Autor Wątek: Wymiana żarówek w Verso  (Przeczytany 44735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kusko13gp

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wymiana żarówek w Verso
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Stycznia 2019, 15:44:17 »
Bo w verso od stopu nie ma żarowki tylko led i wymiana wyłącznie z całą lampą
Ford Sierra 2.0 DOHC 1992r
Verso 1.8 Valvematic 2016r

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Stycznia 2019, 16:08:13 »
...choć niekoniecznie w ASO :)
A po co chce Kolega wymieniać "żarówkę" - nie świeci coś?

Offline dawidr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Stycznia 2019, 20:19:38 »
Wszystko świeci jak ta lala  <taniec> tylko pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją, że wymianę jakiejś żarówki instrukcja obsługi zaleca w ASO. Nie znam jeszcze tak Verso, ale sie przyjrzę tym STOPOM  :cool: Jeśli to faktycznie są oddzielne lampy i led (przypominam 2012 rok przed liftem) to ciekawostka. Skoro nie znalazłem na wyszukiwarce forum takiego tematu to rozumiem, że one się nie psują  :-P :o

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Stycznia 2019, 21:13:58 »
Z tego co mi się kojarzy, to faktycznie są to LEDy - jakiś rok temu zmieniałem żarówki pozycyjne tylne, bo... owszem, świeciły, ale są z 2011, więc jak zmieniłem na nowe, to stała się jasność! Polecam po tak długim okresie czasu, jeśli ktoś chce być lepiej widoczny.
Wystarczy jak sobie zerkniesz za klapkę, to będziesz miał pewność - to chwila roboty od strony bagażnika :)

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Stycznia 2019, 09:16:26 »
Przy okazji żarówek, jak jest z żywotnością ksenonów i ich przetwornic?

Offline Rangers76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Kwietnia 2019, 06:07:04 »
A jak wymienić żarówkę w lusterku bocznym?

Offline Lucjan_sanok

• Początkujący
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Października 2019, 22:45:15 »
Wszystko świeci jak ta lala  <taniec> tylko pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją, że wymianę jakiejś żarówki instrukcja obsługi zaleca w ASO. Nie znam jeszcze tak Verso, ale sie przyjrzę tym STOPOM  :cool: Jeśli to faktycznie są oddzielne lampy i led (przypominam 2012 rok przed liftem) to ciekawostka. Skoro nie znalazłem na wyszukiwarce forum takiego tematu to rozumiem, że one się nie psują  :-P :o
I jak kuknales bo mi jedna padla na srodku?

Offline dawidr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Października 2019, 20:57:34 »
Tak.Światła stop to są ledy. Nierozbieralne - przynajmniej na pierwszy rzut oka  :-)

Offline PawełWyr

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Czerwca 2022, 09:15:54 »
Od kilku dni próbuję zakupić żarówki do świateł stopu w Verso (1,6 benzyna). W serwisie, przy okazji czyszczenia klimatyzacji, powiedzieli, że to 2-włóknowe żarówki (stop + pozycyjne w jednym). Wyjąłem panel z żarówkami i tam jest napis: R5W. Przekopałem Internet, ale 2-włóknowych nie znalazłem R5W... Kupiłem i świecą tylko pozycyjne. Stopy nie działają podczas hamowania (jedynie ten podłużny u góry nad szybą świeci). Kupiłem inne 2-włóknowe wedle zaleceń na stacjach benzynowych (P21W i P21/5W), niestety mają zbyt duże główki... Jakie tak mają być żarówki, żeby i stop, i pozycyjne świeciły? Żarówki są ogólnie 3: stop/pozycyjne - kierunkowskaz - cofania (po drugiej stronie przeciwmgielne), to na chłopski rozum stop i pozycyjne muszą być w 1 żarówce... Czy to oznacza, że trzeba jechać do serwisu Toyoty i tam tylko mają takie żarówki albo je wymienią?

Offline jablonski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Czerwca 2022, 15:27:52 »
Przecież tam stop jest na diodach LED. Kilka postów wyżej masz dyskusję na ten temat.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Stycznia 2023, 14:15:50 »
Witam. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak wyciągnąć dwie wiązki przewodów z wkładki lampy tylnej(tej w której są 3 gniazda na żarówki)? Mam nową wkładkę ale pierwsze podejście do demontażu starej bezskuteczne. Czy trzeba gdzieś coś wcisnąć żeby wyszło? Boję się żeby czegoś nie urwać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl