Autor Wątek: Yaris Verso - pierwsze autko w rodzinie  (Przeczytany 2287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kyoshi84pl

• Prawie Toyot
Yaris Verso - pierwsze autko w rodzinie
« dnia: 25 Kwietnia 2016, 20:52:14 »
Witam wszystkich użytkowników forum.
Jakoś ze 2 miechy temu nabyłem swoje pierwsze autko - Yaris Verso 1.3 z 2001 roku. Trochę późno, bo już rodzina i kredyt na karku a autka jakoś nigdy nie miałem. Wybór też właśnie podyktowany względami praktycznymi. Doświadczenia ani w kupowaniu, ani w użytkowaniu nie mam. Coś tam z mechaniki ogarniam, ale ostatnie naprawy to z tatą przy fiacie 125 :)
Trochę nachodziłem się przy rejestracji, bo autko niemieckie z numerami "z komisu", ale jakoś przeszło. Badania ważne do lipca. Czeka mnie w niedalekiej przyszłości przeglądzik. Chciałbym się do niego jednak przygotować. I tu pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników z okolic Warszawy. Czy znacie/polecacie jakieś miejscówki gdzie ogarniają używane japończyki a nie zedrą z jelenia za bardzo?

Drugie pytanie z mechaniki: autko ma wspomaganie (chyba) bo jak mocno kręce to nawet słychać lekkie bzyczenie pompy. Z tego co pamiętam to może być oznaka braku płynu w układzie. Czy da się to ogarnąć samodzielnie - czy tylko warsztat? Bo nie mogłem w instrukcji namierzyć gdzie to sprawdzać.

Trzecia sprawa też z mechaniki: jak jadę wolno na osiedlowych uliczkach to słychać lekkie szuranie z prawej strony. Nie wiem - przód, czy tył. Myślałem, że to hamulce, ale ostatnio doszło jeszcze takie lekkie stuknięcie przy ostrym skręcie w prawo. Skręcam -> stuk -> jedzie dalej. W lewo nie zauważyłem.

Ostatnia sprawa z mechaniki - ABS. Kontrolka się pali przy zapalaniu. Potem gaśnie. Jak sprawdzić (bez narażania życia) czy cały system działa?

Na koniec chciałem podpytać, czy macie może jakieś porady/podpowiedzi dla barszcza co można w autku ulepszyć, jak o nie dbać coby jeszcze trochę polatało i nie rozpadło się od mojej zajebistej techniki jazdy.

Pozdrawiam.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Yaris Verso - pierwsze autko w rodzinie
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwietnia 2016, 22:38:10 »
ad2. w tym aucie wspomaganie wlasnie charakterystycznie wyje - tak czy siak sprawdz pozom plynu - stoisz przed maska i lewą ręką siegasz za silnik.

ad4. przyhamuj na sliskim - powinno kopnąc cię w stopę

Offline Kyoshi84pl

• Prawie Toyot
Odp: Yaris Verso - pierwsze autko w rodzinie
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwietnia 2016, 13:28:13 »
Dzięki! Sprawdzę i poszukam tam gdzie mówisz. Z hamowaniem na śliskim to właśnie znam, ale w stolicy to nie takie łatwe. Jak już znajdziesz kawałek mokrego to jak na złość ktoś ci siedzi na ogonie :P

Jeszcze jedno pytanko mam, bo szukałem jakiejś instrukcji i znalazłem tylko user manual'a, nawet po polsku. A ma ktoś może taką instrukcję serwisową? Była na forum w starych tematach, ale link wygasł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl