Autor Wątek: Odgłosy pracy układu hybrydowego oraz zimnego silnika spalinowego  (Przeczytany 5545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
Mam pytanie do użytkowników hybryd.
Zakupiłem używaną kilka tygodni temu, jeździ się tym bardzo przyjemnie. Chodzi o dobiegające odgłosy.

Podczas delikatnego przyśpieszania lub jazdy z niewielka prędkością, kiedy szczególnie pracuje układ hybrydowy słychać jakby delikatny cichy pisk. To nie jest taki jak z klocków z kół, jest o wiele cichszy ale przy ciszy wewnątrz kabiny i otwartych oknach, da się go wychwycić. Możliwe, że to falownik (lub inne elektryczne urządzenie) i przepływająca energia może generować takie odgłosy?

Odgłos pracy silnika spalinowego. Rano, silnik zimny, odpalam samochód, po kilkunastu sekundach załącza się spalinowy. I ten pracuje jakby nie do końca równo. Najpierw są obroty wyższe, po kilku sekundach pracy jakby schodził na wolniejsze - pracuje nieco spokojniej. Jak wrzucam R trzymając cały czas na hamulcu, silnik przełącza się jakby na jeszcze inne słyszalne obroty. Tak może być? Dotyczy to oczywiście zimnego silnika, na ciepłym nie słychać nic, gdy jak stoję silnik się wyłącza.

Będę wdzięczy za pomoc.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Odgłosy pracy układu hybrydowego oraz zimnego silnika spalinowego
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2016, 21:15:43 »
Co do pierwszego to póki nie nagrasz dźwięku czymś dobrym - nie mam porównania. Przy jeździe na elektryku słychać tylko motor elektryczny ale nie jest to zbyt wysoki pisk, raczej wizg, inverter jest cichy. Zobacz: http://alternativefuels.about.com/od/hybridvehicles/a/motorgenerator.htm

Co do drugiego to tak, normalne - 1.8 VVT ma zmienne fazy rozrządu i na początku ma za zadanie dobrze zagrzać katalizator bo EURO 6, co daje mało mocy, potem się lekko zmienia i stąd zmiana w odsłuchu. Potem się lekko uspokaja. Z kolei wsteczny jest ZAWSZE na elektrycznym, więc spalinowy musi go w 100% zasilać.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2016, 21:21:38 »
A przerywane piszczenie przy cofaniu Cię nie wkurza ? ;)

Offline pafocie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwietnia 2016, 13:07:17 »
Tak, zawsze byłem zmorą mechaników, i też słyszę ten pisk. Jest związany (chyba) z pracą falownika, bo jest wyraźniejszy podczas obciążenia silnika elektrycznego. Cofanie jest realizowane na elektryku, więc spalina zaczyna inaczej pracować.

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwietnia 2016, 14:01:45 »
Dzięki za info, auto hybrydowe mam od miesiąca i będę teraz spokojniejszy o nieznane mi wcześniej (w porównaniu do "normalnych" spalinówek) odgłosy.
@thorian - tego nie da się nagrać, jest na tyle ciche i możliwe do uchwycenia tylko podczas wolnej jazdy (w trakcie ładowania lub rozładowywania akumulatorów, czyli ogólnie przepływu energii elekt).

A piszczenie podczas cofania istotnie, autor tego pomysłu był mało elastyczny, wystarczyłyby dwa-trzy piknięcia, że włączono R ale pikanie cały czas jest denerwujące.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Kwietnia 2016, 15:00:07 »
Piszczenie możesz sobie wyłączyć sam (potrzebny interfejs ODBII, na forum jest instrukcja w FAQ) - albo poproś przy wizycie w serwisie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl