trzeba było zrobić wręcz przeciwnie - spróbować spalić jak najmniej. Na 8km powinieneś spokojnie zejść ze spalaniem poniżej 4 l/100km

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #1314 dnia: 04 Września 2019, 10:09:05 »
Cytuj (zaznaczone)
trzeba było zrobić wręcz przeciwnie - spróbować spalić jak najmniej. Na 8km powinieneś spokojnie zejść ze spalaniem poniżej 4 l/100km

Ale czy ma to sens w czasie krótkiej jazdy testowej?

Chyba jednak lepiej auto trochę "pomęczyć", żeby jednak też sprawdzić w jaki sposób pracuje silnik spalinowy pod obciążeniem i ogólnie jak auto się zachowuje przy przyspieszaniu - hamowaniu.

A może któryś z bardziej doświadczonych kolegów ma jakieś porady dotyczące jazdy testowej Prusakiem. W jakiś sposób ją przeprowadzić, żeby jak najwięcej się dowiedzieć o aucie w czasie jazdy testowej.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1315 dnia: 04 Września 2019, 11:27:31 »
Ale Ty chcesz sprawdzić spalanie Priusa czy jego stan techniczny?

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1316 dnia: 04 Września 2019, 11:59:53 »
Cytuj (zaznaczone)

Ale czy ma to sens w czasie krótkiej jazdy testowej?

Chyba jednak lepiej auto trochę "pomęczyć", żeby jednak też sprawdzić w jaki sposób pracuje silnik spalinowy pod obciążeniem i ogólnie jak auto się zachowuje przy przyspieszaniu - hamowaniu.

A może któryś z bardziej doświadczonych kolegów ma jakieś porady dotyczące jazdy testowej Prusakiem. W jakiś sposób ją przeprowadzić, żeby jak najwięcej się dowiedzieć o aucie w czasie jazdy testowej.
z pomęczenia nic się nie dowiedziałeś o kondycji akumulatorów. W hybrydzie najważniejszym elementem (i najdroższym w ewentualnej naprawie) są akumulatory trakcyjne. Bez sprzętu nie sprawdzisz ich stanu inaczej, niż próbując jechać max ekonomicznie. "Zdrowy" Prius powinien bez większego problemu przejechać na samym prądzie jakieś 2km, a spalanie na dystansie kilkunastu kilometrów powinno wynosić 4 litry lub mniej (mój rekord na dystansie 20km wyniósł 2.8l/100km).

PS.
po czym wnosisz, że nie mam doświadczenia z Priusami?
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2019, 12:01:26 wysłana przez GregPL »

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #1317 dnia: 04 Września 2019, 12:46:39 »
Cytuj (zaznaczone)
po czym wnosisz, że nie mam doświadczenia z Priusami?

Wnoszę po schodach  :cheesy:

Nie mówię, że kolega nie ma doświadczenia, nie miałem takiej intencji. Może źle się wyraziłem, bardziej chodziło mi o opinie innych użytkowników co do tej kwestii w jaki sposób przeprowadzić jazdę testową.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1319 dnia: 05 Września 2019, 12:35:26 »
moim zdaniem tylko ten ostatni jest wart jakiejkolwiek uwagi.
Prius 2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl