Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653291 razy)

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1425 dnia: 10 Stycznia 2020, 08:47:42 »
Witam wszystkich na forum,
Jestem, jak mam nadzieję, przyszłym i szczęśliwym posiadaczem Priusa - emocje tym większe, że będzie to zakup pierwszego własnego auta. Toyotami jeździłem wcześniej w rodzinie (corolla, yaris, aurisy - wiec wiem co to Toyota  :cool:  :grin: )

Poszukuję drugiej generacji, roczniki 2007-2009, z przebiegiem najlepiej przed 200.000 i najchętniej z wiarygodną historią serwisowania w aso, samochód nie musi być całkowicie bez drobnych ingerencji naprawczych czy dobrze wykonanych, niewielkich prac lakierniczych - kupuję samochód używany i mam tego świadomość,  przy salonowym miałbym prawo skrajnie marudzić  (wolę udokumentowane i nieukryte drobne obtarcia i wgniecenia niż zatajanie tego faktu lub w ogóle składane auto z kilku innych wraków...).

Czytając nieco wątek mam już pewną wiedzę i wiem, że kupowane auto będę zabierał na pełny przegląd przedzakupowy do Toyoty, badając również stan baterii.

Jestem jeszcze przed spotkaniami ws oględzin aut, natomiast mam już kilka ofert na oku. Czy szanowni forumowicze i właściciele Priusów mogliby wstępnie ocenić oferty żebym jadąc miał już pewne rozeznanie na co zwrócić uwagę ? Jak to jest z zakupem takiego auta od Toyoty ? Czy mają jakąś gwarancję, czy można na 120% dać wiarę pochodzeniu i historii takiemu pojazdowi  ? Zastanawiam się jeszcze nad pośrednikami (dobrymi) sprowadzającymi auta np z Belgii ..

Na razie dwie warszawskie od handlarzy i jedna z Elbląga z 2006 od Toyoty:

1. https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-5-hsd-101-km-navi-keyless-go-jbl-wa-wa-ID6CKAeR.html
2. https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-pierwszy-wlasciciel-serwisowany-zadbany-nowe-tarcze-i-klocki-ID6CHfCs.html#71705e96ce
3. https://toyotaplus.pl/oferta/toyota-prius/66024
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2020, 09:33:19 wysłana przez Mis090 »

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #1426 dnia: 10 Stycznia 2020, 15:31:54 »
witam
swiezak sie klania czy moze ten byl juz gdzies juz opisany tutaj ?

https://www.olx.pl/oferta/toyota-prius-iii-2013-ladna-lift-warszawa-CID5-IDBmaZE.html#25ac743b32

jak cena takie auto pewnie .
mozliwe ze po bolcie lub uberze.

kierownica obszyta ,zegar temperatury dodany ,parot  wszystko jak na taxi.

moze ktos ma wiecej info i sie podzieli.

na 100% dziabniety byl przodem .

dlugo idzie juz nawet byla chcec zamiany kiedys.

dzieki.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #1427 dnia: 10 Stycznia 2020, 15:34:49 »
od dluzszego czasu szukam p3 po lifcie 13-15r  ale to ciezki temat.

czy jest jakas roznica jesli z  usa ?

wiem lampy ,radio,mile,temperat   to drobiazgi bardziej chodzi o jakies powazne roznice ?

ach poszlo jako dwa posty .......... wrrrrrrrrrr.........

sorry i dzieki..
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1428 dnia: 11 Stycznia 2020, 12:59:32 »
Witam wszystkich na forum,
Jestem, jak mam nadzieję, przyszłym i szczęśliwym posiadaczem Priusa - emocje tym większe, że będzie to zakup pierwszego własnego auta. Toyotami jeździłem wcześniej w rodzinie (corolla, yaris, aurisy - wiec wiem co to Toyota  :cool:  :grin: )

Poszukuję drugiej generacji, roczniki 2007-2009, z przebiegiem najlepiej przed 200.000 i najchętniej z wiarygodną historią serwisowania w aso, samochód nie musi być całkowicie bez drobnych ingerencji naprawczych czy dobrze wykonanych, niewielkich prac lakierniczych - kupuję samochód używany i mam tego świadomość,  przy salonowym miałbym prawo skrajnie marudzić  (wolę udokumentowane i nieukryte drobne obtarcia i wgniecenia niż zatajanie tego faktu lub w ogóle składane auto z kilku innych wraków...).

Czytając nieco wątek mam już pewną wiedzę i wiem, że kupowane auto będę zabierał na pełny przegląd przedzakupowy do Toyoty, badając również stan baterii.

Jestem jeszcze przed spotkaniami ws oględzin aut, natomiast mam już kilka ofert na oku. Czy szanowni forumowicze i właściciele Priusów mogliby wstępnie ocenić oferty żebym jadąc miał już pewne rozeznanie na co zwrócić uwagę ? Jak to jest z zakupem takiego auta od Toyoty ? Czy mają jakąś gwarancję, czy można na 120% dać wiarę pochodzeniu i historii takiemu pojazdowi  ? Zastanawiam się jeszcze nad pośrednikami (dobrymi) sprowadzającymi auta np z Belgii ..

Na razie dwie warszawskie od handlarzy i jedna z Elbląga z 2006 od Toyoty:

1. https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-5-hsd-101-km-navi-keyless-go-jbl-wa-wa-ID6CKAeR.html
2. https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-pierwszy-wlasciciel-serwisowany-zadbany-nowe-tarcze-i-klocki-ID6CHfCs.html#71705e96ce
3. https://toyotaplus.pl/oferta/toyota-prius/66024

Szkoda, że forum śpi kiedy najbardziej potrzebna porada :(

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #1429 dnia: 12 Stycznia 2020, 13:11:51 »
No to może ja trochę pomogę.
Pierwsze i drugie auto w bogatszych wersjach wyposażenia.
Co do do tego czarnego to wygląda na to że lewy błotnik był robiony bo nie ma znaczka Hybrid nad kierunkiem.
Ogólnie na podstawie samych zdjęć ciężko coś więcej powiedzieć.
Trzeba jeździć i oglądać, ja zanim kupiłem swojego P2 oglądałem 5 innych.
Co do tych aut z salonów Toyoty to wydaje mi się że też trzeba uważać. Niby Toyota daje roczną gwarancję ale też z tym autem może być różnie. A auta od nich też swoje kosztują.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1430 dnia: 12 Stycznia 2020, 14:20:23 »
No to może ja trochę pomogę.
Pierwsze i drugie auto w bogatszych wersjach wyposażenia.
Co do do tego czarnego to wygląda na to że lewy błotnik był robiony bo nie ma znaczka Hybrid nad kierunkiem.
Ogólnie na podstawie samych zdjęć ciężko coś więcej powiedzieć.
Trzeba jeździć i oglądać, ja zanim kupiłem swojego P2 oglądałem 5 innych.
Co do tych aut z salonów Toyoty to wydaje mi się że też trzeba uważać. Niby Toyota daje roczną gwarancję ale też z tym autem może być różnie. A auta od nich też swoje kosztują.

Dzięki, sprawdziłem czarnego po vin w bazach i trafiłem na dawne jego zdjęcia. Samochód był bardzo mocno zapuszczony - nie mam tutaj na myśli śladów zwykłego używania, sądzę, że autem jeździł ktoś na wsi (ogromne ilości zaschniętego błota np. między drzwiami ...) do tego wiele mocnych zarysowań, których w ofercie z otomoto już nie widać - cieszę się, że kupiłem raport - dzięki temu odpuszczam tą ofertę i już o niej nie myślę ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1431 dnia: 13 Stycznia 2020, 19:25:42 »
Dzięki, sprawdziłem czarnego po vin w bazach i trafiłem na dawne jego zdjęcia. Samochód był bardzo mocno zapuszczony - nie mam tutaj na myśli śladów zwykłego używania, sądzę, że autem jeździł ktoś na wsi (ogromne ilości zaschniętego błota np. między drzwiami ...) do tego wiele mocnych zarysowań, których w ofercie z otomoto już nie widać - cieszę się, że kupiłem raport - dzięki temu odpuszczam tą ofertę i już o niej nie myślę
A co ma być widać? Janusz wymaga Janusz dostaje...
Do tego muszę Cię zmartwić bo 3/4 aut z zagranicy przyjeżdża zapuszczonych w mniejszym lub większym stopniu bo tam raczej nikt nie przejmuje się głupotami. I zamiast cieszyć się że nie był mocno uderzony to masz problem że był brudny. No i myślisz o Belgii to ciekawe bo tam to już bardziej kupowanie aut przypomina wycieczke do państw hmmm dalekiej Afryki a to co jest na rodzimy rynek to nie w cenie do handlu.

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1433 dnia: 14 Stycznia 2020, 10:32:55 »
@Mis090 sprawdzaj również jaka jest średnia cena takiego auta w kraju z którego pochodzi (rocznik, wyposażenie, przebieg itp). Często widzę że niektórzy handlarze oferują ceny aut sprowadzonych, których odpowiedniki cen w danym kraju są wyższe, lub podobne. Handlarz musi ok 5tys zarobić na aucie. Nie daj się złapać na "Okazje".

Oczywiście nie wiem jak jest w przypadku oferty którą podałeś, musisz sprawdzić.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1434 dnia: 14 Stycznia 2020, 14:42:03 »
Co myślicie o tym ?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-keyless-go-pelen-serwis-toyota-tempomat-alu-gwarancja-ID6CDc2Z.html#gallery-grid
No ale wklejasz auto z Belgii więc pewnie jak byś zobaczył od kogo zostało kupione i  jak było brudne to na 100% nie kupiłbyś go. Jak się nie znasz na motoryzacji jedż do ASO. Pewności 100% nie masz ale jest faktura która w razie czego jest podstawą do dalszych roszczeń a sam zakup i tak jest pewniejszy niż z ogł.

Handlarz musi ok 5tys zarobić na aucie. Nie daj się złapać na "Okazje".
A powiedz mi lepiej pisać czy nie pisać jak się nic nie wie w danym temacie???

Offline jonojono

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1435 dnia: 14 Stycznia 2020, 14:44:16 »
od dluzszego czasu szukam p3 po lifcie 13-15r  ale to ciezki temat.

czy jest jakas roznica jesli z  usa ?

wiem lampy ,radio,mile,temperat   to drobiazgi bardziej chodzi o jakies powazne roznice ?

ach poszlo jako dwa posty .......... wrrrrrrrrrr.........

sorry i dzieki..

na egzemplarz z usa nie będziesz mógł mieć gwarancji toyoty na układ hybrydowy

Offline Danimir

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1436 dnia: 14 Stycznia 2020, 17:36:07 »
Ponieważ jestem zachwycony priusem i jego niezawodnością (w ciągu niecałych trzech lat zrobiłem 65000 km.bez żadnych problemów , wersja europejska , w związku z powyższym należały się dwie akcje serwisowe toyoty,które zrobiłem.?) , zakupiłem priusa IV po lekkiej stłuczce , ale z 2018 r. i mam nadzieje , że będzie równie niezawodny i przyniesie mi tyle radości co wersja trzecia. :-)

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1437 dnia: 15 Stycznia 2020, 13:25:33 »
Co myślicie o tym ?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-keyless-go-pelen-serwis-toyota-tempomat-alu-gwarancja-ID6CDc2Z.html#gallery-grid
No ale wklejasz auto z Belgii więc pewnie jak byś zobaczył od kogo zostało kupione i  jak było brudne to na 100% nie kupiłbyś go. Jak się nie znasz na motoryzacji jedż do ASO. Pewności 100% nie masz ale jest faktura która w razie czego jest podstawą do dalszych roszczeń a sam zakup i tak jest pewniejszy niż z ogł.

W sensie do aso na sprawdzenie przedzakupowe ? Tak mam zamiar zrobić w przypadku zakupu od jakiegokolwiek handlarza / prywaciarza. Natomiast. aktualnie Toyota sprzedaje jednego priusa II generacji tylko, że z 2006 roku - autko sprowadzili z Niemiec ;) ... chciałbym przynajmniej 2008 i czarny :) Chociaż to zawsze ciut większa pewność, że z Toyoty ale obawiam się o stan części to w końcu dwa lata ... hmmm
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2020, 13:27:53 wysłana przez Mis090 »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1438 dnia: 15 Stycznia 2020, 13:43:25 »
czarny

Mój P3 właśnie jest czarny, pięknie się prezentuje, ale utrzymanie lakieru w czystości to makabra. Widać każdy pyłek  :wallbash:

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1439 dnia: 16 Stycznia 2020, 09:12:38 »
Na rynku krajowym szukania auta mam już dosyć... Nie znalazłem wartych większej uwagi egzemplarzy. Toyota na cały kraj oferuje priusa z 2006 roku (do tego jak ustaliłem importowanego z Niemiec :D ) , to jednak dwa / trzy lata za dużo niż bym chciał... Samochody od handlarzy, nie wszystkie, ale budzą moje wątpliwości - jeśli nie historią to brakiem wyposażenia, na którym mi zależy żeby było już przy zakupie (czujniki parkowania + ewentualnie kamera, a obowiązkowo zestaw Bluetooth do rozmowy przez telefon...).

Postanowiłem rozpocząć poszukiwania wraz ze zaznajomioną osobą w handlu autami na rynkach zachodnich i / lub skorzystanie z usługi pośrednika auto-camp (reklamują się, że rzetelnie pomagają w sprowadzeniu auta z Beneluksu) może ktoś ma doświadczenie lub słyszał o takowej firmie ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl