Autor Wątek: zmiana z ciężarowego na osobowy  (Przeczytany 4371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline termos

• Toyot Leżący
  • *
zmiana z ciężarowego na osobowy
« dnia: 06 Marca 2016, 22:25:27 »
Witam serdecznie.
Przeszukałem wszystkie tematy lecz nie znalazłem  informacji na nurtujący mnie problem.  Zakupłem autko 5 osobowe z kratą oddzielającą przedział bagażowy od pasażerskiego. Zbędną kratę usunąłem, auto zyskało trochę na funkcjonalności. W miejscu 6 i 7-go fotela znajduję się metalowy stelaż stanowiący podporę  dla podłogi bagażnika. Owy stelaż mam zamiar odkręcić, ponieważ uniemożliwia włożenie do wnęki pełnowymiarowego koła zapasowego, ponadto zajmuje sporo przestrzeni której nie da się zagospodarować. W  tym momencie rodzi sie pytanie na czym powinna opierać się podłoga - płyta bagażnika, czy istnieją jakieś wypełnienia, schowki które pozwalają tą przestrzeń w racjonalny sposób wykorzystać? 
pozdrawiam
Rafał

Niestety jest to masa niewykorzystanej pustej przestrzeni, w dodatku stelaż ten uniemożliwia włożenie pełnowymiarowego koła zapasowego.

Offline mar_celi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: zmiana z ciężarowego na osobowy
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2016, 09:01:00 »
Ja kupiłem 7 osobową przerobioną na 5 z kratką i homologacją na ciężarówkę.
Żeby wrócić wywaliłem kratkę, stelaż, trzeci rząd miałem oryginalny.
W boczkach bagażnika były schowane pasy to wkręciłem do tylnego mocowania.
Przeróbka była wykonywana przez salon to powrót do oryginału około 2h.
Tylne siedzenia po złożeniu robią za podłogę bagażnika, do póki ich nie wkręciłem była dziura.
Musisz podejrzeć jak to wygląda w oryginalnym pięcio osobowym pewnie w tym miejscu jest wypełnienie do poziomu albo większy schowek.
Zobacz w specyfikacji czy 5 osobowe a 7 różni się pojemnością bagażnika będzie wszystko jasne.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2016, 09:52:19 »
Bagaznik jest wiekszy w 5os

Masz 4 schowki: przedni (zaraz za siedzeniami), tylny (nad kołem z podłogą ze zmienna wysokością) i dwa boczne z klapkami:

Offline termos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2016, 21:13:21 »
Niestety moja wersja okazała się wykastrowaną wersją 7-mio osobową - bez pasów oraz 3-go rzędu foteli. Nie zależy mi na dodatkowych miejscach. Na chwile obecną spróbuję wspomniany stelaż delikatnie przyciąć by móc włożyć koło zapasowe. Będe szukał jakiegoś rozbitka by dokupić niezbędne elementy bagażnika z wersji 5 osobowej. Bardzo dziękuje za pomoc.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marca 2016, 22:24:27 »
Z ciekawości zapytam czy macie te auta zarejestrowane na 7 czy 5 osób ?
Moje poprzednie auto ma fabrycznie 2 rzędy foteli ale przy pierwszej rejestracji w PL diagnosta przepisał "7" i tak mam w dowodzie (auto miało wpis jako wariant "do 7miu" czy jakoś tak)
A potem przy kolejnym przeglądzie mechanik szukał trzeciego rzędu siedzeń + pasów.
Albo stelaża do ich montażu.
Nie chcieli mi auta przepuścić przez przegląd twierdząc, że w przypadku kontroli policja będzie miała uzasadnione pretensje...

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2016, 11:19:11 »
Jak kupowałem miałem kratkę i wbite w dowód 5 os. ale poprzedni właściciel dał mi fotele do 3 rzędu i przerobiłem  sobie na 7 os.  <taniec>

Offline termos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2016, 20:49:08 »
Gdybym miał 7 osób w dowodzie to może dokupiłbym 3 rząd foteli. Zgapiłem się przy zmianie z ciężarowego na osobowy, mogłem  dagnoście zasugerować by zmienił z 5 na 7, choć nie wiem czy to by przeszło, zmiane musiałem dokumentować zdjęciami przed i po przeróbce.

Offline mar_celi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marca 2016, 09:08:16 »
Raczej bardziej skomplikowana i kosztowna sprawa.
Musisz mieć z warsztatu posiadającego uprawnienia (większość zakładów mechanicznych to ma) zaświadczenie wraz z dokumentacją fotograficzną i opisem co i gdzie zostało zrobione i zamontowane.
Ja chociaż sam zamontowałem fotele i pasy zapłaciłem za dokumenty i zdjęcia 200 zł.
Przegląd o ile pamiętam też jest droższy coś pod następne 170-200 zł i tam diagnosta przygląda się z każdej strony czy wszystko zgodnie z opisem i bez partyzantki.
Taniej Ci wyjdzie dokupienie schowka za tylne siedzenia zwłaszcza, że nie Masz ciśnienia na 7os.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marca 2016, 09:38:11 »
Nie tylko schowek - cała podłoga jest inna.
Popatrz na to co zaznaczyłem na zrzucie ekranu.

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2016, 10:32:28 »
Ja to inaczej załatwiłem, sam włożyłem fotele i wyjąłem pasy, a w warsztacie tylko mi to sprawdzili i wystawili FV na 60 pln za przeróbkę i tak pojechałem do diagnosty. Diagnosta porobił zdjęcia wystawił glejt i reszta już w WK.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl