Autor Wątek: Resetowanie komputera  (Przeczytany 5842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
Resetowanie komputera
« dnia: 04 Kwietnia 2016, 23:02:43 »
Witam wymienilem sondę lambda w mojej rav4 i chciałem zresetowac komputer bo ponoć po wymianie lambda trza to zrobić. Odczepilem kleme od akumulatora na 30 sek i nie wiem czy się zrestartowalo bo np radio dalej pamięta stacje a komp na radiu dalej pokazuje np spalanie z ostatnich kilometrów itd. Powiedzcie mi to normalne? A może powinienem kleme odczepić np na pół godziny?

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka
Ps. Po tym niby zrestartowaniu kompa przejechałem się parę kilometrów i zauważyłem ze na światłach na wolnych obrotach za nisko schodził (ok 600 obrotów) i drżalo autem ale tylko na chwilę i po chwili sam ustawial dobre obroty (ok 800) tak jak by się uczył. Wiec może jednak się zrestartowalo. Co o tym sądzicie?
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2016, 23:44:53 wysłana przez igoor1983 »

Offline zbyh

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Resetowanie komputera
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2016, 19:08:10 »
Kiedyś czytałem taki opis resety ecu.
 1 Najlepiej wyjąc na 5 min bezpiecznik ecu
2  włożyć bezpiecznik powinno zresetować się radio i wskazania komp. pokładowego
3  powyłączać wszystkie odbiorniki klima, nawiewy, światła radio, zapiąć pasy i opuścić ręczny żeby nie świeciły się żadne kontrolki również zamknąć drzwi by nie świeciła się lampka oświetlenia kabiny
4  odpalić silnik ma chodzić na wolnych obrotach
  5 czekamy tak długo  aż się zagrzeje i załączy się wentylator chłodnicy
6  gasimy silnik
7  odpalamy i jeżdzimy uczymy auto własnego stylu jazdy

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Resetowanie komputera
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2016, 23:08:49 »
Do której to wersji ramki jest restart kompa? Wiem że w jedynce się tak programie kluczyk do immobilizera który znajduje się w aucie(według algorytmu postępowania). Czyli podobnie by było z restart komputera?   :shock:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl