Autor Wątek: Grzechotanie w 1.4D4D, napinacz paska osprzętu.  (Przeczytany 7048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
Grzechotanie w 1.4D4D, napinacz paska osprzętu.
« dnia: 04 Kwietnia 2016, 19:30:14 »
Hej,

Zauważyłem dzisiaj, co prawda dopiero przy otwartych szybach, że z okolic silnika Aurisa dobiegają jakieś nietypowe dźwięki - coś jak grzechotanie, jakby coś się poluzowało i o coś stukało, obcierało. Mam wrażenie, że dźwięki te nasilają się po włączeniu klimatyzacji (co w sumie ma sens, bo dzisiaj pierwszy raz w roku na dłużej, bo na godzinę włączyłem AC w trasie). Po pobieżnych oględzinach stwierdziłem, że to napinacz, który zwyczajnie drga, jak zaznaczyłem na załączonym obrazku.

Jak rozumiem, naciągnięcie paska osprzętu nic tu nie pomoże, bo chodzi pewnie o sprężynę w tym całym wynalazku?
Ktoś miał kiedyś taki problem? Czy trzeba wymieniać cały napinacz, który jest raczej trudno dostępny i kosztuje ok. 600 zł (!) w intercars? (nie interesują mnie części używane).

Dodam jeszcze, że auto ma przejechane niecałe 130 000 km, także chyba trochę wcześnie na tego typu usterki.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2016, 19:35:15 wysłana przez maciek_id »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Grzechotanie w 1.4D4D, napinacz paska osprzętu.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2016, 21:30:09 »
ja mam to samo przy 1,2k obrotów... Właśnie jak się klima włączy i nikt temu nie może zaradzić.

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2016, 21:49:02 »
U Ciebie też napinacz wyraźnie drga? Nikt się nim nie zainteresował?

Offline Slasz

• Początkujący
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2017, 09:57:20 »
Witam wszystkich
Czy komuś udało sie rozwiązać grzechotanie napinacza przy włączonej klikamtyzacji w silniku 1.4d4d?

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2017, 10:49:35 »
Cześć,

Po tym jak napisałem pierwszy post, zamówiłem nowy napinacz i pojechałem z nim do swojego mechanika. Mechanik porównał nowy i stary napinacz, po czym stwierdziliśmy, że obie części są w podobnym stanie. Zwróciłem więc nowy napinacz i przestałem się tym tematem interesować. Od tego momentu przejechałam jakieś 35 000 km i nic się nie stało. Nie wiem nawet, czy te objawy nadal występują.

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2017, 11:11:09 »
Witam,
Powiedzcie mi koledzy czy potrzebny jest jakiś specjalny klucz do tego napinacza aby wymienić pasek klinowy?

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2017, 23:40:21 »
Wymiana paska przy automatycznym napinaczu jest banalnie prosta. Nie potrzebna zadnych specjalnych kluczy. Wystarczy zwyklym kluczem (jakim dokladnie nie pamietam) odgiac napinacz (w napinaczu jest sprezyna) i poluzowac w ten sposob pasek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl