Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654219 razy)

Offline Bogdan z Piaseczna

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius 2 z 2009
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1440 dnia: 16 Stycznia 2020, 22:29:47 »
Mis090: Ja swojego Priusa 2 gen z 2009 z przebiegiem 216 tys. i z historią kupiłem od warszawiaka, który sprowadził auto miesiąc wcześniej ze Szwajcarii. Świetna cena 21 900.  Szukałem ponad 3 miesiące. Przeglądałem oferty i umawiałem się na jazdy próbne. Jeżdżę jeszcze nim bardzo krótka aby móc o nim więcej powiedzieć. Wg mnie nie śpiesz się. Na wiosnę pojawią się nowe oferty w dobrych cenach. Na zachodzie właśnie sprzedają 10-11 letnie Priusy pierwsi właściciele i takiego ładnego i zadbanego łap. Jak spotkasz taki egzemplarz to szybko się decyduj bo będą inni chętni. Przebieg 220-230 dla takiego auta to jeszcze nie jest dużo. Priusem 2 wspaniale się jeździ szczególnie jak lubisz spokojną płynna jazdę. PS. nie ograniczaj się tak mocno kolorem  :-)

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1441 dnia: 17 Stycznia 2020, 22:28:33 »
Mis090: Ja swojego Priusa 2 gen z 2009 z przebiegiem 216 tys. i z historią kupiłem od warszawiaka, który sprowadził auto miesiąc wcześniej ze Szwajcarii. Świetna cena 21 900.  Szukałem ponad 3 miesiące. Przeglądałem oferty i umawiałem się na jazdy próbne. Jeżdżę jeszcze nim bardzo krótka aby móc o nim więcej powiedzieć. Wg mnie nie śpiesz się. Na wiosnę pojawią się nowe oferty w dobrych cenach. Na zachodzie właśnie sprzedają 10-11 letnie Priusy pierwsi właściciele i takiego ładnego i zadbanego łap. Jak spotkasz taki egzemplarz to szybko się decyduj bo będą inni chętni. Przebieg 220-230 dla takiego auta to jeszcze nie jest dużo. Priusem 2 wspaniale się jeździ szczególnie jak lubisz spokojną płynna jazdę. PS. nie ograniczaj się tak mocno kolorem  :-)

Dzięki za odp.
Szczerze powiedziawszy zakup auta z Beneluksu wykrystalizował mi się jako jedyna opcja zakupu swojego pierwszego auta. Pomoże mi w tym zaufana osoba, która jeździ po auta w tamte strony lub pośrednik, z którym wszystko uzgodnie. Co mnie do tego przekonało ?
1. Spodobało mi się, że w tamtych krajach (np Holandia) jest ogólna baza gdzie klarownie podają przebieg, historię i wszystko co z autem związane - a nie jakiś magiczny odkodowywacz vin, ponadto auta mają wzorowo prowadzone książki serwisowe,
2. Wolę zapłacić osobie, która sprowadzi mi pojazd stosunkowo małą kwotę niż dać zarobić handlarzowi 5 tysięcy - tą kasę mogę włożyć w lepszy samochód, z mniejszym przebiegiem, młodszy, bardziej zadbany. Autko będzie do tego sprawdzone stricte wedle moich wytycznych no i oczywiście
generalnie pod katem mechanicznym i technicznym. Porównując oferty z zachodu i z otomoto zauważyłem, że to co oferowane jest przez handlarzy w Polsce  to właśnie w okolicach 5-6 tysięcy taniej można nabyć na zachodzie czyli auto gorsze a kasa do kieszeni handlarza. Mam budżet zwiększony w okolicach ~30 k zł, liczę na super egzemplarz, dam znać jak kupię  :)

Offline Bogdan z Piaseczna

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius 2 z 2009
« Odpowiedź #1442 dnia: 18 Stycznia 2020, 10:56:26 »
To chyba najlepszy pomysł. Aktualnie w komisach to głównie leżaki. Jak coś jest świeżego i ciekawego to znika w ciągu tygodnia. Za taką kwotę to możesz kupić III, ale osobiście jestem zdania, że Prius II jest ciekawszy i bardziej niezawodny i może lepiej kupić końcówkę produkcji II niż początek III. Ale to już Twoja decyzja i też pewnie kwestia okazji. Udanego zakupu.
Poniżej fajne filmiki poglądowe o Prius II
https://www.youtube.com/watch?v=kVqt2mG_dc0
https://www.youtube.com/watch?v=C08e_FE7Z2Q&t=38s
https://autostarttest.wixsite.com/auto/z-priusem-na-co-dzien
https://www.youtube.com/watch?v=uDhkCaMYiG0&t=303s
https://www.youtube.com/watch?v=lny5BTHD5WM

Offline wodawproszku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1443 dnia: 21 Stycznia 2020, 10:53:22 »
Witam forumowiczów!

Jestem tutaj nowy - planuję zakup Priusa+ - sprowadzonego ponad trzy lata temu z USA (rocznik 2015, przebieg ok 100tys.) na użytek prywatny (kupuję od os. prywatnej). Umówiłem się w ASO Toyoty w Krakowie na sprawdzenie ale zaniepokoiło mnie to że serwisant powiedział że nie mogą wykonać testu układu hybrydowego bo 'nie mają przejściówki'. I tutaj zapaliła mi się lampka - jeśli w ASO toyoty jest problem z podpięciem się do tej wersji to czy nie będzie problemu gdyby (tfu, tfu, odpukać) kiedyś wystąpił jakiś problem z samochodem? Ma ktoś doświadczenia z tą wersją? Ew. może ktoś polecić sensowny warsztat w okolicy Krakowa/Myślenic który zajmuje się serwisowaniem hybryd? Zanim zdecyduję się na zakup chciałbym wiedzieć gdzie ew. można się udać po pomoc... (tak wiem - Priusy się nie psują :) ale strzyżonego Pan Bóg goli :)... czy jakoś tak)
Kolejna sprawa to na co zwrócić uwagę oglądając hybrydę? Da się jakoś wypatrzeć symptomy problemów podczas jazdy próbnej? Może jakiś link do sensownego poradnika? Coś tam już czytałem ale wiadomo - na forach zawsze najlepsze porady! :)

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Offline wodawproszku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1444 dnia: 21 Stycznia 2020, 14:07:24 »
Z przejściówką sprawa się wyjaśniła - w innym ASO dowiedziałem się że na całą Polskę serwisy mają kilka testerów do wersji amerykańskiej. W razie potrzeby ściągają do siebie. Test układu hybrydowego można umówić w takim wypadku ale z wyprzedzeniem max 1.5 tygodnia. Co do reszty pytań to dalej aktualne :)

Offline Gutek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa-sprzedam priusa
« Odpowiedź #1445 dnia: 24 Stycznia 2020, 23:38:03 »
Witam, kupiłem priusa w VI 2018, rocznik 2012 po llfcie. Kupiony w salonie, jeździł 3 lata w firmie farmaceut. Potem pracownica odkupiła go na 3 lata i potem ja. Przebieg-ok.180kkm. Po zakupie zrobiłem test baterii 2x, ost. VI 219- ok. Wymieniłem olej w przekładni, 2x silnikowy Toyota + klocki, świece i nic więcej. Auto moim zdaniem bez wad. Zdecydowałem wrócić do lexusa RX tym razem hybryda.Kiedy znajdę odpowiedni egzemplarz, psusak będzie gotów do sprzedaży.Na razie co dzień pracuje, nie na taxi. Prius spisuje sieę od chwili kupna nienagannie. Jeżdże 90% po Warszawie, chociaż ostanio była Słowacja i Węgry.Potrzebuję jednak auta wyżej zawieszonego na dojazdy na działkę, prius nie daje rady więc kupiłem drugie "działkowe" auto, ale generalnie ten patent się słabo sprawdza. Od listopada przepalam drugie auto, jadę kilka km etc., padł akumulator itd.Krótko mówiąc: prius zadbany w doskonałym stanie z atestami baterii będzie do sprzedania za 42000pln. Mój telefon 601055808.

Offline krzyw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1446 dnia: 10 Lutego 2020, 13:31:13 »
Hej,
Jestem nowy i planuje zmienic moja e12 na cos wiekszego i padlo (chyba) na priusa III, budzet mam kolo 45.000, wiec podejrzewam, ze wystrczy na lepsza wersje ponizej 100k km. Przegladalem i czytalem dosc sporo, co sadzicoe o:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-jedyny-w-takiej-wersji-prestige-warszawa-ful-led-ID6CQUO3.html#0d01444843

vin przepisalem:
jtdkn36u205489378

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #1447 dnia: 11 Lutego 2020, 15:48:56 »
srednio widze ze autoz francji przyjechalo na kolach bez uszkodzen

przy tym przebiegu auto powinno robic 12 tysiecy rocznie czyli 1000km miesiecznie  - oczywiscie nie jest to niemozliwe .

mialem duzo aut z francji nie toyoty inne marki

auta brudne i zaniedbane trzeba bylo je ogarnac na solidny serwis tez nie ma co liczyc .

to tylko moje doswiadczenia .

to auto wyglada ladnie i moze byc dobrze .

musisz sprawdzic w warsztacie jakims .

historia za granica trudna do ustalenia w przypadku toyoty.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Warszawski kierycha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1448 dnia: 11 Lutego 2020, 22:02:40 »
Witam. Dla mnie to dziwne że na początku opisu jest że to prius plus, jak to zwykły prius, już wydaje się że człowiek słabo zna temat, ale to tylko moje zdanie.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #1449 dnia: 12 Lutego 2020, 11:56:03 »
najlepiej pojedz z kims na pierwsze ogladanie kto jezdzi z rok/dwa priusem

to wylapie mankamenty a pozniej jakis dobry warsztat .

prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline krzyw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1450 dnia: 12 Lutego 2020, 12:22:42 »
Dzieki za spojrzenie, odpuszcze raczej, bo daleko mam i nie ebde jechal po ww komentach :) poczekam na cos innego

Offline rezus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1451 dnia: 13 Lutego 2020, 15:37:04 »
Cześć,

Jeżeli ktoś szuka Priusa 3gen to polecam - https://www.olx.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hsd-CID5-IDDz65s.html#0741795c2c
Samochód z Polskiego salonu co uważam za plus, historia w ASO i bateria na gwarancji.
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2020, 15:44:47 wysłana przez rezus »

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1452 dnia: 14 Lutego 2020, 21:03:55 »
Hej szukam informacji jakie są/były w p3 po liftingu warianty, life executive, gdzie mogę znaleźć info co było na wyposażeniu. Sprzedalem mojego p2, w sumie ogłoszenie wisalo kilkanaście godzin, chyba pierwszy samochód do którego miałem olbrzymi sentyment.

@krzyw z takim podejściem to widzę, że chcesz dobrego giota upolować. Został sprowadzony i Jeszce ktoś musi na tym zarobić z 2-4 tys zł. To po ile kupiony?
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2020, 21:09:31 wysłana przez arthi »

Offline krzyw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1453 dnia: 14 Lutego 2020, 23:25:35 »
Moge nawet doplacic, ale zalezy mi zeby nie mial stluczki itp

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1454 dnia: 15 Lutego 2020, 12:05:45 »
Każdy ma swoje podejście, ale jakbym miał coś doradzić to unikaj handlarzy, bo oni oszukują zawodowo. Od osoby prywatnej jesteś w stanie coś wyciągnąć. Rozmawiałem z właścicielem tego białego Priusa z Warszawy. Interesujący samochód, jutro ktoś ma przyjechać, a w poniedziałek inny ma go oglądać w ASO. Bezwypadkowy, 4 zmiany właściciela w cepiku. Fajne wyposażenie, ale bez wodotrysków. Felgi tylko 15 jak na zdjęciach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl