Autor Wątek: czy kupić instalację na gaz?  (Przeczytany 3238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zbigdruk

• Toyot Leżący
  • *
czy kupić instalację na gaz?
« dnia: 03 Kwietnia 2016, 11:41:48 »
Od 2m-cy mam Ravkę 4x4 158 KM z 2012 (2.właściciel, kupiony w Polsce) - pali 9,2l beznyny i w mieście i na trasie (autostrada tempomat na 130 km/h) rozważam zakup instalacji gazowej w ASO (koszt ok 4 tys), mówią, że pali wtedy o 2L gazu więcej niż beznyny - to się chyba opłaciłoby, ale czy to prawda?
Czy ktoś z forumowiczów ma gaz? Ile toi wtedy pali? Dzięki

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
Odp: czy kupić instalację na gaz?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwietnia 2016, 11:20:19 »
Zawsze mi się wydawało ze jak kogoś stać na prawie nowe auto to również powinno go stać na paliwo:)ale ok nie wtracam się to nie moja sprawa. Ja mam rawke z 2004 roku wiec inny silnik i wiem ze te moje niezabardzo lubią gaz, tak więc dowiedz się najpierw czy twój silnik gaz znosi bez problemu czy będzie trza jakieś kombinacje typu regulacje zaworów robić.
Druga i najważniejsza kwestia to jest to ile jezdzisz. Ja np jeżdżę bardzo mało bo do 10000 km rocznie w tym większość to krótkie trasy po mieście we wcześniejszym aucie.miałem gaz i się wogule nie sprawdzał bo często dojechałem na.miejsce a gaz się nawet nie zdążył przełączyć. Z drugiej strony jeżeli jezdzisz dużo to albo gaz albo diesel.
Trzecia sprawa to gdzie będzie umieszczona butla, bo np u mnie jedynie by mogła być w bagażniku a szczerze mówiąc zepsuło by to cała pakownosc auta tzn składasz.fotele i możesz przenieść coś większego itd a tak to tylko wozisz ta okropna butle.
Uważam że do rav4 drugiej generacji gazu się po prostu nie montuje i żeby to zrobić trza być jakimś desperatem lub straszną złotówą. Podałem ci na przykładzie mojego auta,  nie wiem jak jest z twoim wiec weź pod uwagę wszystkie rzeczy które opisałem i sam przemyśl.

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2016, 12:09:23 »
W moim przypadku (Ravki nie posiadam) instalacja zwróciła się po 10 tys km. Nie zastanawiaj się i zakładaj. Nie patrz czy stać Cię na benzynę czynie, instalacja zwróci Ci się prędzej czy później. Teraz są tak dopracowane instalacje gazowe, że nawet nie będziesz czół różnicy. Jak sądzę w ASO trafisz na fachowców. Przykładem Pudziana który zagazował Hamera co rok zaoszczędzisz na wakacje <taniec>
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2016, 12:49:35 wysłana przez TomRz »
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline wojciech333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2016, 18:00:54 »
Witam.Nie polecam montażu w ASO.Jeżeli masz 4tyś. to dołóż 500zł. i załóż wtrysk gazu w fazie ciekłej zamiast sekwencji (za 2,8tyś.zł).jest dużo dokładniejszy(skład mieszanki)brak parownika(element który z biegiem czasu trzeba wymieniać)można odpalać od razu na gazie(w sekwencji jedziesz na benzynie do ok.25 st.C.płynu chłodzącego)Jeżeli sekwencja to polecam BRC.Twój wybór.ASO to zły (drogi)wybór.Pozdro.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2016, 18:41:22 »
Wtrysk gazu w fazie ciekłej jest do samochodów z bezpośrednim wtryskiem benzyny.

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2016, 15:12:55 »
Nie wiem jak inne ale moja rav4 od 2001 roku jeździ na gazie i nie ma z nią żadnych problemów. Pali bez problemów na gaz przełączam 5sekun po odpaleniu a pali w trasie ok 10/11L gazu w mieście ok 13/14L czyli ok 2L więcej niż benzyny :) według mnie instalacja gazowa się zawsze opłaci. Tym bardziej przy cenie 1,59zł/1,54zł z litr gazu. :)

Offline krzys1991

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sierpnia 2016, 21:40:17 »
hej ;] Jedni chwała, inni negują. Osobiście posiadam rav 2001 r 2.0 vvti 150 km w LPG.
W moich warunkach, LPG się totalnie nie sprawdza. Czy zakupiłbym raz jeszcze ? Jak wymyślą samochód zasilany LPG to tak.
Jak któryś kolega wspomniał super wyjsciem jest gaz z wtryskiem fazy ciekłej, o znacznie niższej temp spalania, gdyż jak wszyscy wiemy regulować zawory na LPG co 30 tys trzeba, a jak sie skończy możliwości regulacji to remont głowicy.

Rav jako afto , zero zastrzeżeń ;p

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl