Autor Wątek: stuki w nadkolach ??? zawieszenie? ale co to?  (Przeczytany 1395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Z.B.

• Toyot Leżący
  • *
stuki w nadkolach ??? zawieszenie? ale co to?
« dnia: 18 Kwietnia 2016, 14:02:27 »
gdy jadę po asfalcie na drogach z prędkością ok.80-120 km- w aucie 3 osoby dorosłe i dziecko-ok.400 kg masy - od czasu do czasu słychać z tyłu auta  głuchy stukot (pojedynczy) pochodzący spod nadkoli-jakby kamień spod opony uderzył w blachę nad kołem-co oczywiście nie jest prawdą. raz jest to słyszalne z prawej strony a raz z lewej -gdzieś tak od pośrodku auta.
auto na gwarancji-zgłosiłem w serwisie -szarpaki i tym podobne ustrojstwa,pan mechanik z kolega kołysałi autem na podnośniku,ściągnęli koła,oglądali nadkola  i ...nic nie wykryli. Serwisant sam pojechał na jazde testową i też nic !!!  mam dalej jeździć i słuchać a jakby co to do serwisu.
ciekawe,że jak jadę sam nic takiego nie słychać.
co to może być??-Auris z 2014 roku ,przejechany 7.200 km.
pomóżcie proszę.... :shock:

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: stuki w nadkolach ??? zawieszenie? ale co to?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2016, 16:04:41 »
W testowym aucie prasowym z przebiegiem 3 tys. km miałem to samo, ale dźwięki pojawiały się przy pokonywaniu spowalniaczy osiedlowych i sporadycznie na zakrętach. Pojechałem natychmiast do ASO. Okazało się, że mój poprzednik chyba offroad uprawiał i zagarnął pod osłony i elementy zawieszenia ok. 2 kg kamieni... Usunęli to co zalegało i było ok. Ale skoro byłeś w ASO i nic nie wykryli, to nie wiem. 
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: stuki w nadkolach ??? zawieszenie? ale co to?
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2016, 16:57:38 »
Ktoś kiedyś na forum wspominał o hałasujących amortyzatorach. Być może to one dają takie odgłosy pod obciążeniem?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl