Autor Wątek: Xenony w Carinie (F)  (Przeczytany 33183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomek_paseo

• Gość
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Lipca 2005, 18:53:39 »
Cytat: topol

A co z miganiem długimi? standrdowo xenony mają konwencjonalne światełka do tego. O ile sięnie mylę....

A więc wygląda to tak:

W autach fabrycznie posiadających ksenony występują dwie opcje: światła długie w oddzielnej soczewce, lub odbłyśniku (na przykład żarówki H7) lub światła długie również występujące w formie ksenonowej - wtedy takie lapmy zwiemi biksenonowymi :)

Natomiast w przypadku samodzielnych przeróbek auta na ksenon dużo łatwiej jest w sytuacji, kiedy światła długie i krótkie zasilane są odzielnymi żarówkami - na przykład Avensis (w przeciwieństwie do Cariny). Z tego co wiem można jednak żarówkęH4 odpowiadającą za światła długie i krótkie zastąpić jedną soczewką - która zastąpi nam wszystko :) Niestety, jest to chyba dość droga sprawa i wielu "domorosłych" tjunerów zastąpiło H4 na pojedynczą żarówkęksenonową i... jeżdża teraz tylko na światłah mijania   :-DD

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Lipca 2005, 21:39:18 »
Nie ma wyjścia, trzeba bixenony :) a swoją drogą co do spryskiwaczy, to są to chowane czy na stałe brzydko sterczące na zderzaku?

No i jak wygląda możliwość spolerowania oryginalnych szkiełek?

lifeson

• Gość
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Lipca 2005, 22:27:40 »
topol ma fajne kompleksowe podejscie do sprawy, bo bez spryskiwaczy i ukladu samopoziomowania to wspolczuje tym jadacym z przeciwka i  ... sobie :)

Offline QwErTy256

• Toyot Leżący
  • *
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Lipca 2005, 22:37:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie ma wyjścia, trzeba bixenony  a swoją drogą co do spryskiwaczy, to są to chowane czy na stałe brzydko sterczące na zderzaku?

wystaja na stale :)
http://img03.allegro.pl/photos/oryginal/57/5792/579291/57929102 tu zdjecie masz :)

topol

• Gość
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Lipca 2005, 09:57:33 »
Cytat: tomek_paseo
Cytat: topol

A co z miganiem długimi? standrdowo xenony mają konwencjonalne światełka do tego. O ile sięnie mylę....

A więc wygląda to tak:

W autach fabrycznie posiadających ksenony występują dwie opcje: światła długie w oddzielnej soczewce, lub odbłyśniku (na przykład żarówki H7) lub światła długie również występujące w formie ksenonowej - wtedy takie lapmy zwiemi biksenonowymi :)

Natomiast w przypadku samodzielnych przeróbek auta na ksenon dużo łatwiej jest w sytuacji, kiedy światła długie i krótkie zasilane są odzielnymi żarówkami - na przykład Avensis (w przeciwieństwie do Cariny). Z tego co wiem można jednak żarówkęH4 odpowiadającą za światła długie i krótkie zastąpić jedną soczewką - która zastąpi nam wszystko :) Niestety, jest to chyba dość droga sprawa i wielu "domorosłych" tjunerów zastąpiło H4 na pojedynczą żarówkęksenonową i... jeżdża teraz tylko na światłah mijania   :-DD

Z tego co mi wiadomo, to w biksenonach jest jeden żarnik i blenda ewentualnie korekcja położenia soczewki, która ma dwa położenia - "krótkie" i "długie" - ze względdu na czas potrzebny na przestawienie blendy - który zdecydowanie utrudnia wtkorzystanie biksenonów do sygnału świetlnego, instalowane są konwencjonalne H7 tylko do "mrugania"...
Chyba że sięmylę....
  :csmoker

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Lipca 2005, 16:44:57 »
Widzialem na wlasne oczy zdemontowana soczewke od merola ML ktora miala klapke zmiany swiateł sterowana elektromagnesem i zmiana swiatel trwa ułamek sekundy.
Co myslicie o wstawieniu calym lamp przednich od Punto II?

Martini

• Gość
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Lipca 2005, 17:54:44 »
Witam!

Wydaje mi sięże montaż żarówek mocniejszych od oryginalnych może być ryzykowny. Kiedyś w fordzie powypalało mi odbłyśnik w reflektorze. Ten odblaskowy materiał okazał siętak cieniutki i delikatny że po sezonie zimowym z żarówkami mocniejszymi od oryginału miałem do wymiany jeden reflektor.

Lampy od punto... jeżeli wymiar pasuje to czemu nie... ale to jednak już części od fiata a nie od toyoty

CarinaGTI

• Gość
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Lipca 2005, 18:14:41 »
Cytat: Martini
Witam!

Wydaje mi sięże montaż żarówek mocniejszych od oryginalnych może być ryzykowny. Kiedyś w fordzie powypalało mi odbłyśnik w reflektorze. Ten odblaskowy materiał okazał siętak cieniutki i delikatny że po sezonie zimowym z żarówkami mocniejszymi od oryginału miałem do wymiany jeden reflektor.

Lampy od punto... jeżeli wymiar pasuje to czemu nie... ale to jednak już części od fiata a nie od toyoty

cari to nie grozi jeździłem około 2-óch lat na philipsikach GT-150
jedyne sensowne rozwiązanie to albo kupić od Vectry B- bardzo podobne i dużo roboty by nie było :D lub zamontować w tych soczewke

Niech was ręka nie świerzbi i nigdy w życiu nie szpećcie lampami od Punto 2, są przeobleśne, już kiedyś zostały wklejone zdjęcia
Cari z takimi lampami i wygladało koszmarnie!!!

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Lipca 2005, 22:52:25 »
Cytuj (zaznaczone)
Niech was ręka nie świerzbi i nigdy w życiu nie szpećcie lampami od Punto 2, są przeobleśne, już kiedyś zostały wklejone zdjęcia
Cari z takimi lampami i wygladało koszmarnie!!!

Dobra,dobra,żartowalem tylko.Kiedys mialem w carinie żarowki 100W i niestety popalilo mi troche farbe na odbłyśniku.Porobily sie pekniecia i zluszczenia na lustrze w poblizu zarowki.

topol

• Gość
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Lipca 2005, 09:02:09 »
Cytat: carinus
Co myslicie o wstawieniu calym lamp przednich od Punto II?

BLEEEEEEEEEE, SĄ OBLEŚNE!!!!!!!!!!!!!

topol

• Gość
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Lipca 2005, 14:11:40 »
Cytat: carinus
Tak,lampy.Koniecznie z "gladkim"szklem bez garbikow albo polerowanie naszych fabrycznych szkielek.Potem juz tylko zamontowanie wszystkiego w kupke i dobre ustawienie.Ale widok drogi oswietlony takim swiatelkiem nie moze sie rownac do najlepszych konwencjonalnych zarowek.

Drogi Carinusie, a gdzie można nabyć takie lampy z nieryflowanym szkłem??? Ewentualnie gdzie zeszlifować fabryczne lampy??

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Lipca 2005, 15:56:48 »
Na razie staram sie poszukac jakis innych oryginalnych lampek z gladkim szklem.Polerowanie troche kosztuje i nie daje takich efektow jak oryginal fabryczny.Po drugie takie polerowane szklo jest troche ciensze i potrafi szybko peknac pod naciskiem lub od kamyczka.Nie mam teraz za duzo czasu i okazji do eksperymentow ale polecam osobom ktore maja mozliwosc poszperania w lampach zeby poszukali czegos co da sie jakos wszczepic do naszych autek.Najbardziej zblizone lampy byly od Vectry A a po przerobkach weszly by nawet od wersji B.Szkoda ze lampki tuningowe do cariny z dwoma zarowkami sa zbyt drogie jak dla nas bo to szybko by zalatwilo problemy.

topol

• Gość
Re: Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Sierpnia 2005, 15:42:39 »
Cytat: Michal_P
Proponujętu kontynuować temat z "Ospojlerowania".
Mam takie pytanie Carinus.
Wspominałeś o montażu Xenonów.
Ile to wyszłobu $$ mniej więcej, co tam trzeba zrobić i jak i gdzie przede wszystkim??:)
Pozdrawiam i z góry dzieki za opdowiedź.

Znalazłem gościa w warszfce, który za 2000 złotych zrobi biksenony do Carinki, a za 1100 ksenony, ale bez długich..... Potrzebuje na to 2-3 dni.
Otwarta pozostaje kwestia przeglądu rejestracyjnego....

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Sierpnia 2005, 21:46:50 »
Moj gosciu od lampek deklarowal sie polowa tej kwoty za biksenony,czyli ok 1200zl.Niestety polerowanie musze wykonac we wlasnym zakresie.Soczewki biseno pochodzic beda wtedy z merola ML i widzialem jak to pracuje bo gosciu pokazal mi sama soczewke gotowa do montowania.

topol

• Gość
Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Sierpnia 2005, 09:22:11 »
W tym przypadku była mowa o gotowych do instalacji, to znaczy na pewno z polerowaniem, nie było mowa czy to z instalacją czy bez. Proste pytanie ile to może kosztować... Z Koszalina chciał za coś takiego 1800 złotych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl