Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654022 razy)

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1545 dnia: 22 Lipca 2021, 10:38:01 »
No jak to prawda to nówka sztuka.

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1546 dnia: 19 Sierpnia 2021, 23:01:51 »
Rozpisywałem się tu, to się przyznam że w końcu Aurisa TS kupiłem. Końcówka 2015, 95kkm, wersja comfort, 1H2. I na razie jestem zadowolony, chociaż koncepcji z P3 trochę mi żal. :)
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #1547 dnia: 20 Sierpnia 2021, 06:54:40 »
Wazne ze coś wrescie kupiłeś. A Auris moim zdaniem fajne auto.

Offline linuxp

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius+
« Odpowiedź #1548 dnia: 22 Sierpnia 2021, 12:37:46 »
Cześć, to mój pierwszy post i chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.

Rozglądam się za samochodem z 7 miejscami i jak do tej pory serce i rozum podpowiada Verso. Ale zobaczyłem też Prius Plus - co nie wchodząc w technologię hybrydy, jest prawie bliźniacze do Verso pod kątem ilości miejsca. Mam 3 dzieci, jeszcze w fotelikach, ale potrzebuję jednego miejsca "ekstra".

Nie mam niestety jeszcze wiedzy i doświadczenia jeżeli chodzi o hybrydy - no może kilka odcinków ZacharOff, w których pokazywane były hybrydy ;) więc trudno mi znaleźć dobre argumenty za tym, żeby wybrać Plusa a nie Verso.
Z tego co wyczytałem w tym wątku, to dla wielu z forumowiczów, zakup samochodu z przebiegiem 200/300kkm to nie problem - w sensie przebieg nie jest problemem. Wiadomo są rzeczy typu zabezpieczenie korozyjne, ogólny stan mechaniczny itd. Ale właśnie jak to jest z tymi przebiegami?
Prius Plus to praktycznie samochody sprowadzone i często samochódy służące jako taxi - ale przecież nie wszystkie.

Na co zwrócić uwagę przy takim samochodzie? Na otomoto znalazłem trzy Priusy Plus:
1. faworyt jeżeli chodzi o rok + przebieg - przejechane 100kkm, 2017 (https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-maly-przebieg-ID6DYK9p.html#aa7049ca68)
2. fawory jeżeli chodzi o koszt - przejechane 194kkm, 2012 rok (https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-bezwypadkowa-7osobowa-panorama-kamera-led-mr-2013-wzor-ID6E24jq.html#aa7049ca68)
3. przejechane 250kkm, 2016 rok i sprzedający informuje, że sam sprowadził z Niemiec, (https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-7-osobowy-100-bezwypadkowy-i-oryginalny-przebieg-ID6E0y6B.html#aa7049ca68)

Czy ktoś z Was, ma może Plusa, kupował go w Polsce - miałby czas i chęć podzielić się wrażeniami po zakupie? Co trzeba zrobić w takim samochodzie na "dzień dobry", czy lepiej dopłacić do tego z 2016 czy 2017 roku, czy lepiej zaoszczędzić kasę kupując wersję z 2012 a "zaoszczędzone" pieniądze włożyć w (nie wiem czy to dobre sformułowanie) doprowadzenie samochodu do stanu idealnego?

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1549 dnia: 22 Sierpnia 2021, 15:13:36 »
Ten pierwszy to ostrożnie, moim zdaniem ma 3 -4 razy tyle. Nie chciało się komuś wymieniać kierownicy, więc tylko obszył....
Jak to jest twój faworyt to nie wiem  :song:

Prius+ to jest tak trudny temat, że lepiej od razu założyć, że latał na taxi lub na uberze.
Z tych co podałeś to tylko 2 i 3 warto rozważać o ile przebieg jest 100% do potwierdzenia.
Z tych 3 to 3 najciekawsza, ma aktywy tempomat i polift, ledy, ale z ceną ktoś trochę odpłynął.
Generalnie polecałby ostrożność

Za ~34-40k są polifty 2016-2017 po taxi, przebieg ~400k w Niemczech.
 Tylko schodzą najczęściej na pniu, więc trzeba mięc gotówkę w zębach, jechać i nie zadawać pytań.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2021, 15:28:23 wysłana przez arthi »

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1550 dnia: 22 Sierpnia 2021, 15:33:42 »
Trzeba być bardzo ostrożnym i szybkim.
Bo jak coś jest godne uwagi szybko znika.
Prawie rok szukałem Plusa i od marca jestem właścicielem.
Polecam auto.
Jest to moja druga hybryda, pierwszym był Prius 3.
Powodzenia

Offline linuxp

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1551 dnia: 22 Sierpnia 2021, 17:22:20 »
Dzięki za podpowiedzi.
Jeżeli chodzi o skale faworytów - to oparte tylko na roku produkcji i przebiegu.
Czyli lepiej byłoby albo samemu sprowadzić sobie z Niemiec albo odpuścić i zostać przy Verso.
Ok - ale od strony mechanicznej rozumiem, ze przebieg rzędu 250kkm jest jak najbardziej ok i można zrobić jeszcze z 50kkm (u mnie to około 5 lat) ;)

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1552 dnia: 22 Sierpnia 2021, 17:57:25 »
Pierwszy link, to jak arthi napisał, za mało przebiegu. Patrząc na zużycie w środku. Dodatkowo tył żle złożony, szpary przy klapie.
Auto z drugiego linku, gość handluje hybrydami z Holandii, przywozi na zamowienie, ale można też z nim jechać, wybrać wcześniej przez neta i kupić auto bardziej pewne niż auto po Niemcu. Wiele aut w Holandii ma serwis do końca w Toyocie. Dodatkowo jedziesz z kimś kto ma pojęcie o hybrydach. Jest to chyba najrozsądniejsza opcja kupna P+ w Polsce.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1553 dnia: 22 Sierpnia 2021, 18:15:26 »
Jeśli robisz takie przebiegi jak najbardziej nie ma się czego bać moim zdaniem, aczkolwiek pamiętaj, że nie jest tak, że ten model nie ma swoich bolączek, więc im mniej tym lepiej, byle potwierdzozone.

Na baterie masz 10 lat gwarancji od daty produkcji, więc chociażby z tego powodu warto brać świeższy rocznik. Wykonując co roku przegląd układu hybrydowego za ~250zł otrzymujesz gwarancję na kolejne 15k km lub rok. Tak jak napisał kolega samochody z Holandia to jest dobry kierunek poszukiwań. teoretycznie można nawet sprawdzić historie jak sprzedawca poda prawdziwe numery rejstracyjne z tego kraju. Jak jest coś ciekawego w Polsce to znika raz dwa.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2021, 18:17:12 wysłana przez arthi »

Offline mops

• Początkujący
« Odpowiedź #1554 dnia: 23 Sierpnia 2021, 12:46:50 »
Cześć,

to mój pierwszy post tutaj wiec z miejsca proszę o wyrozumiałość ;)

ze względu na powiększenie rodziny zacząłem szukać priusa 3gen, polift. Jak na razie widzialem 2 sztuki, pierwsza z podwarszawskiego komisu okazała się niestety porażką (np zaparowana przednia lampa a woda stoi do polowy w przeciwmgielnym, sprzedający twierdzi że ten model tak ma) drugi wyglądał bardzo ciekawie bo względnie niski przebieg, dobre wyposazenie (jbl, ledy, hud, podgrzewane fotele, asystent parkowania). Samochod sprowaszony byl z francji, pojezdzony pare lat w polsce, byl lekko dotkniety w tyl ale nic poważnego.

Przy oględzinach wyszło że wymieniana byla przednia szyba na jakis zamiennik, w jednym miejscu brzydko wklejona dodatkowo, oraz wewnątrz wymienione były przednie i tylne fotele na welury co spowodowało że kostki pod fotelami nie pasują i nie były podłączone ale na desce świeciły się żadne kontrolki od poduszek. Wg raportu autodna samochod oczywiscie bezwypadkowy.

Macie może pojęcie co mogło się tam zadziać i czy w ogole warto brać taki przypadek do ASO i płacić za przegląd? Przy okazji na co szczególnie zwracać uwagę oglądając priusy 3gen? Sorry za takie podstawowe pytania ale bedzie to moja pierwsza hybryda więc jestem laikiem w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2021, 13:08:36 wysłana przez mops »

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1555 dnia: 23 Sierpnia 2021, 14:55:01 »
Takie egzemplarze sobie odpuszczaj.
Tu chodzi o bezpieczeństwo. Nie podłączone kostki pod fotelem?
Sprzedający czasami nie mówi, ze ten model tak ma?
Znalezienie dobrego egzemplarza naprawdę jest ciężkie.
A wiec powodzenia i wytrwałości.

Offline PiotrK83

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1556 dnia: 25 Sierpnia 2021, 22:07:33 »
Witam wszystkich, to mój pierwszy post więc od razu do rzeczy:)

Rozważam zakup priusa. Na początku miał być p3 ewentualnie auris 1 hybryda. Ale potem natrafiłem na info o problemach z uszczelka pod głowicą. Proszę o potwierdzenie czy dobrze zrozumiałem te info tzn, że problem z upg wynika z awarii elektrycznej pompy wody ? Czy może ten typ tak ma i wcześniej czy później upg  jest do zrobienia?
Jest to dla mnie o tyle ważne, że w pewnym momencie zrezygnowałem z szukania p3 na rzecz p2
Pozdrawiam   

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1557 dnia: 26 Sierpnia 2021, 10:28:10 »
@mops
szukałem polifta i sobie odpuściłem. Ogłoszeń jak na lekarstwo, potem jak się pojedzie obejrzeć to też różnie - nawet jeśli cena jest wysoka.
Jeśli chcesz P3 w rozsądnym stanie, to musisz mieć sporo cierpliwości i być może szybko podjąć decyzję.

@linuxp
ten trzeci link patrząc po tle jest od MM Nice Cars, które ma dobre opinie. Miałem od nich ISa, na minę kupującego nie wpuszczą, ale oczywiście każdy sam sprawdza dany egzemplarz.

@PiortK83
tego typu problemy to raczej wynik dużego przebiegu lub zaniedbań. Orientując się przed zakupem nie miałem wrażenia, żebym miał się tego obawiać (przy czym nie oglądałem samochodów powyżej 200kkm).

Życzę powodzenia :)
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline linuxp

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1558 dnia: 26 Sierpnia 2021, 11:27:07 »
dzięki wszystkim za podpowiedzi i cenne rady.
@mdo - sprawdzenie to rzecz oczywista, zastanawia mnie tylko co albo raczej ile trzeba włożyć na początek ;) wiem, że każdy używany wymaga takiego wkładu
Z racji, że na otomoto jest mało P+ to zastanawia mnie często np. dlaczego taki z 2014 https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-ID6E3fUN.html#8f93307264 jest za niecałe 30 tysięcy, a z tego samego roku ale z przebiegiem o ponad 100 tysięcy większym jest już za 42 tysiące - https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-toyota-prius-ID6E33wF.html#01bae33225

wiem wiem - "o ile przebieg prawdziwy" i pewnie w przypadku tego za 42k jest mu bliżej prawdy :D

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #1559 dnia: 26 Sierpnia 2021, 12:04:41 »
Wszystko zależy od danego egzemplarza. Ja byłem ostatnio w salonie Toyoty i dałem im wycenić mojego P3+. Rok 2012, 276k km bezwypadkowy i.... chcieli go odkupić ode mnie za 41 tys zl. Czyli wystawili by go w okolicach 50 tys zł. Uczciwe samochody niestety się cenią.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl