Autor Wątek: Pytanie o kompatybilność kół a także śrub  (Przeczytany 3375 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ard

• Toyot Leżący
  • *
Pytanie o kompatybilność kół a także śrub
« dnia: 23 Maja 2016, 22:30:26 »
Hej
W temacie rozmiarów kół jestem trochę niedouczony, bo nigdy nie stałem przed problemem zakupu koła zapasowego a także nigdy nie rozważałem innych felg na zimę niż na lato.
Tak więc: Czy mogę bezproblemowo założyć piętnastkę stalową jako koło zapasowe podczas gdy główne goła to 16 cali alu? Zakładam, że opona będzie miała odpowiednio wyższy profil.
Czy dobrym pomysłem są 15 calowe stalówki na zimę + opony z wyższym profilem?
Czy w ogóle dobiorę odpowiedni rozstaw śrub? Jeden portal sprzedający koła i posiadający wyszukiwarkę do danego modelu auta proponuje mi tylko 16 calową felgę. Dziwne.
A ja generalnie nie mam chopla na punkcie niskoprofilowych kół. Wolałbym zimówki i zapas mieć 15 calowe bo taniej.
Druga sprawa: czy do stalówek mogę przykręcić te same śruby, które mam do aluminiowych?
pozdrawiam

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pytanie o kompatybilność kół a także śrub
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2016, 07:50:48 »
Kupuj tylko taki rozmiar koła jaki masz w homologacji auta, śruby będą zupełnie inne. Na zimę tylko felgi aluminiowe, stalowe nie znoszą wilgoci śniegu soli itp., będą po kilku sezonach wyglądać jak stare.
Jeżdżę od 3 sezonów w zimie na felgach aluminiowych, wyglądają perfekcyjnie. W poprzednich latach były to stalowe koła i skończyło się to pordzewiałymi, obitymi i krzywymi felgami.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2016, 07:54:46 wysłana przez paul_krakow »

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maja 2016, 07:58:30 »
Cytuj (zaznaczone)
skończyło się to (...) obitymi i krzywymi felgami
...i to wszystko z powodu zimy?  :cool:
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Zorro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2016, 10:54:02 »
Jak najbardziej stalowe i wyższy profil nie zaszkodzi ,najlepiej zadzwoń do ASO i zapytaj o 15 czy może być ,chodzi o zaciski

Offline ard

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2016, 12:23:59 »
Jak najbardziej stalowe i wyższy profil nie zaszkodzi ,najlepiej zadzwoń do ASO i zapytaj o 15 czy może być ,chodzi o zaciski

Dzięki. O tym że się hamulec może nie zmieścić jakoś nie pomyślałem. Zajrzę do kół i sobie ocenię na oko.

Z innej beczki: w nowych Aurisach są śruby czy nakrętki?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2016, 13:48:51 »
W poprzednich latach były to stalowe koła i skończyło się to pordzewiałymi
jak nie zakładasz dekli to nic nie rdzewieje

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2016, 16:48:27 »

Z innej beczki: w nowych Aurisach są śruby czy nakrętki?
Nakrętki.
P.s. Ma ktoś może oryginalne nakrętki do zapasowej dojazdówki? Mógłby wrzucić fotkę?

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2016, 16:50:13 »
W poprzednich latach były to stalowe koła i skończyło się to pordzewiałymi
jak nie zakładasz dekli to nic nie rdzewieje
Ja raz nie założyłem kołpaków na zimę i wtedy mi felgi pordzewiały :)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maja 2016, 17:30:11 »
Ja raz nie założyłem kołpaków na zimę i wtedy mi felgi pordzewiały
tzn. zakamarki, gromadząca się sól w nich nie sprzyja korozji

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Maja 2016, 18:34:53 »
Kupując inny rozmiar kół niż ten wskazany w homologacji auta, nie miej do nikogo pretensji jak w przypadku kolizji lub wypadku Ty będziesz winny lub Twój ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, a co najgorsze Ciebie obciąży kosztami kolizji lub wypadku, ponieważ pojazd poruszał się na źle dobranych kołach nie zgodnych z homologacją. Warto o tym poczytać i nie ma tu co kozakować.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2016, 18:38:08 wysłana przez paul_krakow »

Offline ard

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Maja 2016, 23:21:37 »
Kupując inny rozmiar kół niż ten wskazany w homologacji auta, nie miej do nikogo pretensji jak w przypadku kolizji lub wypadku Ty będziesz winny lub Twój ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, a co najgorsze Ciebie obciąży kosztami kolizji lub wypadku, ponieważ pojazd poruszał się na źle dobranych kołach nie zgodnych z homologacją. Warto o tym poczytać i nie ma tu co kozakować.

Na krawędzi "futryny" od strony kierowcy mam nalepkę z podanym ciśnieniem do kół. I stoi tam jak wół dla 205/55/R16 i 195/65/R15.
A skąd mam się dowiedzieć na jakie koła jest homologacja?
Równie dobrze mógłbym kupić ten samochód z jakimś tam dodatkowym pakietem i wtedy miałbym koła 45/R17. Czy wtedy jest inna homologacja i już sam se takich nie mogę założyć?
Skąd wziąć tę informację? Mam pełną instrukcję w PDF - 600str. i g... w niej jest na ten temat :(
Tylko ta nalepka - ale ona jest w temacie ciśnienia kół a nie homologacji ich rozmiaru, więc nie jest to dowód 100-procentowy tylko silna przesłanka.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2016, 23:38:27 wysłana przez ard »

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Maja 2016, 00:01:29 »
przy zakupie auta w aso otrzymujesz homologacje w wersji papierowej, a to ze nie wiesz jakie kolo nalezy montowac do Twojego auta dziala tylko na Twoja niekorzysc.

Offline ard

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Maja 2016, 09:52:01 »
przy zakupie auta w aso otrzymujesz homologacje w wersji papierowej, a to ze nie wiesz jakie kolo nalezy montowac do Twojego auta dziala tylko na Twoja niekorzysc.

Owszem, dostałem. Jest tam wymieniony jeden rodzaj kół, ale nie jest to wyraźnie napisane, że na innych jeździć nie wolno. Jest to jakiś tam mniej lub bardziej szczegółowy wykaz tego z czego "składa się" zakupiony samochód. Jaki akt prawny wyraźnie stanowi, że nie wolno mi wymienić kół, w szczególności na takie, które producent SAM SPRZEDAJE I POLECA do tego modelu samochodu???

W tej ostatniej uwadze, to chyba nawet sam nie wiesz o co ci chodzi.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Maja 2016, 11:44:24 »
Skoro jest wymieniony jeden rozmiar kół to tylko taki możesz używać, jeżeli na innym rozmiarze koła dojdzie do zdarzenia drogowego, ubezpieczyciel ma prawo odmówić wypłaty ponieważ koła nie były w rozmiarze wskazanym przez producenta, czyli auto zostało
zmodyfikowane nie zgonie z wytycznymi producenta i zawartymi w homologacji. Zanim coś na ten temat napiszesz zapoznaj się z treścią innych portali opisujących tego typu okoliczności.

Zapytaj w ASO lub swojego ubezpieczyciela ale emailem czy możesz używać innego rozmiaru niż zapisany w homologacji ;-)

Czy w instrukcji lub homologacji masz napisane że nie wolno przyciemniać przedniej szyby ? Chłopie zastanów się co Ty piszesz, brak znajomości przepisów i prawa działa tylko na Twoją niekorzyść i nie mędrkuj w tym temacie bo przy pierwszej lepszej konfrontacji z ubezpieczycielem lub policją polegniesz jak mucha w smole !!!
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2016, 12:02:50 wysłana przez paul_krakow »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Maja 2016, 15:37:51 »
Luzik Panowie. Temat był już poruszany na forum i ktoś dostał info o homologacji kół do aurisa. Poszukajcie tematu, tam jest chyba wszystko.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl