Autor Wątek: Interfejs diagnostyczny | pomoc w zakupie  (Przeczytany 7402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline donk

• Prawie Toyot
Interfejs diagnostyczny | pomoc w zakupie
« dnia: 19 Kwietnia 2016, 22:55:07 »
Witam. Mam pytanko i prośbę zarazem. Potrzebuję kupić interfejs diagnostyczny do mojej toyoty auris I (1.4 d4d po fl) możecie mi coś polecic? Jest mi on głównie potrzebny do podstawowej diagnostyki (usuwania błędów itp) a także do wywoływania wypalania filtra dpf. Chodzi mi raczej o jakiegoś chinczyka bo oryginał trochę z drogi.
Pozdrawiam

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Odp: Interfejs diagnostyczny | pomoc w zakupie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwietnia 2016, 01:13:35 »
Toyota Intelligent Tester 2 (Toyota IT2) na aliexpresie.
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline donk

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2016, 02:12:13 »
Ewentualnie może ktoś z Krakowa posiada TIT II??

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwietnia 2016, 09:52:27 »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2016, 10:04:54 »
Nie wiem czy wywołasz tym wypalanie DPF ale błędy skasujesz na pewno aplikacją Torque na smartfonie. Potrzebujesz do tego jeszcze takiego diwajsu http://allegro.pl/interfejs-obd-scan-bluetooth-elm327-obd2-mini-24h-i5600589608.html

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2019, 11:20:45 »
Nie wiem czy wywołasz tym wypalanie DPF ale błędy skasujesz na pewno aplikacją Torque na smartfonie. Potrzebujesz do tego jeszcze takiego diwajsu http://allegro.pl/interfejs-obd-scan-bluetooth-elm327-obd2-mini-24h-i5600589608.html
Właśnie pożyczyłem dokładnie coś takiego (ELM 327 Mini), bo na razie nie chcę kupować OBDLink.
Wygląda na to, że z Tire Assistant działa fajnie - pokazał ciśnienia i temperatury.
Z Hybrid Assistant też się łączy, ale najpierw muszę opanować obsługę HA, żeby coś powiedzieć.
Podobnie z Torque Lite - łączy się, ale widzę jakąś jedną planszę - Accel, która pokazuje wykres o wartościach w okolicach zera.
Chyba że ktoś ma taki sam interfejs i może się podzielić uwagami co do działania z tymi programami.
Jeszcze go chyba sprawdzę aplikacją ELM327 Identifier.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2019, 12:03:13 »
Ciekawe skąd wie tire asistant że ten czujnik jest w tym kole. Przecież felgi przy zmianie wulkanizator musiał pomylić

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maja 2019, 14:29:58 »
Tire Assistant nie wie gdzie jest jaki czujnik, puki użytkownik nie powie mu - przesuwając ikony kół na swoje miejsca.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maja 2019, 14:50:22 »
Kupiłem używane auto i nie wiem, czy poprzedni właściciele zadbali o prawidłowe przypisanie czujników do kół.
W jaki sposób mogę się upewnić, który czujnik jest w którym kole? Czy istnieje w ogóle taka możliwość bez ingerencji w ogumienie?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maja 2019, 15:19:27 »
A co masz na myśli "prawidłowe przypisanie kół"?
W ASO powinni wpisać identyfikatory w książce gwarancyjnej/serwisowej. Mnie nie wpisali. Jeżeli używasz Tire Assistance, możesz przeprowadzić prosty test: znasz ciśnienia kół, upuszczasz powietrze z jednego koła i sprawdzasz na TA gdzie ubyło, wstawiasz to koło na swoje miejsce. Robisz to trzykrotnie i masz przypisane czujniki do swoich miejsc (do czasu, aż nie zmienisz telefonu :) ) Warto sobie zapisać położenie czujników.
Można skorzystać ze specjalistycznego sprzętu do czujników i sprawdzić, co jest w jakim kole bez wyciągania czujników. Takie przyrządy do czujników posiadają niektórzy gumiarze, a nieprofesjonalne urządzenie można kupić za kilkaset złotych. Majsterkowicze-elektronicy mogą użyć do identyfikacji zestaw RTL-SDR+RaspberryPi+RTL_433.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maja 2019, 15:47:55 »
możesz przeprowadzić prosty test: znasz ciśnienia kół, upuszczasz powietrze z jednego koła i sprawdzasz na TA gdzie ubyło, wstawiasz to koło na swoje miejsce. Robisz to trzykrotnie i masz przypisane czujniki do swoich miejsc (do czasu, aż nie zmienisz telefonu :) ) Warto sobie zapisać położenie czujników.
O, super! To jest to!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl