Każdy liczy jak umie. Moim zdaniem hybryda ma sens a wyliczenie ze zwróci sie po 130 tys km w stosunku do benzyny 1.6 to absurd. Po pierwsze - spalanie jakie w mieście uzyskasz z hybrydy to ok 5,5 l. Mam wyniki i 3,5l ale zima także ok 6,2l. Najcześciej pomiędzy 5 a 5,5l. W warunkach miejskich takich jak stolica 1.6 spali ok 2,5 litra wiecej. W trasie rożnie. Mi spala ok 5,5 l z prędkościami rzędu 130-140 km/h po autostradzie o czym pisałem juz nie raz. Trasa Polska-Włochy liczone z kalkulatora, auto mocno obciAzone urlopowe, wersja TS wyszło 5,4l na odcinku 1650 km w jedna stronę. Jazda z prędkościami ok 80-100 km normalnymi drogami to spała je ok 4,5l. Ubezpiecznie. - dokładnie odwrotnie jak w benzynie. Za pierwszy rok na hybrydę załapałem sie na promocje i full pakiet wyszedł mnie 960 zł za auto o wartości 98 tys zł (cena wyprzedaż w 2015 r.) Teraz zapłaciłem za roczne auto 2,2 tys tez za full pakiet a auto wycenione po spadku wartości po roku na 88 tys. zł. Ja liczyłem dokładnie i wg mnie sie to kalkuluje. Robie rocznie ok 15 tys km.