Autor Wątek: Oborty oraz pokłądowy shift  (Przeczytany 6514 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bambik

• Prawie Toyot
Oborty oraz pokłądowy shift
« dnia: 02 Maja 2016, 23:28:41 »
Witam! Silnik jaki posiadam jest to 1.4 d4d, auto posiadam od kilku dni i zdziwiłem się że diesla każe mi do ok 3tys obrotów kręcić czy u was też tak komputer pokazuje czy jest to czymś spowodowane?

Offline Akino

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Oborty oraz pokłądowy shift
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maja 2016, 09:50:01 »
u mnie shift pokazuje się przy około 2 tyś

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Maja 2016, 11:56:05 »
przecież to przy jakich obrotach pokaze zmiane zalezy od stylu jazdy.
Lekko wcisniesz pedal i pokaze przy niskich - mocno przy wysokich.

Offline Bambik

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maja 2016, 12:49:02 »
No właśnie nie, bo czy ja czy inna osoba jechała to właśnie cały czas komputer przy ok 3tys obrotów kazał zmieniać.

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Maja 2016, 19:58:33 »
Dziwne bo ja mam 1.6 benzyne i mi niekiedy jak ma lekko to juz przy 2 tys obrotow wrzuca strzalke do gory. To jaka strzalke i kiedy pokazać komputer oblicza sobie z predkosci jazdy, obciążenia silnika,  zapasu mocy,  stylu jazdy, temperatury cieczy chlodzacej itp i na tej podstawie podpowiada ze mozna bezpiecznie dac wyzszy bieg a silnik sobie poradzi. Ale u ciebie dziwne ze kaze ci krecic do 3 tys i to jeszcze diesla :|

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Maja 2016, 20:08:08 »
ja mam 1.6 benzynę

Ja też.

i mi niekiedy (...) to juz przy 2 tys obrotow wrzuca strzalke do gory.

U mnie zawsze  :-)

To jaka strzalke i kiedy pokazać komputer oblicza sobie z predkosci jazdy, obciążenia silnika,  zapasu mocy, stylu jazdy, temperatury cieczy chlodzacej

Nie zauważyłem u siebie takiej zależności.
Zawsze zmiana góra/dół jest "sugerowana" przy ok. 2000 rpm , a sprawdzałem to na różne sposoby i w różnych okolicznościach.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2016, 10:27:23 »
Ja zauważyłem, że duży wpływ na pojawienie się strzałki w dół ma nachylenie samochodu. Gdy jadę pod górkę na niewysokich obrotach, pali się strzałka w górę (a moja logika każe zredukować bieg). Gdy przekroczę pewien punkt nachylenia, strzałka w dół zapala się np. przy 3 tys/min niezależnie, czy mam gaz w podłodze, czy też odpuszczam. W tym wypadku nieważne czego potrzebuję od silnika, samochód jest mocno nachylony - strzałka w dół.
Mi to wygląda na to, że komputer wcale nie uwzględnia wielu parametrów silnika/samochodu jak by się można spodziewać.
Spalanie - Motostat.pl

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maja 2016, 21:15:49 »
Moze chodzi mu o to ze jak zjezdzasz z gorki to masz wrzucic mniejszy bieg i hamowac silnikiem  :| :|

Thing

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maja 2016, 07:47:33 »
Wiecie co oznaczaja te zielone strzałki ? "ZIGNORUJ MNIE". Stosując się do przerzucania wiecznie przy 2000obr/min wcale niekoniecznie będzie ECONO. Ani z tego przyspieszać bo co to jedzie od dwóch tys. obr ? Ja tydzień po kupnie zapomniałem o tych "asystentach" oszczędności, które wg mnie wcale nie służą temu silnikowi np. trzymanie na szóstce 2 tys. obr gdy jedzie się pod długie wzniesienie. Co tu dużo gadać, ale chcąc trochę pojechać tym silnikiem wcale nie jest oszczędnie. Toczenie tym 1.6 jest oszczędne, ale nie "jeżdżenie".

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maja 2016, 18:25:18 »
Może i ja dorzucę swoje 3 grosze, co prawda przejechałem swoim "cudkiem" dopiero 185 km ale.. shiftem sugeruje się na 2,3,4 przy 5,6 które w/g mnie są nadbiegami w ogóle nie patrze. Ale jak chce dość dynamicznie wyprzedzić to redukuję do 4 ciągnę do 5k-6k i póżniej 5 i można jechać. Moje codzienne 2x17 km to głównie teren zabudowany małe wioski na których nawet policja puszcza jak ktoś ma 70km/h , może z 3 km mam drogi gdzie mogę wyprzedzać. Wcześniejszy diselek był ekspaltowany podobnie i trzyma się całkiem niezle.  Przy takiej jeździe mam spalanie 6,7 jak na razie. :cool:
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Thing

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2016, 08:08:10 »
Spalanie OK. Ja jakoś poniżej 7,5L/100 w trybie mieszanym nie mogę zejść. Ale spod dystrybutora - nie z komputera.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Maja 2016, 10:34:05 »
Dokładnie jak kolega napisał - jazda na niższych obrotach nie zawsze jest jazdą ekonomiczną.....
Koledze pewnie pokazuje przy 3000 bo ostro używa gazu :) - tak to jest, jakby jechał delikatnie to pokaże mu szczałkę  :grin: przy 2000
Koniec tematu
Where Wishes Fly......

Offline Bambik

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maja 2016, 21:27:11 »
Dokładnie jak kolega napisał - jazda na niższych obrotach nie zawsze jest jazdą ekonomiczną..... Koledze pewnie pokazuje przy 3000 bo ostro używa gazu :) - tak to jest, jakby jechał delikatnie to pokaże mu szczałkę  :grin: przy 2000 Koniec tematu

Nie tylko mi to pokazuje znajomemu i żonie również shift wyświetla się gdy ma ponad 3tys obrotów. Czy mogło coś być dłubane np. w komputerze?

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maja 2016, 22:37:57 »
Strzałki nie służą do aktywnego podpowiadania momentu zmiany biegu. One bardziej podpowiadają co zrobić jeśli zbyt długo jedziesz na niewłaściwych obrotach. Nie zmieniaj biegu tylko jedź jednostajnie na jednym mając 2200-2400 obrotów - strzałka sugerująca zmianę przełożenia na wyższe pojawi się po 2-3 sekundach. Jak normalnie przyspieszasz to komputer zakłada że o to ci chodzi, a przecież przyspieszanie powinno się odbywać na wyższych obrotach i na to pozwala.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl