Autor Wątek: Corolla e15 1,4 D4D dziwne dzwięki na luzie na biegu jałowym  (Przeczytany 8068 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek_P

• Prawie Toyot
Witam Szanownych Klubowiczów,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o podpowiedź w temacie dziwnych dźwięków dochodzących z okolicy skrzyni biegów. Opisze wpierw problem, a na koniec wrzucam link do YT gdzie wszystko słychać. Zjechałem dziś z trasy (około 200km), wysiadłem z auta i ku mojemu zdziwieniu silnik pracował ciut za głośno. Żona siadła za ster, aby pomóc mi w oględzinach i oto co zauważyłem. Dziwne "ćwierkanie" - niepokojący dźwięk, pojawia się tylko w momencie pracy na luzie bez wciśniętego sprzęgła. Po wciśnięciu sprzęgła znika. W czasie jazdy nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów.

Link do filmiku      https://youtu.be/CjL28mjVIoQ

Auto to Corolla e15 z 2009roku. Silnik 1,4 D4D bez dwumasy (informacje z ASO), przebieg rzeczywisty 67000km (od nowości w rodzinie), olej w skrzyni jeszcze nie był wymieniany, sprzęgło fabryczne. Skrzynia "6".

Czy ktoś z Szanownych Kolegów spotkał się z podobnymi objawami?
Uprzejmie proszę o podpowiedź czego się spodziewać, żeby nie dać się naciągnąć na niekonieczne wydatki. Czy może być to objaw łożysk w skrzyni biegów, o którym już się naczytałem, czy sprzęgła?

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
Bartek

Offline Goniec82

• Początkujący
Odp: Corolla e15 1,4 D4D dziwne dzwięki na luzie na biegu jałowym
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Stycznia 2019, 23:49:32 »
Siema kolego mam podobny problem corolla1.6 124KM 2007 na biegu jałowym coś rzegocze po wciśnięciu sprzęgła cisza przebieg 220 000

Offline Heriamly

• Początkujący
    • ???????????
Odp: Corolla e15 1,4 D4D dziwne dzwięki na luzie na biegu jałowym
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Czerwca 2019, 09:44:53 »
I really like these things. Always trying to find information but didn't find the answer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl