Autor Wątek: Kupno rav4 d4d od znajomego  (Przeczytany 4676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline muak4226

• Toyot Leżący
  • *
Kupno rav4 d4d od znajomego
« dnia: 21 Kwietnia 2016, 21:58:07 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mam możliwość zakupu rav4 d4d 2002r od znajomego a właściwie od jego żony. Lecz mam sporo wątpliwości pomimo dobrej tak mi się zdaje ceny około 18tys.
Auto jego żona posiada około 6lat, nic nie naprawiane u Kazia w stodole tylko u porządnych mechaników. Auto ogólnie nie miało iść na sprzedaż ale jakoś tak wyszło że sprzedaje. Więc przez kilka lat na bieżąco widziałem co robią przy nim bez sciemniania że na sprzedaż. Użytkowane było najczęściej na trasach rzędu 20-100km, bez żadnej szalonej jazdy. Jedyny problem jaki wiem że ma to ciężko odpala albo wcale bez kabla w zimę. Przebieg z tego co pamiętam około 170.000-200.000, no cóż więcej stało niż jeździło jak praca dwa kroki od domu. Absolutnie bezwypadkowe
Nigdy nie miałem dizla i boję się koła dwumasowego, dpf i pochodnych i ogólnie dizla jako dizla.
Może jakoś mi naświetlicie trochę te dizle i ogólnie co myślicie o takiej ofercie

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupno rav4 d4d od znajomego
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwietnia 2016, 22:15:10 »
Zapomnij. Niestety dizle z modelu Ii nie są zbyt bezawaryjne, tzn padają  na.potęgę rzeczy z tym silnikiem związane - turbiny dwunasa i wtryski. Niestety choć rav 4 jest w.czołówce bezawaryjnośći to dizle są takim brzydkim kaczątkiem.

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Kwietnia 2016, 22:19:06 »
Dwumasa jak dwumasa - klęknie, to będziesz musiał naszykować złote monety ;)

Mechanicznie te motory są ciężkie do zamęczenia, gorzej jednak z osprzętem (wtryski, zaworki), który potrafi niejednego zrujnować.

Jeśli ma 200kkm, to na dniach do zrobienia rozrząd.

Problemy z odpalaniem najczęściej biorą się z zaworków na pompie.
3VZ.pl

Offline muak4226

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwietnia 2016, 22:19:53 »
Czyli po prostu darować sobie ravke w dizlu, pomimo że można powiedzieć kupuje auto pewne jak od brata

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwietnia 2016, 22:42:52 »
Tego nie napisałem.

Po prostu musisz zrobić rachunek zysków i strat.

Moim zdaniem i tak lepszy 1CD niż AD-seria z wydmuchaną uszczelką i pseudonapędem.
3VZ.pl

Offline muak4226

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Kwietnia 2016, 22:46:43 »
Wiem że na pewno muszę się liczyć z jakimś naprawami jak w każdym samochodzie. Kusi mnie w akurat tym aucie to że znam pełna jego historię. Nawet nie myślałem nawet o takim typie auta, ale po poszukiwaniach i oglądaniu tylu zakamuflowanych złomow, mam pewne auto. No i cena 18k to chyba dość niska jak na to auto?

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwietnia 2016, 08:56:29 »
Cena wydaje się dobrą. Jak chcesz to kupuj,  bo teraz faktycznie znaleźć dobre auto do kupna to graniczy z cudem. W każdym razie mowie jak jest - rav4 jest legenda bezawaryjnośći ale w benzynie, dizle jak to dizle co jakiś czas trzeba.będzie włożyć parę tysięcy żeby doprowadzić to do porządku

Offline muak4226

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwietnia 2016, 09:01:48 »
Ehhh parę tysięcy, a czy istnieje taka możliwość aby na dzień dobry włożyć 5-6k i cieszyć się spokojem. Z moimi przebiegami rocznymi rzędu 10-12tys to raczej nie będzie problemu

Offline muak4226

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Kwietnia 2016, 09:27:59 »
Mała poprawka bo rozmawiałem ze znajomym, auto ma 157tysiecy przebiegu, dwumasa wymieniona przy około 120 tysiącach, bo żona zajechala.  Dwa lata temu zrobiony kompletny remont zawieszenia za ponad 2k

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Kwietnia 2016, 09:30:48 »
Heh no właśnie dizle do takich przebiegów się średnio nadają. Zdecydowanie lepsza benzyna -ja jeżdżę podobnie i dizle nawet nie brałem pod uwagę. Oczywiście możesz kupić auto zrobić turbine dwunasa jakieś wtryski i nie wiadomo co jeszcze i cieszyć się być może parę lat aż znów się dislowe rzeczy nie.zepsuja. A możesz też poszukać trochę droższego benzyniaka (ok26000 -zdrowy rok 2004 lub 2005) liczyć się z tym ze to trochę pali i jak to Powiedział mój mechanik -"pan to 30 lat Będzie tym jeździł"

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Kwietnia 2016, 09:33:26 »
Cytuj (zaznaczone)
Z moimi przebiegami rocznymi rzędu 10-12tys....
...nie potrzebujesz Diesla. Co prawda 2.0 VVT-i to też wybór taki sobie no ale.
Cytuj (zaznaczone)
czy istnieje taka możliwość aby na dzień dobry włożyć 5-6k i cieszyć się spokojem
Tego nie wiemy - Marcin już powiedział, na dzień dobry rozrząd i pompa wody. Musiałbyś zabrać to auto do serwisu, ocenić w jakim stanie jest zawieszenie, hamulce. Dolicz sobie koszt przynajmniej jednego kompletu opon (no chyba, że dorzucają świeże dwa komplety). Jeśli dwumasa była robiona to odpadł Ci spory koszt 'na dzień dobry'.  Musiałbyś oddać Ravkę do jakiegoś mechanika żeby mniej więcej ocenił co wymaga wymian  :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Kwietnia 2016, 11:13:25 »
Podobne przebiegi robi moja Matka, właśnie taką dieslową Ravką.

Fakt, że mamy auto od nowości, więc obecnie też ma ledwo 150kkm nalatane, to oprócz dwumasy (też ujeździła w granicach 100kkm) i SCV'ek nie było nadmiernych inwestycji.

Jeśli znajomy stawia sprawę jasno, auto jest pewne, niebite i serwisowane, to ja bym się nie zastanawiał zbyt długo.

Na wejściu zrobić SCV'ki (skoro nie chce odpalać), sprawdzić korekcje na wtryskach, a resztę luźnej gotówki odłożyć na ewentualną ich wymianę, bo to jest w sumie największa bolączka tego silnika. Trzeba przejrzeć hamulce (tył jest wiecznie zapieczony) i jeździć. Auto ma uczciwy napęd, nie ma praktycznie żadnej awaryjnej elektroniki, więc jeśli Ci typ samochodu pasuje, to droga wolna :)

3VZ.pl

Offline muak4226

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Kwietnia 2016, 11:15:40 »
Co to są scvki?

Offline muak4226

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Kwietnia 2016, 11:18:09 »
I jak z rozrzadem w nich? Wymieniać po kupnie czy to jeszcze nie czas

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Kwietnia 2016, 11:50:27 »
Dopytaj kiedy Twój znajomy ostatnio go wymieniał. :)
Cytuj (zaznaczone)
Podobne przebiegi robi moja Matka, właśnie taką dieslową Ravką.
I z perspektywy czasu - gdybyście ponownie stanęli przed zakupem - nadal byłby to diesel czy jednak benzyna?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl