Autor Wątek: Zbyt wysokie spalanie  (Przeczytany 19139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Zbyt wysokie spalanie
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Lipca 2016, 13:27:19 »
Jeżeli samodzielnie to polecam forum elektroda lub samochody elektryczne tam jest parę "modów".
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Sierpnia 2016, 01:32:45 »
Witam . Jezli spalanie gwaltownie wzrasta nalezaloby sprawdzic kilka miejsc, ewentualnie przeczyscic . Jezdze Priusem 3gen codziennie przez 5 dni w tygodniu . Rocznie robie ponad 120tys km . Moj obecny Prius ma przejechane ponad 400 tys km . Jezdze glownie po autostradach gdzie spalanie mam na poziomie 4,5 - 5l w miescie max 6,5l . Proponowalbym sprawdzic ( przeczyscic ) przeplywomierz , filtr powietrza , sprawdzic kiedy byly wymieniane swiece , przeczyscic rurke od EGRu , przeczyscic przepustnice . Jezeli to nic nie da to bedzie trzeba zagladnac do zaworu EGR ktory lubi sie przytykac . Mozna nalac plynu do czyszczenia ukladu paliwowego np Techron albo Seafome i lac dobej jakosci paliwo . Sa przypadki ,szczegolnie w lecie , kiedy prius nie chce przelaczyc sie na silnik elektryczny mimo ze silnik spalinowy osiagnal temp robocza . Powodem jest zabrudzony wentylator baterii trakcyjnej . Komputer nie pozwala na uzycie baterii ze wzgledu na jej zbyt wysoka temp . Jest to jedna z przyczyn wysokiego spalania latem w miescie
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2016, 01:40:24 wysłana przez Pawadam »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Sierpnia 2016, 16:34:45 »
...... Komputer nie pozwala na uzycie baterii ze wzgledu na jej zbyt wysoka temp . Jest to jedna z przyczyn wysokiego spalania latem w miescie Pozdrawiam

Miałem taką sytuację gdy nie chciałem włączać klimy latem bo dzieciaki miały mokre głowy z tyłu (żeby ich nie przewiało) no i jechaliśmy przez pewien czas w dość ciepłym akwarium  :embarassed:  zauważyłem że na skrzyżowaniach autko dziwnie długo trzymało obroty (nie chciała się wyłączyć spalina jak zwykle), zapaliła się żaróweczka w głowie i delikatnie klima poprawiła sytuację. Genaralnie zobaczcie w bagażniku po dłuższej jeździe......jest ciepło ! Zimą po dłuższej trasie to nawet na plus bo ciepełko z baterii "wieje" na aku 12v pozwalając mu się delikatnie podgrzać przed postojem na nocne mrozy.... W poprzednim samochodzie zimą miałem lodówkę w bagażniku a tu jest ciepełko (po trasie) trzeba trochę inaczej planować "układ" bagaży. Poza tym to już chyba sprawdzone, że włączona klima latem w tych autach ma znikomy wpływ na spalanie, może właśnie dlatego, że chłodne wnętrze lepiej chłodzi baterię do jej optymalnej temperatury  :good: . Może ktoś wie jaki jest optymalny zakres temperatury pracy dla naszych NiMH?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Sierpnia 2016, 22:03:59 »
Poza tym to już chyba sprawdzone, że włączona klima latem w tych autach ma znikomy wpływ na spalanie, może właśnie dlatego, że chłodne wnętrze lepiej chłodzi baterię do jej optymalnej temperatury. 

W pracy jak mi się uda, auto stoi 8 godzin w cieniu, a jak się nie uda 8 godzin w pełnym słońcu, różnica w spalaniu (u mnie) to około 0,5l na trasie 12.5km.
Nawet w trybie ECO przez pierwsze 5-7 minut po parkowaniu w pełnym słońcu klima chodzi chodzi na maksa, a silnik spalinowy "niechętnie" gaśnie.

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Sierpnia 2016, 11:48:44 »
Mój spala tak jak trzeba 5 z przodu. Na trasie jak ktoś pisał 3,9-4,2 przy 90km/h przy 120 km jest 5,2 L tragedii nie ma . Kasa w kieszeni na inne przyjemności :)
Jedź na serwis niech go podepną i sprawdzą.

Offline mihnik1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Listopada 2016, 20:27:25 »

Mój Prius (III gen, 2010r., 115000 km)bardzo często, podczas stania na światłach wchodzi w wysokie obroty. Jadąc na silniki spalinowym rzadko schodzi poniżej 10l. Średnie spalanie w mieście (non stop eco tryb) to 7.0 l/100km. Poprzedni miałem drugą generację i palił w podobnych warunkach o 2 litry mniej.
Załamka.
Co robić?

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Listopada 2016, 00:22:27 »
Mój Prius (III gen, 2010r., 115000 km)bardzo często, podczas stania na światłach wchodzi w wysokie obroty.
A ogrzewanie kabiny masz włączone? I na jaką temperaturę ustawione?

Offline mihnik1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Listopada 2016, 14:24:47 »
Ogrzewanie na 16 stopni.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Listopada 2016, 21:18:10 »
Załamka.Co robić?

Sprzedać  :o

Tylko nie zapomnij napisać w ogłoszeniu, że jak to hybryda : w mieście pali 4,456789 l/100 km a na trasie 2,56789 l/100 km  :cheesy:

Offline yomaan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Listopada 2016, 02:34:44 »
Cześć. U mnie teraz w okresie jesiennym 0-5st. spalanie w mieście doszło do 6.2l (krótkie odcinki). Latem około 5l - miasto. Odczyty z komputera więc trochę przekłamane (jak ostatnio sprawdzałem o ile to wyszło zaniżenie o 0.2l)
Ciekawe jak w zimę przy -5/-10 st. ;]

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Listopada 2016, 07:26:25 »
mihnik1 . 10l to troche duzo jak na priusa . W praktyce przy temp do -5 Prius nie powinien palic wiecej niz 6l . Przy tak duzym spalaniu jak u Ciebie cos na bank jest nie tak . Na poczatku podepnij sobie samochod do kompa i sprawdz bledy , odczyty z sądy lambda , przeplywomierza bo wyglada na to ze masz zbyt bogata mieszanke . Zwroc uwage na temperature silnika bo moze termostat Ci sie zepsul. Sprawdz kiedy miales wymieniane swiece .

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Listopada 2016, 11:37:28 »
Jadąc na silniki spalinowym rzadko schodzi poniżej 10l.
Ale to wskaźnik chwilowego spalania, czy ten wynik z "consumption"? Bo na chwilowym, to normalka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl