Autor Wątek: Zakup - prośba o porady  (Przeczytany 27104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janheski

• Toyot Leżący
  • *
Zakup - prośba o porady
« dnia: 08 Marca 2016, 11:22:38 »
Witajcie, jestem nowy na forum. Przymierzam się do zakupu Toyoty Corolli Verso benz. 1,8 2005-2006 r. Czy mógłby mi ktoś poradzić, w którym serwisie Toyoty (lub innym) w Krakowie lub okolicach warto sprawdzić auto przed zakupem ? I drugie pytanie - czy jest jakieś źródło, gdzie można by było sprawdzić po numerze VIN informacje o aucie sprowadzanym z zagranicy? Czy można ufać książkom serwisowym aut sprowadzanych (przebieg)? (ponoć handlarze kupują je w internecie?)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Zakup - prośba o porady
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2016, 12:18:20 »
Na ostatnie pytanie sam sobie odpowiedziałeś i tego się trzymaj.
W celu przeglądu możesz podjechać do wybranego przez siebie ASO, ważne żeby przegląd zrobili uczciwie i podpisali się pod wynikiem.

FuThe

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2016, 21:54:42 »
Poproś też o możliwość bycia obecnym podczas tego przeglądu. Niestety ja się naciąłem na takim przeglądzie w ASO (pisałem o tym już gdzieś na forum - przegląd w Carolina Car Company w W-wie). I faktycznie, niech się podpiszą pod wynikiem - w razie czego będziesz mógł w jakiś sposób interweniować.

Offline janheski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marca 2016, 22:47:45 »
Dziękuję za bardzo przydatne podpowiedzi.

Mam na oku to auto:
http://olx.pl/oferta/toyota-corolla-verso-7-osobowa-CID5-IDeqX8b.html

Jest ono wyprodukowane 17 marca 2005, czyli przed znalezioną gdzieś tu na forum datą 12.07.2005, do której wyprodukowane auta miały silniki bez wady (branie oleju).

Moje pytanie: czy jest jakiś sposób na sprawdzenie (w trakcie oglądania auta) czy silnik tego konkretnego egzemplarza bierze olej?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marca 2016, 15:07:57 »
czy jest jakiś sposób na sprawdzenie (w trakcie oglądania auta) czy silnik tego konkretnego egzemplarza bierze olej?
w trakcie oglądania auta to nie

Offline janheski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marca 2016, 15:58:46 »
Myślicie, że warto w ogóle inwestować w auto z 2005 roku? Za tę samą cenę można kupić auta innej marki, nawet 5letnie, ale wg TUVu bardziej awaryjne niż 10 letnie corsy verso...

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca 2016, 16:14:25 »
Myślicie, że warto w ogóle inwestować w auto z 2005 roku? Za tę samą cenę można kupić auta innej marki, nawet 5letnie, ale wg TUVu bardziej awaryjne niż 10 letnie corsy verso...

Miałem ten sam dylemat jak szukałem swojej corolli...w cenie 9 letniej toyoty mogłem mieć 5 letniego focusa albo astrę...

czytając bardzo dużo opinii, rankingów itp. kupiłem... Toyotę. Jeśli upolujesz zadbany egzemplarz z pewną historią serwisową, to 10 letnią toyotę można uznać za "dotartą"... :cheesy:

Offline janheski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marca 2016, 18:43:09 »
Tylko jak znaleźć takie pewne auto, przebiegi skrecane, ksiązki serwisowe z allegro ;) Czy może znacie kogoś z okolic Krakowa, kto zna się na toyotach i za odpowiednim wynagrodzeniem pojechałby ze mną obejrzeć i sprawdzić auto? Czy lepiej szukać ASO lub innego serwisu...
Jak w ogóle jest z częściami do toyot, faktycznie takie drogie?

Offline malfred

• Prawie Toyot
    • http://ozonowanie-piotrkow.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marca 2016, 19:48:34 »
W ogłoszenie nie ma zaznaczone ze bezwypadkowy, auto serwisowane w ASO, może coś powiedzą w ASO.
Przysalonowe place z autami tam też możesz trafić na sztrucla, teraz jak bym nawet nowe auto z salonu kupował to bym sprawdził czujnikiem. Nie chce reklamować ale w internecie możesz znaleźć firmy które specjalizują się w sprawdzaniu aut przed zakupem.   

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Marca 2016, 22:22:53 »
Tylko jak znaleźć takie pewne auto

Najlepiej bezpośrednio od pierwszego właściciela, z polskiego salonu, serwisowane w ASO, albo regularnie w nieautoryzowanym serwisie byle by były jakieś potwierdzenia.
Wiem, że takich rodzynków jest mało... ale czasami można trafić... oczywiście nie będzie to najtańsza oferta na alledrogo. A po drugie znam to z autopsji, porządne egzemplarze o których wspomniałem przed chwilą, potrafią się sprzedać w ciągu kilku godzin  :grin:  Taki urok Toyot...  :)

Zdecydowanie omijać komisy i handlarzy!
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2016, 22:25:35 wysłana przez silver »

Offline janheski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Marca 2016, 21:30:35 »
Dzięki, naprawdę przydatne to forum :) Czy takie pewne autko o którym piszesz z 2005 r. może być warte 25-26 tys.? Rozumiem, że co do polskich ksiązek serwisowych, to nie ma obaw o jakieś przekrety i wszystko można potwierdzić pytając osobisicie w serwisie?

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Marca 2016, 22:46:31 »
Jeśli jest z polskiego salonu, to wszystko to co było robione w ASO powinno być wpisane do systemu.

A co do ceny... to jeśli będzie naprawdę zadbane, a do tego niski jak na swoje lata, udokumentowany przebieg to może tyle kosztować...

Offline janheski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Marca 2016, 23:11:16 »
Mam właśnie taki na oku, niski przebieg, ASO, polski, ale skrzynia półautomatyczna. Troche tu poczytałem na temat problemów ze skrzynią, więc pewnie nie ma sensu go brać pod uwagę

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Marca 2016, 20:13:31 »
Trzymaj się od MMT z daleka ;)

Offline janheski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Marca 2016, 00:24:15 »
Patrzyłem na oferty na zagranicznych stronach i doszedłem do wniosku, że faktycznie trzeba się trzymać z dala od handlarzy. Drogie są te auta w dobrym stanie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl