Autor Wątek: Internet - modem/karta SIM w samochodzie  (Przeczytany 13395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline the.luuuk

• Toyot Leżący
  • *
Internet - modem/karta SIM w samochodzie
« dnia: 13 Kwietnia 2016, 16:32:11 »
Witam wszystkich po raz pierwszy na forum :)

Za 2/3 tygodnie (mam taka nadzieje przynajmniej  :grin: ) odbieram swoja nowa Toyotke Auris (Toyota Auris Touring Sports Hybrid w wersji Prestige) i mam do Was pytanko dotyczace podlaczenia auta do "stalego" dostepy do Internetu za pomoca zewnetrznej karty SIM.

Czy jest moze wbudowany juz seryjnie jakies modem dla karty SIM wew. samochodu? Z tego co sie orientowalem to chyba nie ale wole sie upewnic u osob ktore maja juz doswiadczenie z Toyotami (btw. po 10 latach zmieniam kompletnie marke auta z Ford'a na Toyota  :cheesy: )

Jezeli nie bedzie wbudowanego modemu to czy istnieje mozliwosc uzyca zew. modemu na USB z karta SIM i czy to sie jakos sparuje z systemem Toyota Touch 2?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowidzi.
Lukasz

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
Odp: Internet - modem/karta SIM w samochodzie
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2016, 17:06:14 »
A do czego Ci internet w samochodzie?

Offline the.luuuk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2016, 17:24:21 »
A do czego Ci internet w samochodzie?

Posiadam druga karte SIM LTE i chcialbym wykorzystywac limit GB wlasnie z tej karty, a nie udostepniac Internetu z telefonu za pomoca hotspot.

Offline siubuk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2016, 17:42:52 »
jedynie bt z telefonu :)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2016, 17:44:32 »
Czy jest moze wbudowany juz seryjnie jakies modem dla karty SIM wew. samochodu?
nie
Jezeli nie bedzie wbudowanego modemu to czy istnieje mozliwosc uzyca zew. modemu na USB z karta SIM
mozesz udostepnic neta robiac hotspot np. tym:
http://allegro.pl/router-tp-link-m5250-modem-3g-na-karte-sim-bateria-i5954683874.html
czy to sie jakos sparuje z systemem Toyota Touch 2? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowidzi. Lukasz
nie
Paruje sie tylko przez bluetooth z kompatybilnymi telefonami:
https://www.toyota.pl/service-and-accessories/my-toyota/bluetooth-compatibility.json

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2016, 19:11:58 »
Internet w Touch 2 do niczego Ci się nie przyda :thumbdown:. Miałeś styczność z tym systemem?

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2016, 20:09:39 »
Dokładnie, nawet w najwyższej wersji pro&go.
Jakaś namiastka to mirrorlink, tyle że tu też rozwiązania mają ponad 5 lat i działa to ze starymi smartfonami, najlepiej Samsung S3.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2016, 23:03:18 »
Acha koledzy mają radio w wersji bez go + i twierdzą że do niczego się internet w samochodzie nie nadaje. Ja mam wersję aurisa hsd prestige i nawigację go +. Udostępniam internet po bt z telefonu i po pierwsze mam zawsze aktualne info o korkach - tego używam najczęściej, ale zdarza się, że nie wiem jaki to POI gdzie chcę dojechać i wyszukuję adresów w google, bardzo dobrze to działa. Dodatkowo w wakacje dłuższe trasy planowałem w my toyota i synchronizowałem z serwerem prosto do samochodu żeby się nie bawić z pendrive'm. Zdarzyło mi się też przez te prawie 9 miesięcy użytkowania samochodu kilkanaście razy sprawdzić pogodę, więc to nie jest tak, że ten internet się do niczego nie przydaje.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwietnia 2016, 08:25:02 »
Od siebie mogę dodać, radio internetowe.....w "czarnych dziurach" muzyczka gra  <taniec>.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline the.luuuk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Kwietnia 2016, 09:07:50 »
Acha koledzy mają radio w wersji bez go + i twierdzą że do niczego się internet w samochodzie nie nadaje. Ja mam wersję aurisa hsd prestige i nawigację go +. Udostępniam internet po bt z telefonu i po pierwsze mam zawsze aktualne info o korkach - tego używam najczęściej, ale zdarza się, że nie wiem jaki to POI gdzie chcę dojechać i wyszukuję adresów w google, bardzo dobrze to działa. Dodatkowo w wakacje dłuższe trasy planowałem w my toyota i synchronizowałem z serwerem prosto do samochodu żeby się nie bawić z pendrive'm. Zdarzyło mi się też przez te prawie 9 miesięcy użytkowania samochodu kilkanaście razy sprawdzić pogodę, więc to nie jest tak, że ten internet się do niczego nie przydaje.
Od siebie mogę dodać, radio internetowe.....w "czarnych dziurach" muzyczka gra  <taniec>.
No wlasnie o takie zastosowanie net'a w samochodzie mi chodzi.

Najwygodniejsza forma bylo by wlasnie z zamontowaniem takiego modemu "http://allegro.pl/router-tp-link-m5250-modem-3g-na-karte-sim-bateria-i5954683874.html" jak kolega bazi wspomina. Tylko czy to faktycznie zadziala.

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwietnia 2016, 09:38:26 »
@the.luuuk czy zamówiłeś swojego Aurisa z nawigacja? Bo jeśli nie to z wyżej wymienionych funkcji nie skorzystasz! Zwykły Touch 2 jest bardzo ograniczony.

Offline the.luuuk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwietnia 2016, 09:51:25 »
@the.luuuk czy zamówiłeś swojego Aurisa z nawigacja? Bo jeśli nie to z wyżej wymienionych funkcji nie skorzystasz! Zwykły Touch 2 jest bardzo ograniczony.

Wydaje mi sie ze wersja Prestige w standardzie posiada "Nawigacja Toyota Touch 2 & Go". Kolejna opcja dopiero jest doplata 3tys za wersje "Plus", a tego nie bralem.

Offline the.luuuk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwietnia 2016, 09:59:29 »

Wydaje mi sie ze wersja Prestige w standardzie posiada "Nawigacja Toyota Touch 2 & Go". Kolejna opcja dopiero jest doplata 3tys za wersje "Plus", a tego nie bralem.

Chociaz teraz to juz sam nie wiem jak zerknalem na katalog Toyoty na ich stronie :P

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwietnia 2016, 10:10:53 »
Nie ma w standardzie- nawigacja w Prestige dostępna jest tylko w wersji Touch 2 & Go Plus za dopłatą 3 tysi. W standardzie masz system Touch 2 bez nawigacji. Też nie brałem Touch 2 & Go Plus. Wole sobie Samsunga S3 kupić i uruchomić MirrorLink. Tak więc internet w Twojej wersji Ci się nie przyda!

Offline the.luuuk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwietnia 2016, 10:18:22 »
Nie ma w standardzie- nawigacja w Prestige dostępna jest tylko w wersji Touch 2 & Go Plus za dopłatą 3 tysi. W standardzie masz system Touch 2 bez nawigacji. Też nie brałem Touch 2 & Go Plus. Wole sobie Samsunga S3 kupić i uruchomić MirrorLink. Tak więc internet w Twojej wersji Ci się nie przyda!

No to problem z glowy, az tak bardzo mi na nawigacji nie zalezy  :cheesy:

Zmylilo mnie to ze doplata byla tylko do wersji Plus wiec myslalem ze Go jest w standardzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl