Autor Wątek: Czujnik spalania stukowego i zawory ciśnieniowe.  (Przeczytany 5759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
Czujnik spalania stukowego i zawory ciśnieniowe.
« dnia: 23 Maja 2016, 20:23:33 »
Witam.
Mam problem okazało się że mam uszkodzony czujnik spalania skokowego i byłem u mechanika który z tyłu za silnikiem znalazł wiszący na samej wtyczce zawór widoczny na zdj. Pytanie czy wie ktoś od czego może być?  Czujnik ma stopione gniazdo i nie ma przy nim wtyczki. Mam jedną przy aku podam potem zdjęcie może ktoś będzie wiedział czy to ona jest od czujnika. Dodatkowo może ma ktoś schemat zaworów ciśnieniowych do silnika s3-fe?  Proszę bardzo o pomoc bo nowy czujnik kosztuje bardzo dużo :(Będę bardzo dzieczyny jeśli ktoś rozpozna albo poda zdjęcie wtyczki do czujnika.
https://drive.google.com/file/d/0B4WN41ASOaAINXhvdEQycGUxOVU/view?usp=docslist_api
https://drive.google.com/file/d/0B4WN41ASOaAIVkd1TE5RNFloS28/view?usp=docslist_api

Offline alid22

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czujnik spalania stukowego i zawory ciśnieniowe.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2016, 20:52:44 »
Przecież masz numer części na wtyczce 90910-costam (nie mogę odczytać końcówki)  jak to wpiszesz w Google (tj. 90910) to od razu wyskakuje Ci ze to "Vacuum Switch Valve" czyli wygląda na zawór podciśnienia. W internecie schemat znajdziesz pewnie bez problemu. Jeśli szukasz pomocy w znalezieniu schematu to musiałbyś na początek podać dokładny model albo VIN bo nikt się nie domyśli jaki masz model.

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2016, 22:01:33 »
http://www.rav4world.com/forums/85-4-1-faults-fixes/76188-annotated-pictures-help-locating-parts-98-3s-fe.html#/forumsite/20558/topics/76188?page=1 na podstawie tego szukałem u SB tego zawarł i czujnika
Nr 90910 12100 ale przeglądałem sam auto i jest on zastąpiony jakimś innym zaworem z brązową wtyczka. Więc o niego się nie ma raczej co martwić. Pytanie tylko co z tą wtyczka od czujnika.
Zdj. Wtyczki https://drive.google.com/file/d/0B4WN41ASOaAINjMzOVNWaVVPNzQ/view?usp=docslist_api
https://drive.google.com/file/d/0B4WN41ASOaAId0RKa3pHcC1XX28/view?usp=docslist_api
https://drive.google.com/file/d/0B4WN41ASOaAIYndEM19pejNIOHc/view?usp=docslist_api

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2016, 22:37:24 »
Niebieski od EGRu, czarny od klimy.
3VZ.pl

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2016, 08:40:15 »
Dobra tylko w miejscu gdzie powinien być ten od EGR'u jest podpięty jakiś zawór na brązowej/ceglanej wtyczce.

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2016, 22:05:39 »
Czyli wtyczka sugeruje to iż miała ona kiedyś Klime?  Nie wiem czy oryginalnie tak jest ale w miejscu na przełącznik od klimy mam założona taka jakby zaślepke. Tylko że w ciąż nie ma kabla od czujnika. nr VIN JT171SC1000110782 a silnik S3-FE. Dodam że w dokumentach mam wbite 5 miejsc w mojej 3-drzwiowej wersji i 110kW. Jeśli ktoś robił jej chip tuning chyba nie wyciągnąć tyle mocy z niej?  Będę wdzięczny jeśli ktoś zdobędzie jakiś schemat. Sam jutro postaram się znaleźć coś na internecie.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maja 2016, 07:21:32 »
Niebieski od EGRu, czarny od klimy.

Prędzej EVAP :) Mam Rav4 z klimą i nie ma dodatkowego VSV do klimy.
Są trzy takie zaworki , jeden od EGR i dwa od odpowietrzania zbiornika ( parowania paliwa , filtra węglowego - jak to niektórzy mówią).

Ten z brązową wtyczką wygląda na EGR. Jest on przykręcony oryginalnie do bloku silnika , ( ja wg wskazówek  z innego forum znalazłem mu miejsce na grodzi).

Ten ze zdjęcia wygląda jakby był od EVAP i łączył kolektor dolotowy ze zbiornikiem węgla aktywnego. Jest jeszcze jeden taki zawór , u mnie jest przykręcony do filtra powietrza , i on przy normalnej pracy podaje ciśnienie na czujnik EVAP , a jak czujnik EVAP poda sygnał do ECU o przekroczonym ciśnieniu ,to zawór ten się otwiera i ciśnienie zamiast na czujnik przechodzi ze zbiornika paliwa do zbiornika węgla..... Jakoś tak to jest. Jak coś to dziś wieczorem zrobię zdjęcie schematu spod maski . A ty pod maską nie masz tego schematu ?

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maja 2016, 10:56:35 »
Mam maskę z Anglika i nic na niej nie było a na starej też brak jakich kolwiek schematów. Czy zawór brązowy zawór z brązową wtyczka umieszczony na bloku silnika zastępuje niebieski?  na to wygląda bynajmniej. Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś by udostępnił zdjęcie wtyczki do czujnika spalania stukowego, pasuje wiedzieć czego mam szukać.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Maja 2016, 12:51:05 »
Tak wygląda czujnik spalania stukowego: http://i.ebayimg.com/images/g/iZwAAMXQysxR-mfT/s-l500.jpg
Więc czegoś na pojedynczy przewód musisz szukać.

Co do przełącznika vacuum , to wg japancars u Ciebie jest tak:
http://japancars.ru/image/cache/epc_toyota/0f6f953084b1f6dddcbcbbf90858edfe-475x694.gif

I są dwa takie przełączniki 25860 i ten jest do EGR ( i ma inny numer) , i zawór 17650 , który nie mam pojęcia do czego służy.... ( u mnie jest inaczej).

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Maja 2016, 19:12:25 »
Dzięki za schemat! :) teraz pilne pytanie jakiego koloru jest przewód ten co do czujnika idzie?  Znalazłem wolny przewód bez wtyczki koloru czarnego wygląda że sięga idealnie. Myślę że wtyczka się mogła stopie na czynniki min. I przewód wypadł lub był na sztywno przedtem podpięty a przy demontażu silnika i wypadł i nie wiedzieli od czego to. Mam jeszcze wtyczkę przy chłodnicy. Czerwonym przewodem ale wątpię aby to była ona.

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Maja 2016, 21:27:55 »
Czarny przewód okazał się być żółtym i mieć napięcie 12,75V więc nie może on chyba być od czujnika, ponieważ to czujnik wysyła sygnały z tego co mi wiadomo. Bardzo pomocny był by kolor przewodu który idzie od czujnika do komputera.

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Maja 2016, 08:59:56 »
Inny pomysł na rozwiązanie problemu. Czy jest ktoś kto wie gdzie znajduje się komputer i ma rozpiskę lub coś do czego idą konkretne przewody? Na tej podstawie można by znaleźć zagubioną wtyczkę lub chociaż sam przewód, od czujnika spalania stukowego.  Bo nic mi też z wymiany czujnika jak nie będę miał go pod co podpiąć  :wallbash:

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Maja 2016, 14:34:37 »
Komputer jest za osłoną obok pedałów. Dostaniesz się do niego albo od kierowcy albo od pasażera.
Komputerów jest kilka rodzai różniących się iloscia pinow. Inny jest do manuala inny automaty ,jeszcze inny w zależności od pochodzenia.
Co do koloru kabla to bez zejścia w kanał Ci nie sprawdzę.

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Maja 2016, 19:03:42 »
Kanał dużo tutaj nie da, bo czujnika i tak z kanału nie widać. Co do komputera to znalazłem na forum toyota4world.com (czy jakoś tak) że po zdjęciu obudowy na płytce drukowanej są podpisane wszystkie wejścia każdej kostki, potem tylko rozszyfrować odpowiednio, może serwis Toyoty udzieli jakiegoś info. Dobry dostęp jest od góry ręką, tylko że nic nie widać niestety przez kolektor dolotowy. Czujnik jest pomiędzy 2 a 3 cylindrem ale to pewnie wiecie. Fajnie by było gdybym wiedział czy na tym przewodzie ma być napięcie czy nie. Z góry dzięki za każdą informacje :) Jutro się dowiem czy w programie komputera da się go wyłączyć. ;)

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Maja 2016, 19:24:13 »
Widać widać :)
Moja rav4 nie ma napędu na tył , przez co nie ma transferu i ten czujnik od spodu jest jak na dłoni.
Próbowałem wsadzać tam telefon, i widać ,ze jest to raczej czarny kabel w szarej rurce i wtyczka tez jest szara.
Co do rozszyfrowania to skrót pewnie jest KNK ( od knock sensor).

Co do programowania ECU to szukałem kiedyś ,czy ktoś moze wyłączyć EGRa i druga sondę co by katalizator wywalić , niestety nikt sie tego podjąć nie chciał. Także daj znać jak coś znajdziesz.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl