Autor Wątek: Corolla E9 1.6 4A-FE spadek mocy  (Przeczytany 3052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zebek

• Gość
Corolla E9 1.6 4A-FE spadek mocy
« dnia: 13 Kwietnia 2005, 22:29:18 »
Witam, mniej wiecej rok temu zauważyłem spory spadek mocy w mojej Rolce. Predkosc max ok 175 km/h licznikowe i przyspieszenie do licznikowej setki ok 12 sek.  Wartosci slabe zarowno na LPG jak i na benzynie. Wczesniej  zmienilem  kolektor wydechowy na taki z otworem na sonde lambda z boku, ktory zaslepilem ,  tłumik srodkowy na jakis przelotowy produkcji polskiej i wstawilem new katalizator. Wzbogacenie mieszanki LPG nic nie pomoglo. Posprawdzalem czujniki temp. Cieczy i temp. powietrza oraz czujnik podcisnienia. Wartosci zmierzone wygladaly na okej z tymi z wykresu. Sprezanie ok 12 na wszystkich cylindrach. Luzy zaworowe OK.  Moc udalo sie odzyskac dopiero po przyspieszeniu zapłonu na +30 stopni (seryjnie +10)  - aparta zaplonowy obrocony max. Spalanie stukowe nie wystepuje.  Czy ktos spotkal sie juz z takim przypadkiem?? Co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania sie silnika. Oryginalnie tłumik srodkowy to chyba komora rozprezna (blaszana puszka o jakis tam wymiarach), czy jej wyrzucenie moglo tak drastycznie wpłynąć na osiągi ???  Z gory dzieki za sugestie.

pozdrawiam
Sebek

OGLALA

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2005, 12:31:13 »
Hmmmm u mnie spadek mocy był jak zalałem lpg lub bezynęna syfiarskiej stacji,innym razem jak zapomniałem wymienic filtr powietrza.Odkąd tankuje na firmowych stacjach problemu nie ma

Zebek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwietnia 2005, 20:14:17 »
Slaba benzyna i LPG wykluczone tankowalem na roznych jedynie przyspieszenie zaplonu do bardzo duzej wartosci pomoglo. Ale dzieki za sugestie.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwietnia 2005, 21:08:28 »
Być może to zmiana wydechu jest przyczyna dławienia sie autka. Ale to powinienes zauważyć zaraz podokonanych zmianach. To przyspieszenie zapłonu jest troche niepokojące. Rozrząd w porządku? Daj jeszcze info jak pali LPG i benzynki.

Zebek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwietnia 2005, 22:32:49 »
Spalanie gazu Ca 10 czyli w normie , benzynka 8-9 czyli naprawde wszystko ok. Mierzylem przyspieszenie G-Tech'em. Wyszlo 10,1 - 10,4 do setki wiec okej biarac pod uwage zwezenie na mieszalniku na (-) i temp. powietrza i obciazenie 1 osobami na (+). Jak cofne zaplon na +10 to przyspieszenie spada o 1,5 sek.  Sprobuje zatem wymienic srodkowy wydech na te komore rozpreżna (czy jakkolwiek sie to nazywa) , która jest oryginalnie...
Jak to sie stanie dam znaka o efektach   :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl