Autor Wątek: Auris I 2.0 D4D Nowy Akumulator  (Przeczytany 2528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Auris I 2.0 D4D Nowy Akumulator
« dnia: 01 Marca 2016, 20:26:25 »
Witam

Ostatnio po utracie uprawnień do jazdy samochód stał z tydzień całkowicie rozładowany. Nawet kontrolki się nie świeciły więc jak mi większość znajomych mówiła, akumulator nadaje się do wymiany. I faktycznie ciężko mu odpalić po tygodniu przerwy w garażu. Interesuje mnie czy macie jakąś firme bądź typ akumulatora które sprawdziliście i jesteście zadowoleni? Ostatnio po 2 latach u moich rodziców nowy akumulator już padł... Może większy? Może taki sam? Jakiś żelowy bądź inne cuda? Ten i tak wysłużył niezawodnie od 2009 roku i palił na strzała do rozładowania. Możecie coś dopomóc?
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2016, 20:55:46 wysłana przez Stivo »

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris I 2.0 D4D Nowy Akumulator
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2016, 09:12:57 »
Moja Auriska ma dopiero 3 miechy więc na razie doświadczeń z jej akumulatorem nie mam.

Co do nowinek technologicznych w tej branży to nie podpowiem ale co do marki to w poprzednich autkach używałem akumulatorów firmy Banner, bardziej z przypadku niż ze świadomego wyboru, bo jeden z lepszych zakładów specjalizujących się w akumulatorach w naszym mieście sprzedaje akurat tą firmę  :-)
Ale sumarycznie używałem ich kilka i byłem bardzo zadowolony.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2016, 09:31:15 »
Witam
 Interesuje mnie czy macie jakąś firme bądź typ akumulatora które sprawdziliście i jesteście zadowoleni?

Yuasa, wcale nie są takie drogie jeżeli będziesz użytkował auto przez te 5-6 lat to spokojnie polecam (chyba że na sprzedaż....to wtedy bele co). W moim poprzednim aucie 6 lat bez stękania przy -15 i mam nadzeję ze jeszcze posłuży (został w rodzinie więc jak coś to się dowiem kiedy padnie  :shock: )

http://batterylookup.yuasa.co.uk/workshop/lookup/batteries/?fuel=Diesel&lookup_type=car&make=TOYOTA&model=AURIS&type=2.0+D-4D&year=2010

A tu masz cenę na allegro :)

http://allegro.pl/akumulator-80ah-720a-p-yuasa-ybx3110-warszawa-i5782339745.html
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2016, 09:41:20 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2016, 17:27:51 »
Kiedyś znajomy mi pokazał na telefonie zdjęcie z wypadku samochodu dostawczego z którego wpadły sterty naklejek różnych firm akumulatorów. Od tego czasu jestem zdania, że każdy akumulator jest taki sam  :-)
No cóż, żyjemy nieświadomi tego jak jesteśmy robieni w ch*ja na każdym kroku.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2016, 18:01:24 »
Gwarantuję Ci że się mylisz co do jakości akumulatorów.
Busik z naklejkami być może przewoził towar z poligrafii do producentów.......?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2016, 21:46:59 »
Akurat w sklepie w któym byłem ze znajomym elektromechanikiem dokonał pomiarów akumulatorow 85 ah. Sprawdzaliśmy bammera (czy jakoś tak), varte oraz tego Yusa na te najtańsze nawet nie zwróciłem uwagi gdyż potrzebuje dobrego aku z racji że mam bardzo dużo dodatkowych odbiorników elektrycznych. I po sprawdzeniu wszystkich akumulatorów na ilość podawanych amperów które jednak są mi potrzebne do rozruchu na dodatkowych światłach etc wybór padł na Varte. Miała około 840 mimo że katalogowo miała podane 825. Reszta miała nawet poniżej 790 mimo innej podanej wartości,

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2016, 22:18:13 »
No i niech służy  :good:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Pawlos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marca 2016, 19:35:32 »
ja kupiłem w grudniu centry 77ah ca770 futura i jestem zadowolony pali na dotyk. :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl