Autor Wątek: Zbyt wysokie spalanie  (Przeczytany 19139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: Zbyt wysokie spalanie
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lutego 2016, 20:03:42 »
...  spod świateł lubię przycisnąć (miny kierujących BMW- bezcenne  :) ...
Potwierdzam  <taniec>

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lutego 2016, 22:43:01 »
Spalanie średnie jest jednostkowym wskaźnikiem ekonomii pojazdu [w ujeciu samego spalania]. Natomiast uogólniona ekonomia jest wynikiem pomnożenia go przez przejechany dystans. Dlatego srednie spalanie zaczyna miec znaczenie przy dużych przebiegach.
W Twoim przypadku miesieczny przebieg to 20x8=160km
Przy spalaniu 6.9 -> ~7 to bedzie jakies 7*4*1.6~45zl /miesiac
Jak wylaczysz ogrzewanie to powiedzmy 5.5*4*1.6~35zl /miesiac

Czy jest o co walczyc?..to juz sam ocen. Ja na tak krotkie dystanse i tak wybralbym rower.
Spritmonitor.de" border="0

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lutego 2016, 22:59:57 »
Również potwierdzam, że dystans 4km z zimnego startu i po południu to samo to najgorsze warunki dla silnika  KAŻDEGO (niedogrzanie, niedoładowanie itp.) . Najlepsze rozwiązanie  tym wypadku to plug-in  :grin:
Nie spodziewaj się wielkiej zmiany.....może latem..... Po teście za miastem zobaczysz, że dogrzany silnik i bateria działa bardziej efektywnie. Popróbuj techniki pulse&glide - przyśpieszenie do żądanej prędkości (ok 60-65 miasto - tak jak inni kierowcy) i odpuszczenie gazu i utrzymywanie tej prędkości na elektryku..... to podstawa w/g mnie. Osobiście mam do pracy ok 13km i.......często jeżdżę rowerem (nie zamykam sezonu). Ale ale!! Ostatnio jeżdżę samochodem bo sobie trochę dłubie w pracy w Aurisku moim nowym  :roll: :roll: :roll: :roll: i powiem ci że przy tej odległości i obecnych temperaturach 6,5 z komputera to norma.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Lutego 2016, 23:35:32 »
Możliwe, że to ciężkie warunki. Mieszkam w małym mieście i kiedy użytkowałem auto tylko i wyłącznie na dystansie poniżej 1,5 kilometra jednorazowo praca/dom/sklep, to wyszło mi uwaga: 9,0 litrów. to dane z ostatnich dni. Dla mnie to dobra wiadomość, bo samochody niehybrydowe w takich warunkach paliły mi 12-14 litrów. Ale wystarczy mi wyjazd na dystansie około 40 kilometrów, żeby drastycznie zmniejszyć spalanie średnie na zbiorniku. Bo pomimo tego, że w małym mieście spalanie jest duże to na bardzo małym dystansie i wystarczy jedna trasa, żeby średnia wyszła mi 6.0l/100 km/ A lubię sobie przycisnąć.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lutego 2016, 01:12:36 »
Mieszkam w małym mieście...
Święta prawda. Hybryda nie jest do małego miasta. W zeszłym roku byłem w yy Ciechocinku z małżonką. Pogoda była do bani, więc zamiast na urokliwe spacery po parku, przemieszczaliśmy się samochodem na krótkie przejażdżki. Nie mogłem zejść poniżej 8 l/100km. W takim przypadku faktycznie engine heater wydaje się nieodzowną instalacją.
Wniosek nasuwa się inny - zbieraj kasę na Plug-in'a - zatankujesz raz na rok, reszta z gniazdka ;)
Już zaczynają się pojawiać na rynku wtórnym, ale ja jeszcze poczekam rok lub dwa, aż zwiększy się ich populacja.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2016, 01:15:36 wysłana przez Priusman »

Offline rast

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lutego 2016, 08:24:57 »
Dziękuję serdecznie wszystkim użytkownikom za odpowiedzi i sugestie, które pozwoliły mi najpierw spokojnie spać a następnie przekonać się, że wszytko z autkiem jest OK!

W weekend zrobiłem około 50 km po za miastem i jadąc bez przesadnego eco-driving ale też nie cisnąc na max spalanie wyszło 4.8 l/100 km.

Natomiast jadąc jak najbardziej eco (jak na moje umiejętności) oraz bez ogrzewania i bez zbędnej elektroniki (nawigacja, radio) spalanie wyszło 4,2 l/100 km:)

Wniosek - jeżeli ktoś porusza się na krótkich trasach po 2-5 km oraz zawsze rusza zimnym autem i do tego jeszcze zimą, może się spodziewać spalania na poziomie 6-8 l /100 km i nie ma się co martwić bo i tak jest to bardzo dobry wynik.

Odnośnie sugestii co do roweru - jak najbardziej ale jak dla mnie to nie w styczniu:)

Odnośnie Plug-In - mieszkam na 6 pietrze w wieżowcu puki co:) jak się przeprowadzę do mieszkania z garażem, PlugIn z pewnością stanie u mnie pod strzechą.

Dzięki Priusman za link do filmiku - daje pełne światło na kwestie spalania w niestandardowych warunkach.

Jeszcze raz dzięki serdeczne wszystkim za pomoc i pozdrawiam serdecznie użytkowników Priusa.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lutego 2016, 09:26:01 »
Plug-in'a bym nie demonizował. Dlaczego? To jest nadal hybryda, a nie auto elektryczne. Więc i tak na początku będzie się chciał zawsze podgrzać. Zimą bez negocjacji ;)

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Lutego 2016, 12:38:08 »
Plug-in'a bym nie demonizował. Dlaczego? To jest nadal hybryda, a nie auto elektryczne. Więc i tak na początku będzie się chciał zawsze podgrzać. Zimą bez negocjacji ;)
Na pewno rozumiesz znaczenie słowa "demonizować"?
A tak przy okazji, czytywałem już posty właścicieli PiP, w których wyrażali swoje obawy o termin " przydatności do spożycia " benzyny w baku, bo od miesięcy nie tankowali, używając samochodu na co dzień.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Lutego 2016, 16:50:35 »
Miałem na myśli PiP jako "demona oszczędności".

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Czerwca 2016, 13:30:21 »
Dołączę się do wątku bo temat jak najbardziej odpowiedni chociaż dotyczy gorących dni.
Moje średnie spalanie z 5 tankowań to 4.7-4.8l. Jak w zegarku. Uznaję to statystycznie za przyzwoity wynik.

Ale coś się zepsuło.... Od tygodnia nie schodzę poniżej 6.8-7.0l. Wiem, jest jak w lato, upały ale jak zauważyłem, że coś ze spalaniem jest nie tak przestałem używać klimatyzacji i wynik się znacząco nie zmienił.
Tak wcześniej nie było - lekko przyśpieszam a po załączeniu spaliny wskaźnik chwilowego zużycia momentalnie idzie do końca skali (nie wiem jak w Priusie ale w Aurisie jest wskaźnik-beleczka chwilowego zużycia wyskalowana do 15l) i do póki nie przestanę przyspieszać pozostaje na maksymalnym położeniu. A jak przestanę przyspieszać i tak mało kiedy schodzi poniżej 10l.

Jeżdżę już tym samochodem 3 miesiąc i tak nie było. Podłączyłem pod komputer - zero błędów.
Co można sprawdzić przed wybraniem się do serwisu - filtr powietrza?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Czerwca 2016, 17:21:44 »
Ja bym poczekał do realnego spalania z dystrybutora, może jakiś czujnik padł i komputer szaleje?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Lipca 2016, 12:49:07 »
Witam, ja jestem użytkownikiem priusa 3 od ok 1,5 tyg, przejechałem już 900km, średnie spalanie ok 5,5, tryb mieszany trasa/miasto 60/40. Czytałem co nieco o zestawach dodatkowych aku oraz przystawki plugin do tych priusów tylko że w usa i australi, i pytanie czy ktoś może wie czy w Polsce ktoś czymś takim się zajmuje, czy to tylko na własną rękę trzeba kombinować?

Offline pitttt80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Lipca 2016, 16:06:24 »
To może lepiej trzeba było od razu kupić wersję plug-in? Takie kombinowanie może być obarczone sporym ryzykiem i na pewno nie tanie. już same akumulatory są drogie - chyba że z rozbitka plug-in - ale ten ma inny wymiar niż w standardowym.Ale może tutaj się wypowie ktoś bardziej zorientowany w temacie.. Co do spalania to bez takich czarów można spokojnie zejść znacznie poniżej twojej średniej. Ja przejechałem obecnie 2300km z tym że więcej po trasie 70/30 i średnie z tego przebiegu mam 4,1 l/100km. Na trasie wychodzi mi ok 3,3 do 3,7 (drogi podmiejskie), autostrada 4,1 - 4,3 i miasto bardzo różnie w zależności od długości odcinka, korków, rozgrzania silnika, naładowania akumulatora od 3,0 do 6,5 l/100km. Wystarczy jeździć z głową wykorzystując dane jakie nam daje wskaźnik obciążenia układu hybrydowego (chg/eco/pwr) i stan naładowania akumulatora. No i oczywiście spokojnie, przewidywanie, płynnie..

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Lipca 2016, 04:01:48 »
Otóż to! PRZEWIDYWANIE ma ogromny wpływ na spalanie. A także znajomość topografii terenu :) Sód mojego domu do Placu Kaszubskiego (gdynianie wiedzą), odpowiednią trasą jestem w stanie dojechać na samej elektryce. Majac na końcu prawie pełną baterię.  Ale inną trasą już nie:)
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2016, 04:07:11 wysłana przez Priusman »

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Lipca 2016, 16:09:24 »
To może lepiej trzeba było od razu kupić wersję plug-in? Takie kombinowanie może być obarczone sporym ryzykiem i na pewno nie tanie. już same akumulatory są drogie - chyba że z rozbitka plug-in - ale ten ma inny wymiar niż w standardowym.Ale może tutaj się wypowie ktoś bardziej zorientowany w temacie.. Co do spalania to bez takich czarów można spokojnie zejść znacznie poniżej twojej średniej. Ja przejechałem obecnie 2300km z tym że więcej po trasie 70/30 i średnie z tego przebiegu mam 4,1 l/100km. Na trasie wychodzi mi ok 3,3 do 3,7 (drogi podmiejskie), autostrada 4,1 - 4,3 i miasto bardzo różnie w zależności od długości odcinka, korków, rozgrzania silnika, naładowania akumulatora od 3,0 do 6,5 l/100km. Wystarczy jeździć z głową wykorzystując dane jakie nam daje wskaźnik obciążenia układu hybrydowego (chg/eco/pwr) i stan naładowania akumulatora. No i oczywiście spokojnie, przewidywanie, płynnie..

Oj tam od razu kupić plugin, ja lubię zrobić coś samemu, dołożyć i cieszyć się z oszczędności. Te spalanie na trasie zależy od terenu, jechałem dzisiaj ponad 20 km i w jedną stronę było sporo pod górkę więc spalanie miałem  5,9, leciałem 140, natomiast wracając tą samą trasą wyszło 4,6.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl