Autor Wątek: ISOFIX Auris 2011 ktoś korzysta?  (Przeczytany 8672 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RobRoberto

• Gość
ISOFIX Auris 2011 ktoś korzysta?
« dnia: 19 Lutego 2016, 20:51:55 »
Witajcie, za dwa miesiące mój Auris będzie miał nowego pasażera.
Zamówiony mam już fotelik z baza pod isofix, który jest w moim aucie.
Czy moze sie ktoś korzystający z tego systemu wypowiedzieć? Czy dostęp do tego mocowania jest bezproblemowy?  W sklepie z wózkami słyszałem ze w niektórych autach trzeba przecinać tapicerkę aby dostać sie do isofixu?

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: ISOFIX Auris 2011 ktoś korzysta?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2016, 21:16:36 »
Przy zwykłej tapicerce nie ma dużego problemu, choć siedzi głęboko bardzo zaczep. Generalnie jak masz fotel gdzie baza będzie będzie na stałe albo taki z własnymi pasami ( takie chyba do 16kg) to nie opłaca się isofixa brać bo nic nie daje oprócz większej ceny. Dopiero fotel gdzie dziecko jest zapinane pasami z samochodu (od 16kg) korzysta z isofixa dobrze bo masa fotela nie dociska dziecka przy hamowaniu itp. Jak już taki będziesz miał to będziesz narzekać na trudne zapinanie pasow - zaczepy są dosyć głęboko i znam auta w których jest dużo łatwiej trafić.

сделано в сарае

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2016, 21:23:07 »
Dziękuję za szybką odpowiedź. Z tego co widziałem to fotelik przyczepiony tylko pasami strasznie się kołysze we wszystkie strony. Z bazą jest to dużo stabilniejsze. Podjade jutro do sklepu i zmierze co i jak. Dziękuję za pomoc.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2016, 21:38:58 »
Mam dwa roemer ts king i żaden się nie kołysze - obydwa do 16kg chyba. Wcześniej nosidlo z bazą i też było stabilne. Za to też mam dwa powyżej 16kg i tam widać że isofix dużo daje. Tylko jedna sprawa - wyjmowanie i ponowny montaż przy isofix to męka, ja kupiłem dwa żeby w obydwu autach były na stałe bo jak widzę ludzi dwa razy dziennie walczących z tym to się można załamać.

сделано в сарае

Offline siubuk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2016, 08:09:58 »
a chyba nawet z przodu w auris nie ma isofixu :( a na poczatku wolabym miec dziecko z przodu niz z tylu zwlaszcza jak jedzie sie w pojedynke.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2016, 11:28:09 »
Tylko z tytułu z tego co pamiętam, choć ja zawsze miałem dziecko z tyłu po przekątnej.

сделано в сарае

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2016, 20:18:35 »
isofix chyba z tylu jest ale nie korzystam

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2016, 20:39:52 »
Ja mam fotelik i mam isofixa i powiem ci szczerze że nie korzystam  :-( bo strasznie głeboko są te uchwyty  :czerwona: !! Taki mam na paski isofast w poprzednim moim aucie Mazda 323f BJ nie było problemu z dostepem. Fotelik jest przez to zapięty tylko na pasach ale udaje mi się go przyblokować od góry zagłówkiem  :grin:

Taki fotelik mam:

https://www.google.pl/search?q=fotelik+monterey+sunshine+isofast&espv=2&biw=1242&bih=585&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjbvPXji4fLAhUHnHIKHQnwB4sQ_AUIBigB#imgrc=4UfB60xdtKLZUM%3A
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Witek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marca 2016, 22:09:11 »
Witam
mam auris'a z 2007 i pierwsze na co zwrocilem uwage przy zakupie to czy jest ISOFIX. Przypinasz fotelik nie ma mowy o zadnych "lataniu". Fakt zaczepy nie sa latwo dostepne ale nie czesto sie przeciez wypina i wpina fotelik. Dodatkowo mam podlozony maly "koc" pod fotelikiem aby nie zostawiac zadnych zbednych odksztalcen na tylnym fotelu. "Maly gosc" jest zlokalizowany za kierowca. Warto zobaczyc czy przy zakupie fotelika dostepne byly plastkowe "wyprofilowania" do zamontowania na szyny isofixu. TO znacznie ulatawia montowanie fotelika.

Pozdrawiam
Witek

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marca 2016, 10:48:22 »
Dokładnie, dzięki adapterom założonym na zaczepy isofix, wsuwa się tylko prowadnice w otwory. Montaż w 15 sekund.
Użytkuję 2 różne foteliki, działa bezbłędnie.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2016, 14:41:19 »
Witam,
uchwyty są na skrajnych fotelach w tylnym rzędzie,
Dostęp (auris 2010) do niech w porównaniu do samochodów konkurencji, których używałem (golf, toledo,scenic) mało wygody, choć jak na Toyote całkiem przyzwoity (w verso 2012/2016 dostęp jest koszmarny).
Używam z fotelikami Romera (w wersji uchwyt ze zintegrowaną osłoną oraz bez niej).

Pozdrawiam
Zbyszek

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Czerwca 2017, 17:11:34 »
Panowie mam półskórzaną tapicerkę i z sąsiadem próbowałem wepchnąć fotelik ale nie dałem rady. Te mocowania isofix są strasznie głęboko schowane.  Ma ktoś jakiś patent?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Czerwca 2017, 17:13:38 »
silniejszy sąsiad?
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Czerwca 2017, 17:30:49 »
 :-) mocowanie  jest ok 4 cm głębiej od żony Peugeot i robi to ogromną różnicę. No nic jadę chyba do ASO

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl