Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653671 razy)

Offline mnaskret

• Prawie Toyot
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1500 dnia: 26 Listopada 2020, 17:55:19 »
Potencjalny klient powinien mieć pełną informację widząc ogłoszenie, wtedy świadomie może się zdecydować na zakup. W szczególności jeśli chodzi o tak ważny element wyposażenia.

Nie jestem ekspertem, ale po rozmowach z mechanikami nie zdecydowałem się na wymianę silnika. Zwracali głównie uwagę na to, że sprzedawca chciał wymienić silnik u swojego mechanika i w związku z tym wykonanie byłoby wątpliwej jakości. Według nich trzeba mieć sporo doświadczenia z hybrydami, żeby zrobić to dobrze w Priusach. Silnik też mógł pochodzić z niepewnego źródła i nie być w pełni sprawny.

Sprzedawca na początku zaproponował wymianę silnika na własną rękę, ale ja naciskałem na zwrot pieniędzy. Przez długi czas przeciągał sprawę, zrzucał winę na okres urlopowy i nie dawał mi odpowiedzi, czy zgadza się na zwrot pieniędzy. W końcu poinformował mnie, że wymienił silnik na co nie wyraziłem zgody. Wtedy przesłałem mu oświadczenie o odstąpieniu od umowy, na które po długim czasie ostatecznie się zgodził. Pieniędzy jednak nie zwrócił i aktualnie toczy się postępowanie sądowe.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #1501 dnia: 26 Listopada 2020, 18:34:38 »
I teraz mamy pełny obraz całej sytuacji.
Auta nie ma co skreślać z powodu wymiany silnika, bo jak sam napisałeś wywaliło dziurę w bloku, więc był nie do uratowania i wymiana była konieczna.

Natomiast sam sprzedający według twoich słów nie jest do końca uczciwy, skoro nie oddał pieniędzy, a przyjął samochód i uznaje za swój wystawiając go ponownie. Dlatego dobrze, że się uaktywniłeś i być może zaoszczędziłeś komuś nieprzyjemności ze sprzedającym w razie problemów z autem.

Offline fonu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1502 dnia: 29 Grudnia 2020, 11:23:04 »
jestem przed zakupem - jest ktoś z okolic Głogowa z PII, kto poświęci mi swój czas na pokazanie na co zwrócić uwagę przy zakupie PII

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1503 dnia: 08 Marca 2021, 17:37:18 »
P3 - przedlift vs. polift, przymiarki do zakupu
Info jakie znalazłem nt. różnic to zmiany lamp, zderzaka, ponoć utwardzono trochę zawieszenie, jakieś drobne zmiany w środku.
Katalogowo podaje się inne przyspieszenie i inne spalanie.
Teraz pytania do użytkowników - czy faktycznie różnice są zauważalne, czy może jest to wyłącznie kosmetyka i nie warto się tym sugerować? Czy może jest tak, że poliftowe są znacznie lepiej wyposażone?
Czy mały prześwit nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu?
Czy po 10 latach zaczynają się problemy z korozją od spodu?
Jeśli ktoś coś chce do tego dodać to chętnie poczytam  :cheesy:
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1504 dnia: 08 Marca 2021, 17:42:30 »
P3 - przedlift vs. polift, przymiarki do zakupu
Polift ma światła dzienne.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1505 dnia: 08 Marca 2021, 21:07:27 »
Jak masz pieniądze na polifta, to polift. Nowocześniejszy komputer, inne plastiki, składane lusterka, światła dzienne, uchwyt na kubek w podłokietniku. Ja wybrałem przedlifta, bo cena i wyposażenie zadecydowało. Nie chciałem jeździć golasem z h4, z mechanicznym lusterkiem wstecznym, bez czujników deszczu czy świateł. Korozji nie ma, przynajmniej u mnie, ale pewnie jak trafisz
Byłem oglądać 8 latka polifta z Polski i wyglądał gorzej niż mój 10 letni z Niemiec. W Niemczech też sypia solą jakby co. Mały prześwit przeszkadza tylko jak jesteś doładowany np. 5 osób w tym 3 z otyłością i masz wysoki próg. W 99% nie ma problemu.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2021, 21:35:15 wysłana przez arthi »

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1506 dnia: 12 Marca 2021, 17:15:47 »
Dzięki Panowie! O takie info właśnie mi chodziło. :)

A czy wersje wyposażeniowe w przed i po wyglądały tak samo czy się pozmieniało? - czyli czy np. Prestige będzie miał przez całą produkcję mniej więcej to samo? Co do nawigacji - czy mapy da się jeszcze zaktualizować przy rozsądnym nakładzie kosztów?
I co warto sprawdzić oprócz baterii trakcyjnej, co jest specyficzne dla Priusa?

Póki co zrobiłem przegląd ogłoszeń, żeby przygotować budżet. Prawidłowość widzę taką, że samochody z najmniejszym deklarowanym przebiegiem i często z 2014/2015 roku są z USA a cenowo są porównywalne z europejskimi tylko przebiegiem większym o ok. 100kkm. W necie w wielu artykułach odradzają zakup tych z USA, przy czym twardych argumentów jeszcze nie trafiłem i zdanie mam niewyrobione.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline qbaxs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1507 dnia: 12 Marca 2021, 22:07:29 »
Te z USA wszystkie są walone, jedne bardziej inne mniej, można trafić na auto po zalaniu. Sprawdzaj te ze stanów po numerach vin bo na aukcjach były wystawiane i często są zdjęcia i opisy co z nimi było np. na www.copart.com

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #1508 dnia: 12 Marca 2021, 23:26:17 »
W necie w wielu artykułach odradzają zakup tych z USA, przy czym twardych argumentów jeszcze nie trafiłem i zdanie mam niewyrobione.

Oprócz wypadkowej przeszłości w pakiecie z USA dostajesz radio z częstotliwościami nieparzystymi, brak przeciwmgielnego z tyłu(to akurat łatwo dorobić), Farenheity na wyświetlaczu, MPG i gumową kierownicę.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1509 dnia: 13 Marca 2021, 08:20:55 »
Te z USA wszystkie są walone, jedne bardziej inne mniej, można trafić na auto po zalaniu. Sprawdzaj te ze stanów po numerach vin bo na aukcjach były wystawiane i często są zdjęcia i opisy co z nimi było np. na www.copart.com

Podałeś portal aukcyjny a sprawdza się auta z usa gdzi indziej  :good:

W necie w wielu artykułach odradzają zakup tych z USA, przy czym twardych argumentów jeszcze nie trafiłem i zdanie mam niewyrobione.

Tak naprawdę jeżeli auto nie było mocno rozbite i cena jest atrakcyjna to nie ma twardych argumentów.
 Oczywiście weryfikacja musi się odbywać na chłodno i przez osoby które się znają czyli najlepiej zaprzyjaźniony blacharz albo mechanik.

Offline fonu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1510 dnia: 13 Marca 2021, 12:03:51 »
Kupowanie Priusa II 2008-9 rok ~150-200 tys km ma sens ? Pojeżdżę nim kolejne 10 lat?
Nie chcę się rozczarować ale II najbardziej mi podoba się, trochę wiek takich aut mnie odstrasza.

2.
Na jaką kwotę racjonalny egzemplarz mam przeznaczyć? 15-20 czy raczej 25 ? a może więcej.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1511 dnia: 14 Marca 2021, 08:50:18 »
W budżecie 20+ to ze 100%, historią i przebiegiem maksymalnie 200k, w wersji z kamerą i może w skórach jak trafisz. Nie wiem czy na twoim miejscu nie szukałbym w Niemczech, Holandii czy Szwecji. To jest koniec produkcji, więc na pewno przejedziesz kolejne 5-6. Na pewno będziesz musiał zrobić zabezpieczenia antykorozyjne. Warto przetestować baterię, najelepiej jakby z jakiegoś dziwnego powodu była wymieniona. We wszytkich jeśli nie były użytkowane w górach będzie siedzieć oryginalna jeszcze. Jak będziesz kupował to aktualne warto się zapytać czy ma katalizator oryginalny, pomijając to, że kradną na potęgę, to niestet nawet sprzedawcy zaczęli go wycinać i nie widza w tym problemu.

@mdo nie wiem jak przed, ale w polifcie prestige to jest golas, przynajmniej ten co oglądałem,  brak czujników, najprostszy komputer, swiatła h4, tylko wnętrze ladne, bo polskory
...
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2021, 09:41:28 wysłana przez arthi »

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1512 dnia: 16 Marca 2021, 21:10:26 »
Dzięki jeszcze raz!
Sprzedaż P3 w Europie w latach: 2009-2011 109.000 sztuk, 2012-2015 45.000 szt., z czego dwa ostatnie roczniki tylko 14.000 szt.
To tylko statystyka, ale jeśli nie chcę tracić czasu na odjechaną konfigurację z końca produkcji, to chyba nie ma co odrzucać przedlifta.
Z tymi z USA jest tak jak ledziu pisze - trzeba by dokładnie zweryfikować konkretny egzemplarz, więc z braku czasu chyba sobie daruję, konwersji radia czy wyświetlaczy też mi się nie będzie chciało robić. Chociaż bez skreślania bo może coś obok domu się trafi.

@fonu wygląd kwestia gustu - kluczowe jest pytanie o budżet. Poliftowych P2 (2006-2008) sprzedało się 96.000 a w PL pewnie pojedyncze sztuki, więc zależy na co trafisz. Rozważałem P2, ale wymiary i waga są te same, przy tym słabszy silnik, norma Euro też niższa. To ostatnie jest śmieszne, ale coraz więcej piszą o ograniczeniach w ruchu. Też planuje długo pojeździć, więc biorę to po uwagę. Druga rzecz trasa / miasto jest u mnie prawie 50/50 i wiele opinii wskazuje na to, że P3 lepiej od P2 sobie poradzi w trasie - stąd ten wybór.

Teraz muszę jeszcze konfiguracje wyposażenia jakoś ogarnąć...
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #1513 dnia: 17 Marca 2021, 12:17:57 »
W Polsce P2 nawet nie było oferowane przez salony Toyoty. Wszystkie egzemplarze jeżdżące po PL to import. Toyota w Polsce zaczęła oferować Prusaki dopiero od 3 generacji.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1514 dnia: 17 Marca 2021, 18:01:16 »
Nie pomyliłeś 1z 2? Widziałem już kiedyś w ogłoszeniu p2 na sprzedaż salon polska, nawet pytałem tutaj, bo miała dziwną konfigurację.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl